Dtum
Login with Facebookk
1930 | Január

Paraszt-szinészek bemutatkozása a Kamaraszinházban

HÁRY JÁNOS

 

Magyar Földmíves Játékszín. Amilyenről valamikor Justh Zsigmond álmodott, falusi gúnyákkal játszatván Moliéret a pusztaszenttornyai dohánypajtában. De míg ez a negyven esztendo előtti, excentrikus kísérlet eredménytelen maradt, mert idegen palántát próbált meggyökereztetni a magyar homokon, addig a csákvári paraszt-együttes ösztönösen rátalált a maga igazi virágjára: a muskátlira.

 

Nem akart külföldi egzotikumot honosítani, klasszikust Ťnépszerűsíteniť ellenben megtalálta azt a magyar darabot, - Paulini-Harsányi-Kodály zenés mesejátékát, - amely természetes megnyilatkozási formát kínált színjátszó kedve számára.

Ez a szerencsés találkozás tulajdonképpen összetalálkozás volt. Nemcsak a népi művészek nyertek vele, meglelve játékos hajlamuk kiéléséhez a megfelelő, alkalmas anyagot, hanem a darab is, amely - szinte úgy éreztük, - most kapta csak meg valódi, tökéletes keretét és megszemélyesítőit. A csákvári paraszt-lyányok és paraszt-legények előadásában a Háry János különös átalakuláson ment keresztül. Egyenesen úgy hatott, mintha maguk a népi szereplők rögtönöznék.

 

Mintha az ő csodálatos, mesélő fantáziájukban, a néplélek legszűzibb, költői mélyén termett volna. Ami az Opera szinpadán talán hellyel-közzel keresett primitívségnek tetszett, itt, az egyszerre mesélő és mesebeli szereplők játékán keresztül tiszta és mély naiv-poézissá elevenedett.

Ahogy szétnyílik a méregzöld alapú, paprikapiros szegélyü függöny a fehér virágokkal rámázott, lekicsinyített szinpadon: a magyar falu színe- hangulata, harmatos üdesége csapja meg a nézőt. A primitív, stilizált díszletek és a kedvesen naiv meseruhák, amelyek mind Ťhazulrólť kerültek ki, a nótázások és táncok, apró dévajkodások, friss mozdulatok, éneklő versritmusok, zavart bajuszpödörgetések; szemérmesen imitált csókok, a népies dialektus íze a császárné és Napoleon ajkán, játék és valóság - valami angyalian derüs egységbe kötődnek. Stílus van itt, amelyet az ösztön diktál ezeknek az istenáldotta tehetségű paraszt aktoroknak és aktrixoknak.

 

 

(Éppen azért a Ťműkedvelőť szót csak így, macskakörmök közt lehet velük kapcsolatban leírni.) Színtiszta magyar népművészet az, amit produkálnak, Ők maguk pedig a nép legigazibb művészei közül valók. Édestestvérei azoknak a falusi míveseknek, akiknek faragóbicskája ékes ornamentikát szerez a tükörfákra s akiknek hímzőtűje alól keleti pompájú Ťírottť kendők, kalotaszegi varrottasok kerülnek ki. Alakos játékot játszó, teremtő rokonai a névtelen népdalköltőknek.

Mennyire érzik ezek az egyszerű emberek a mesét, amelyet csak az abszolút játék fejezhet ki magától értetődően. Sejtelmük sincs a színpad teoretikus tudományáról a színjátszás különböző Ťiskoláirólť, mégis, milyen csalhatatlan biztonsággal, instinktíve idézik a szinpad lelkét. Mint a gyermekek, akik mind született szinészek. S olyan közvetlen frisseséggel, mintha ők találták volna fel a szinpadot vagy a szinjátszást.

Nem utánoznak senkit és semmit. Ha valami elcsépelt népszinművet játszanának azt nyilván maguk is Ťmegjátszanákť. Ez a naiv-szép Háry-történet azonban egy velük. Az övék. Semmi realizmust nem éreznek, nem éreztetnek mögötte s mégis, micsoda természetesség melegedik minden szavukban, minden mozdulatukban. Mesét jelenítenek elénk - a maguk mulatságára. És éppen ez a szép, ez az igazi. Játszanak, de a játékban önön életüket élik. Ebben a különös kettősségben benne van a szinjátszás örök paradoxona és ősi rejtelme, amely bizonyos ponton túl már elemezhetetlen.

Ők maguk nem is sejtik: milyen veszedelmesen nehéz művészi feladatokat oldanak meg - játszva. Emlékeztetnek az ismert paraszt-festőre, Benedek Péterre, akinek első, érintetlen korszakában festett képei ugyanilyen ösztönös művészet megnyilatkozásai voltak. De még inkább a Mikszáth híres hályogoperáló, falusi kovácsára, aki szinte minden nézőjüknek kikerülhetetlenül eszébe jutott. A Ťtanításť vagy Ťfinomításť csak játékuk hamvát törölné le. Szerencsére, hivatott vezetőjük, Paulini Béla részéről semmi ilyen veszedelem nem fenyeget.

 

Hiszen ő Ťhozta kiť őket, amiért méltán tarthat számot a hálára és elismerésre. Párnapi pesti vendégszereplés után a kis csákvári társulat hazament - disznót ölni, karácsonyt ünnepelni. De újév multán turnéra indul s a vidéknek is bemutatja az igazi Háry Jánost, ezt a páratlanul ízes magyar specialitást, amelyben olyan etnográfiai és népművészeti értékek vannak, akár az oberammergaui passió-játékok világhírű produkciójában.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tudományos tartalmú sajtó nem jelent meg
Tudományos tartalmú sajtó nem jelent...
Megindult a belpolitikai élet Megindult a belpolitikai élet
A belpolitikában az uj esztendőben változatlan élénkség...
Török nyelvemlékek a XIV. század végéig Török nyelvemlékek a XIV. század végéig
Irta Thury József, kiadta a Magyar Tudományos Akadémia. Ez a...
Ékszertolvajok Ékszertolvajok
Elegáns, előkelő megjelenésű hölgy libben be az ékszerészhez....
Csendőrök verték szét a szudétákszövetség gyülését Csendőrök verték szét a szudétákszövetség gyülését
A német lapoknak Kariszbádból azt jelentik, hogy ott tegnap...
A köztársasági elnök első beszéde A köztársasági elnök első beszéde
A nemzetgyűlés pénteken ünnepélyes, de ünnepélyességében is a nehéz...
A Kormányzó Ur nyitotta meg a főváros uj élelmiszervásár-telepét A Kormányzó Ur nyitotta meg a főváros uj...
November hó 18-án délelőtt fél 12 órakor adták át rendeltetésének a...
14 és 16 éves magyar táncosnők erkölcsdrámája Manilla szigetén 14 és 16 éves magyar táncosnők erkölcsdrámája Manilla szigetén
Két fiatal magyar táncosnő, akik közül az egyik tizennégy és fél, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98