Dtum
Login with Facebookk
1930 | Január

Színhely:Budapest - Idő: tíz év előtt

Háy Gyula regénye - Genius

 

Az emberek most kezdenek emlékezni: megemészteni azokat a dolgokat, melyeket 1914-1920 között átéltek, tisztázni személyes viszonyukat a rendkívüli idők rendkívüli eseményeihez. Ebben a fiatalok járnak elől, a mi természetes is, mert a háború és forradalom elsősorban a fiatalok dolga volt a harctéren és utána a forradalmi zűrzavarban. Innen a mémoire-regények divata: sorra jelentkeznek azok, akik úgy érzik, van mondanivalójuk, az egyéni nézeten túlmenő érdekességű, arról, amit átéltek. Háy Gyula új író, fiatalember, szintén az emlékezők sorában kér magának helyet.

A forradalmi időkről emlékezik. Az első személyben elmondott történetnek a hangjából, sokféle intimitásából az olvasó vaktában is kiérzi, hogy túlnyomó részt az író személyes élményei vannak itt elmondva, aránylag kevés képzelt dologgal, csak annyival, amennyit a regény szerkezete megkíván. Az érdekessége a könyvnek főleg abban áll, hogy őszintén s bizonyos erkölcsi bátorsággal megmutatja azt a lelkiállapotot s azokat a külső-belső indítékokat, melyek az 1918-1919. évek ifjúságának egy részét szinte öntudatlanul a forradalomba sodorták.

 

Egy félig gyerekemberről, a huszadik év küszöbén álló műegyetemi hallgatóról van itt szó, aki a világról alig tud valamit, a háborúról és a közéletről egészen zavaros fogalmai vannak, de megvan benne az ösztön, hogy részt vegyen a körülötte történő izgalmas dolgokban.

 

Természetesen egészen a környezet hatása alá kerül, megy a tömeggel a forradalom kitörésekor anélkül, hogy tudná, miről van szó, maga se tudja, hogyan, egyre szélsőbbre sodródik, egy fanatikus kommunista lánnyal való szerelme révén belekerül a kommunista mozgalomba, amelynek lényegéről, igazi céljairól és módszereiről csak éppen annyi fogalma van, amennyi a levegőből hozzáragad. E mellett megtartja a származásából belegyökerezett polgári gondolkodásmódot, az egész kommunistaság csak felületes máz marad rajta, amely azonnal lehámlik róla a kommunizmus bukásával.

 

Ez igaz, annakidején csapatostul szaladgáltak izgultak, lázas semmittevéssel, az ilyen vörösre mázolódott polgári fiúk. A könyv egyik főérdekessége, hogy ezt a furcsa állapotot éreztetni tudja, személyes élmény alapján és mégis tipikusan. A regény főszereplőjének ábrázolása ilyen módon sikerrel bizonyítja a fiatal író őszinteségét és tehetségét is.

Regényírói képessége azonban még jobban igazolódik a többi alakokon. Elsősorban Casimir Olgán, a fanatikus kommunista lányon, aki fanatizmusáért faláldozza a szerelmet, de ebben az elszántságában egyre jobban elgyengül, amint lassankint tudatára jut az egész kommunista mozgalom céltalanságának s végül is, miután megadta magát a szerelemnek, a forradalom bukásával eltűnik az életből, titokban, nem is tudni, hogyan. Ez az alak él, lélekzik a regényben s hasonlóan élnek a főszereplő családi körének alakjai is.

Az elbeszélés gyors tempója is érezteti az elmondott dolgok izgatott temperatúráját. Az író egészen közvetlenül és tárgyilagosan igyekszik beszélni s ebben az igyekezetében nyelve színtelenné és bizony pongyolává is lesz. Ebben az irányban kell még fejlődnie, hogy igazi jó regényíró lehessen.

 

Schöpflin Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tolvaj kegyelmes ur Tolvaj kegyelmes ur
Az olasz Nasi-eset óta nem volt példa arra, hogy egy európai állam...
„Három félidőből” állott az Újpest – Hungária mérkőzés „Három félidőből” állott az Újpest – Hungária...
A szezón első derbije: Újpest – Hungária mérkőzés. Tizenötezer...
A budapesti műkorcsolyázó világbajnokság A budapesti műkorcsolyázó világbajnokság
1. Schäfer (Ausztria), 2. Dunn (Anglia), 3. Pataky (Magyarország) A...
A dolhai ütközet - 1703 junius 7.
703 junius 7-ike nevezetes időpont a Rákóczi-féle kurucz...
A költségvetés nem váltotta be azokat a reményeket, amelyeket Wekerléhez füztek A költségvetés nem váltotta be azokat a reményeket, amelyeket...
Wekerle pénzügyi expozéját s az idei költségvetést nagy lelkesedéssel...
Margitszigeti ezüstlabda Polónyi Géza-vándordíj Margitszigeti ezüstlabda Polónyi Géza-vándordíj
Pólónyi Géza által a f. év elején fölajánlott nagy értékű...
Megbukott a tervgazdálkodás a villamosításban Megbukott a tervgazdálkodás a villamosításban
Bornemisza Géza iparügyi miniszter két irányban kívánja megreformálni...
Hatvanötmilliót sikkasztott, hogy színésznőkkel vacsorázhasson Hatvanötmilliót sikkasztott, hogy színésznőkkel vacsorázhasson
Néhány nappal ezelőtt a Hungária Műtrágya Kémiai és Begyipari Rt....
Vatikán békeakciója Vatikán békeakciója
A római pápa mint Szentatya hivatásánál fogva és valószínűleg a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98