Dtum
Login with Facebookk
1930 | Március

Rövidek

Bethlen párisi tiz napja alatt a Hotel Meuriceben lakott

A miniszterelnök szállása a rendőrség részéről diszkrét fölügyelet alatt állt, természetesen kizárólag a miniszterelnök személyi biztonsága érdekében. Voltak ugyanis aggodalmak, hogy a nagyszámu magyar emigránskörök közül valamelyik netán merényletet kisérelhetne meg Bethlen ellen.


Bethlen megjelent a francia parlamentben a Chautemps-kormány emlékezetes keddi bemutatkozásán és bukásán. A miniszterelnököt láthatóan nagyon érdekelte a Palais Bourbon kavargása, hullámzása, a szenvedélyek csapongása, noha a magyar parlament már különb viharokat is látott. A nevezetes ülésen Bethlen a francia köztársaság elnökének páholyában ült. Ami az állítólagos kölcsöntárgyalásokat s ezek meghiusulását illeti, az erre vonatkozó hirek alaptalanok. Bethlen senkivel konkrét kölcsönről nem tárgyalt, erre nem is kerülhetne sor a hágai megegyezés végleges nemzetközi ratifikálásáig. De arról, igenis, meggyőződött a miniszterelnök, hogy egy esetleges magyar kölcsön itteni esélyei, ha a francia kormány is ugy akarja, a lehető legkedvezőbbek.

Ma lemond a német kormány

Berlin, március 2.
A belpolitikai helyzet rendkivül kiéleződött. A lapok szerint a helyzet annyira válságos lett, hogy most már nemcsak a két német néppárti miniszter – Curtius külügyminiszter és Moldenhauer pénzügyminiszter – lemondásával számolnak, hanem valószinűnek látszik, hogy hétfőn az összkormány is benyujtja lemondását.


A lapok szerint, a krizis ellenére remélni lehet, hogy a Young-egyezmény ratifikálásának elhalasztására nem kerül sor, s a kormányválságot előidéző költségvetési törvényjavaslat tárgyalását 8-10 napra elhalasztják. Ehhez a centrumpárt jóváhagyása is szükséges, s miután a centrum a Young-egyezmény bizottsági tárgyalásánál a szavazástól való távolmaradásával lehetővé tette a javaslatok elfogadását, remélhető, hogy a birodalmi gyülés Young-vitájában is, hasonlóképen fog eljárni.

A rendőrség kinyomozta és vasárnap letartóztatta a kommunista hirszolgálat és „Rote Hilfe”-segélyalap budapesti vezetőjét, dr. Révész József fővárosi ügyvédet és 15 társát, 6 nőt és 9 férfit
Ők voltak megbizva a vörös csütörtök budapesti megszervezésével is s a pesti tüntetések azért maradtak el, mert a szervezőket már március 6-ika előtt előállították a rendőrségre.


Dr. Révész minden fölvilágosítást megtagad azoknak a pénzeknek az eredetéről, amelyeket a kommunista bebörtönözöttek és azok családtagjai között kiosztott.

Primo de Rivera tábornok vasárnap hirtelen meghalt Párisban

„Remekül aludtam az éjjel, jobban érzem magamat, mint valaha” – mondotta vasárnap reggel gyermekeinek és délben szivszélhüdés érte Spanyolország volt diktátorát.

Walko külügyminiszter e hét végén utazik Angorába

Walko külügyminiszter már régóta készül arra, hogy visszaadja Tevlik Rusdi bej török külügyminiszter budapesti látogatását, a hágai, majd a párisi tárgyalások miatt azonban törökországi utját minduntalan el kellett halasztania. Most végre megvalósul a terve, még e hét végén elutazik Angorába, ahol három napot tölt és azután visszautazik Budapestre. Walko külügyminisztert Angorában kihallgatáson fogadja Kemal pasa is.

Ludendorff szembefordult az acélsisakosokkal

Münchenből jelentik: Egy hirlapi polémiával kapcsolatban Ludendorff tábornok szembefordult a bajor acélsisakos szövetséggel. „A szociáldemokraták – irja a tábornok – épp ugy megtették kötelességüket a háboruban és ma épp ugy a német nép javát akarják, mint acélsisakos bajtársaim. Fölveszem a küzdelmet azokkal, akik harcot hirdetnek a más gondolkozásu németek ellen. Ez csak meghasonláshoz és vérontáshoz vezethet, amit én sulyos szerencsétlenségnek tartok Németországra nézve és épp ezért kötelességem ezt megakadályozni.”Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Balról Curtius, jobbról Strasemann Az uj német kormány, vezetője a hármassal jelölt Heinrich Brüning Primo de Rivera Walkó Ludendorff
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lendvai István: Halottas versek 2.
No mit rohantok, mit kerengtek, megriadt lotyók? Az égen ott a Pók. ...
Puccs az Andrássy kávéházban bokszolókkal, rendőri beavatkozással Puccs az Andrássy kávéházban bokszolókkal, rendőri...
Furcsa bonyodalmak támadtak a Drechsler-kávéház körül, amelyet néhány...
Feltűnő kijelentések a földreformról az OMGE- ban Feltűnő kijelentések a földreformról az OMGE- ban
Vasárnap délelőtt tartotta közgyűlését az Országos Magyar Gazdasági...
Éber László(1871-1935)
Pasteiner Gyula tanítványainak első nemzedékéből való...
A „Potemkin” megadta magát a román kormánynak A „Potemkin” megadta magát a román kormánynak
A lázadó hajó első konstanzai látogatásakor kérdezősködött a...
A balkáni háboru A balkáni háboru
Ma ugy áll a helyzet, hogy valóban hozsannával fogadnák azt a...
A magyar rádióüzlet igazi arca A magyar rádióüzlet igazi arca
Háromszázezer előfizetője van a rádiótársaságnak, közel egymillió...
Megkésett császári szózat Megkésett császári szózat
Hűséges osztrák népeimhez! Amióta trónra léptem, szüntelenül arra...
Venizelosz a békeszerződések reviziójáról szenzációs kijelentéseket tett Venizelosz a békeszerződések reviziójáról szenzációs kijelentéseket...
Venizelosz görög miniszterelnök vasárnap délután a görög követségen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98