Dtum
Login with Facebookk
1930 | Február

Uj akadály Bethlen parisi utján

Páris, február 23.
Gróf Bethlen István, aki a mult hét keddje óta a francia fővárosban van, ugyszólván naphosszat el van foglalva a keleti jóvátételi konferencia tanácskozásaival.


Ami kevés szabad ideje megmarad, sétával vagy pihenéssel tölti, ha ugyan egyéb politikai és gazdasági természetű tárgyalásai le nem foglalják. A miniszterelnök kihasználja ittlétét arra, hogy találkozzék a francia politikai és pénzügyi élet több kimagasló személyiségével.


Meghitt körben több ebéd is volt Bethlen István tiszteletére. Egyébként a miniszterelnök meglehetősen elvonul a nagy nyilvánosság érdeklődése elől. A francia ujságirók még a szállását sem ismerik, a miniszterelnök jobbnak látja senkit sem fogadni közülük, semhogy az interjukkal együttjáró félreértések fölösleges bonyodalmakra vezessenek. Párisi tudósítónk arról értesül, hogy Bethlen István, saját kijelentése szerint, a most kezdődő hét végéig szándékozik Párisban maradni és reméli, hogy addig a keleti jóvátételi konferencia elkészül teendőivel. Ha nem, a hét végén Bethlen akkor is hazautazik, hogy a kormányzó jubileumán résztvegyen és a további beszélgetésekre Walkó külügyminisztert küldi ki maga helyett.


Bethlen cáfolja, hogy a megállapodások szövegezése közül sulyos nehézségek állnának fönn és amint mondja ebből eredő veszedelmekre nem is kerülhet sor.


Hágában annyira az utolsó pillanatban jött létre az elvi megegyezés a magyar delegáció és az ántánt között, hogy a részletes szövegezésre gondolni sem lehetett. De már ott elhatározták, hogy ha a részletek körül vita lenne és Magyarországnak kifogása támadna, a vita elintézéséhez a három nagyhatalom. Franciaország, Anglia és Olaszország egyhangu határozata szükséges. Ebben benne van a korrektivuma az esetleges igazságtalan kisántántköveteléseknek.


Eddig egyetlenegyszer sem volt szükség a három nagyhatalom e döntő közbelépésére.


Voltak ugyan
– mondja Bethlen – ellentétek a megszövegezések körül, de eddig még mindig sikerült ezeket barátságosan áthidalni. Tény az, hogy a párisi értekezlet sorsát, időtartamát, sikerét nagymértékben befolyásolja az uj francia kormány keddi kamarai fogadtatása. A Chautemps-kormány esetleges leszavazása hosszu időre eltolná a párisi szakértekezlet befejezését, mert hiszen egy ujabb kormányválság megakadályozná Loucheurt a tárgyalások irányitásában, az ő közvetítése nélkül pedig az egymással szembenálló delegációk megegyezésére nem lehet számítani. A helyzet tehát ugy áll, hogy a francia kamara keddi ülésén dől el nemcsak a Chautemps-kormány, hanem a hágai egyezmény sorsa is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Chautemps Louis Loucheur
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98