Dtum
Login with Facebookk
1930 | Március

Rövidek

Bethlen párisi tiz napja alatt a Hotel Meuriceben lakott

A miniszterelnök szállása a rendőrség részéről diszkrét fölügyelet alatt állt, természetesen kizárólag a miniszterelnök személyi biztonsága érdekében. Voltak ugyanis aggodalmak, hogy a nagyszámu magyar emigránskörök közül valamelyik netán merényletet kisérelhetne meg Bethlen ellen.


Bethlen megjelent a francia parlamentben a Chautemps-kormány emlékezetes keddi bemutatkozásán és bukásán. A miniszterelnököt láthatóan nagyon érdekelte a Palais Bourbon kavargása, hullámzása, a szenvedélyek csapongása, noha a magyar parlament már különb viharokat is látott. A nevezetes ülésen Bethlen a francia köztársaság elnökének páholyában ült. Ami az állítólagos kölcsöntárgyalásokat s ezek meghiusulását illeti, az erre vonatkozó hirek alaptalanok. Bethlen senkivel konkrét kölcsönről nem tárgyalt, erre nem is kerülhetne sor a hágai megegyezés végleges nemzetközi ratifikálásáig. De arról, igenis, meggyőződött a miniszterelnök, hogy egy esetleges magyar kölcsön itteni esélyei, ha a francia kormány is ugy akarja, a lehető legkedvezőbbek.

Ma lemond a német kormány

Berlin, március 2.
A belpolitikai helyzet rendkivül kiéleződött. A lapok szerint a helyzet annyira válságos lett, hogy most már nemcsak a két német néppárti miniszter – Curtius külügyminiszter és Moldenhauer pénzügyminiszter – lemondásával számolnak, hanem valószinűnek látszik, hogy hétfőn az összkormány is benyujtja lemondását.


A lapok szerint, a krizis ellenére remélni lehet, hogy a Young-egyezmény ratifikálásának elhalasztására nem kerül sor, s a kormányválságot előidéző költségvetési törvényjavaslat tárgyalását 8-10 napra elhalasztják. Ehhez a centrumpárt jóváhagyása is szükséges, s miután a centrum a Young-egyezmény bizottsági tárgyalásánál a szavazástól való távolmaradásával lehetővé tette a javaslatok elfogadását, remélhető, hogy a birodalmi gyülés Young-vitájában is, hasonlóképen fog eljárni.

A rendőrség kinyomozta és vasárnap letartóztatta a kommunista hirszolgálat és „Rote Hilfe”-segélyalap budapesti vezetőjét, dr. Révész József fővárosi ügyvédet és 15 társát, 6 nőt és 9 férfit
Ők voltak megbizva a vörös csütörtök budapesti megszervezésével is s a pesti tüntetések azért maradtak el, mert a szervezőket már március 6-ika előtt előállították a rendőrségre.


Dr. Révész minden fölvilágosítást megtagad azoknak a pénzeknek az eredetéről, amelyeket a kommunista bebörtönözöttek és azok családtagjai között kiosztott.

Primo de Rivera tábornok vasárnap hirtelen meghalt Párisban

„Remekül aludtam az éjjel, jobban érzem magamat, mint valaha” – mondotta vasárnap reggel gyermekeinek és délben szivszélhüdés érte Spanyolország volt diktátorát.

Walko külügyminiszter e hét végén utazik Angorába

Walko külügyminiszter már régóta készül arra, hogy visszaadja Tevlik Rusdi bej török külügyminiszter budapesti látogatását, a hágai, majd a párisi tárgyalások miatt azonban törökországi utját minduntalan el kellett halasztania. Most végre megvalósul a terve, még e hét végén elutazik Angorába, ahol három napot tölt és azután visszautazik Budapestre. Walko külügyminisztert Angorában kihallgatáson fogadja Kemal pasa is.

Ludendorff szembefordult az acélsisakosokkal

Münchenből jelentik: Egy hirlapi polémiával kapcsolatban Ludendorff tábornok szembefordult a bajor acélsisakos szövetséggel. „A szociáldemokraták – irja a tábornok – épp ugy megtették kötelességüket a háboruban és ma épp ugy a német nép javát akarják, mint acélsisakos bajtársaim. Fölveszem a küzdelmet azokkal, akik harcot hirdetnek a más gondolkozásu németek ellen. Ez csak meghasonláshoz és vérontáshoz vezethet, amit én sulyos szerencsétlenségnek tartok Németországra nézve és épp ezért kötelességem ezt megakadályozni.”Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Balról Curtius, jobbról Strasemann Az uj német kormány, vezetője a hármassal jelölt Heinrich Brüning Primo de Rivera Walkó Ludendorff
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az Andrássy-út gyaloglója Az Andrássy-út gyaloglója
Nagy csődületet s érdeklődést keltett Buer Jenő vállalkozása, aki...
Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő... Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő...
Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő,...
Ötezer ember követelte a demokratikus reformokat és a titkos választójogot Ötezer ember követelte a demokratikus reformokat és a titkos...
Vasárnap délelőtt öt-hatezernyi ember szorongott a Tattersallban,...
Hátszeghy József őrnagy harmadszor nyerte meg Magyarország egyéni tőrvívó bajnokságát Hátszeghy József őrnagy harmadszor nyerte meg Magyarország egyéni...
A HTVK váci-utcai termében került lebonyolításra a múlt heti...
Klubközi birkózóverseny Klubközi birkózóverseny
A Máv. Gépgyári Sportkör birkózócsapata németországi túrájáról...
Athéni olympiai versenyek vetített képeken
Az Óbudai Torna-Egylet f. hó 29-én, csütörtök este 7 órakor a III....
NSC. – MAC. 4:2 NSC. – MAC. 4:2
Az eredmény meglepetésszámba megy azok előtt, akik a mérkőzésen nem...
A téli tüzelőellátás csődje A téli tüzelőellátás csődje
Négy hónap óta sürgetik minden oldalról a budapesti téli...
Knut Hamsun -  Pán Knut Hamsun - Pán
Knut Hamsun Pánja harmadszor jelenik meg magyarul. És ha ez a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98