Dtum
Login with Facebookk
1929 | November

Az Újpest nyerte a Középeurópai Kupát

Az Újpest szenzációs finissel 2:2-ős eldöntetlent harcolt ki Prágában a Slavia ellen és 7:3-as gólaránnyal megnyerte a Középeurópai Kupát.

Braun bíró két 11-est ítélt a Slavia javára, de az elsőt Acht bravúrosan kivédte. – Már 2:0-ra vezettek a csehek, amikor P. Szabó és Auer az utolsó öt percben kiegyenlítettek. Borsányi volt a mezőny legjobb embere.

Prága, november 16.

Tizenegy újpesti fiú világraszóló dicsőséget szerzett a magyar futballnak. A Ferencváros után most az Újpest szerezte meg a Középeurópai-Kupa védelmét, ami újabb értékes bizonyítéka annak, hogy a három nagy középeurópai futballnemzet között Magyarországé az elsőség.

Az Újpest ragyogó teljesítménye párját ritkítja a futball történetében. A Sparta, a Rapid és a Slavia félelmetes együtteseinek testén keresztül jutott el a kupagyőzelem dicsőséges állomására. Három ellenfele ellen hét mérkőzést játszott, négyet idegenben, hármat idehaza.

Gólaránya 20:11! A budapesti 5:1-es győzelem előnyével állott ki vasárnap Prágában a döntő jellegű utolsó Slavia-meccsre. A prágai Belvedere-pálya zsúfolásig megtelt nézőkkel, mert a cseh közönség abban reménykedett, hogy még be lehet hozni a Slavia négy gólnyi hátrányát.

Hiába biztatta azonban 23.000 főnyi fanatikus közönség a Slaviát, a kitűnő Újpesttel még a saját pályáján sem tudott megbirkózni. A mérkőzés óriási iramban folyt le, igazi kupagyőzelem volt.

A Slavia ragyogóan kezdett és mindvégig legjobb teljesítményét adta, annál értékesebb tehát az Újpestnek lelkes munkabírással és ragyogó finissel kivívott eldöntetlen eredménye.

Az első félidőben a Slavia volt a többet támadó fél, de az újpesti védelem sziklaszilárdan állott ellen. A 21. percben tizenegyeshez jutott a Slavia: Acht kivédte! Csak egy gólt sikerült a Slaviának ebben a félidőben rúgnia, a másodikat szünet után újabb tizenegyesből szerezte meg.

A mérkőzés végén az Újpest finisbe fogott és nagy bravúrral kiegyenlített. Alig fújták le a meccset, a prágai magyar kolónia berohant a pályára és lelkes ünneplés közben a vállán vitte ki az újpesti fiukat.

A nehéz, sáros talajú pályán lefolyt mérkőzések az Újpest csapatának és egyben az egész mezőnynek Borsányi volt a legjobb embere, aki végig bírta a szédületes iramot. Mellette Acht, Fogl III. és Kvasz voltak különösen jók, de dicséret illeti valamennyi játékost, akik közül csupán Mészáros játszott gyöngébben.

A csatárok közül leginkább Spitz tetszett. Cseh vélemény szerint a Slavia túlságos idegességgel ment a küzdelembe és csatárainak nem volt lövőszerencséje. A csapatból a közvetlen védelem és Pleticha teljesítménye magaslott ki. A csatársorban Swoboda remekelt. Jól játszott még Joska, kevésbé jól Puc és Kratochwill, Junek csak néha volt jó, de annál eredményesebb. Amit a Slavia 85 percig épített, 5 perc alatt omlott össze a ragyogó újpesti finisben.

 


A játék erős irammal kezdődik. Eleinte a Slavaia támad, majd változatos mezőnyjáték alakul ki, amelyben a honi közönség biztatására a Slavia a veszedelmesebb fél. Kővágó csak az utolsó pillanatban menti taccsra Joska lövését.

 
Ezután Acht fogja Szvoboda éles labdáját. A játék nagyon erős, de Braun kezében tartja a mérkőzést és minden szabálytalanságot azonnal lefúj, amiért a prágai közönség több esetben tüntet is ellene. A 11. percben Kratochwill éles lövése csak hajszálnyira süvit el a kapu mellett. Majd Újpest támad, de bizonytalan Mészáros sokat ront.

A 14. percben esik az első korner az Újpest javára, de Auer kapu fölé fejel. Ugyancsak Auer 16 kapu fölé a következő percben szabadrúgásból. A 17. percben eredménytelen korner az Újpest ellen. Az Újpest ezután ismételten támadásokat kísérel meg. Borsányi remekel. A 21. percben Kvasz a 16-oson állva henset vét.

A megítélt 11-est Acht bravúrosan kiüti, Auer most egy briliáns támadást kapu fölé fejeléssel végez be, majd ellentámadásból újabb korner esik az Újpest ellen. A játék hullámzik és Auer fejesét elvetődve, csak kornerre tudja védeni. Planicka. A 29. percben a Slavia jobbszárnya lefut és Junek öt méterről lőtt labdája a vetődő Acht fölött a lécre és onnan a hálóba pattan (0:1).

A gól után az Újpest csapata láthatóan ideges, de újabb támadásokat vezet és a 36. percben kornert erőszakol ki a Slavia ellen, amelyből Auer fejese csak alig kerüli el a kaput. Mészáros lő most, de gyöngén. A félidő végén még egyszer alkalma van Achtnek Joska lövésének parírozásával bemutatni tudományát.

A második félidő Újpest-támadással kezdődik és már a 3. percben nagy helyzet adódik a Slavia kapuja előtt. Spitz tisztán áll, alig néhány méterrel Planicka előtt, de állítgatni próbálja a labdát és közben szerelik. Egy percre rá már szabadrúgás az Újpest ellen a 16-osról, de Puc lövése fölé megy.

Röviddel ezután Acht biztosan fogja Joska veszedelmes lövését. Most inkább a Slavia támad és már a 6. percben újabb kornert rúg Újpest ellen. A kornerből Szvoboda váratlanul lő, de Acht szenzációs elvetéssel véd. A 11. percben szabadrúgás, majd korner az Újpest ellen. A kapu előtti tumultusból a labda Kvasz kezére pattan, a szigorú Braun 11-est ítélt, amelyet Kratochwill behelyez (0:2).

Újpest még mindig nem tud magára találni és egyedül Borsányi az, aki kifogástalanul látja el dolgát. A 21. percben eredménytelen korner az Újpest ellen. Spitz gyönge lövését, majd Auer szabadrúgását Planicka vetődve fogja.

Most az újpesti kapu előtt vannak a Slavia-csatárok és egy percen belül két közeli labdát szed le Acht a lábakról. Borsányi és Szvoboda összefutnak, az üresen hagyott labdára egyszerre startol Puc és Acht. Puc belerúg Achtba, amire mind a ketten elterülnek.

Rövid masszírozás után a 33. percben ismét komplett a két csapat. A 40. percben Spitz keresztül driblizi magát a Slavia védelmén és a kornervonalról előrecsúszott labdát behúzza a berohanó P. Szabó elé, aki azt góllá értékesíti. (1:2).

A csalódott közönség kezd a pályáról elszállingózni és a Slavia láthatóan összeroppan. Az Újpest most óriási finisbe fog és Auer 2 perccel a befejezés előtt Ströck passzából kiegyenlít (2:2).

Az Újpestiek finiséből újabb gólra is telnék, de a Slavia mindent taccsra vág és így a 2:2-tős eredmény nem változik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az Újpest csapata A Slavia vezető gólja. Junek (nincs a képen) labdája a kapufa tövéről pattan a hálóba P. Szabó sorsdöntő gólja. Spitz beadását 8 méterről vágja be a bal felső sarokba.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az Újpest biztos győzelme Szolnokon Az Újpest biztos győzelme Szolnokon
Újpest – Szolnoki Máv 3:0 A mérkőzés előtt a két csapat...
Az örmények mozgalmai Oroszországban Az örmények mozgalmai Oroszországban
Mkirtics örmény érsek, az összes örmények legfőbb pátriárkája, néhány...
Vasárnap délután meghalt Krencsey Géza Vasárnap délután meghalt Krencsey Géza
Hosszú szenvedés után vasárnap délután meghalt Krencsey Géza...
Kaposvári bírógyűlés a botbüntetés és terméktelenítés bevezetéséről Kaposvári bírógyűlés a botbüntetés és terméktelenítés...
Vasárnap tartotta Kaposvárott a Bírák és Ügyészek Országos Egyesülete...
Nemzetközi győzelemmel kezdte Újpest az őszi szezónt Nemzetközi győzelemmel kezdte Újpest az őszi szezónt
Újpest - Wiener AC 2:1 (1:0) A bécsiek vezetik az első támadást....
A husmérgezés, az ideges gyomorbaj és az epekő tömegbetegséggé lett Budapesten A husmérgezés, az ideges gyomorbaj és az epekő tömegbetegséggé lett...
A rendőrség sorba razziázta a fővárosi mészárszékeket és egész sereg...
A növénynemesítők kiállítása A növénynemesítők kiállítása
Az elmult hét végén nyitotta meg Horthy Miklós kormányzó előkelő...
Gróf Sigray egy napilapban közölt cikkében esősen bírálja a kormányt Gróf Sigray egy napilapban közölt cikkében esősen bírálja a...
Feltűnést keltő vezéreikkel itt grórf Sigray Antal az egyik napilap...
Lipót főherceg filmszínész lett Lipót főherceg filmszínész lett
A film csodálatos valami: mindenkit megszédít és magához vonz....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98