Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1930 | Május

Károly volt román trónörökös Párisban ujabb puccsra készül

Páris, május 9.
Diplomáciai körökben egy idő óta sokat suttognak Romániáról és volt trónörököséről, Carol hercegről. Olyanok szerint, akik megérdemlik a „beavatott” jelzőt, a herceg uj puccsot készít elő, de nem romantikus alapon, amint három év előtt. Angliában, ahol Take Joneszku azóta csekkhamisításért bajbajutott unokaöccse volt a bizalmasa. Carolnak most - hír szerint - komoly ütőlapjai vannak. Azt beszélik, hogy mellette van a kormány és Mária, az özvegy anyakirályné, sőt megbékélten és megbocsátóan Carolért szállt síkra Heléna hercegasszony is, az elhagyott hitves.


Párisban, a volt trónörökös meghitt és közvetlen környezete mély titkolózásba burkolózik. Az egész vonalon: elszánt tagadás, amelyre azonban kihívón cáfol rá egy-egy öntelt mosoly: „Hiszen ha beszélni akarnék!”

 

És a leggondosabban elrejtett kérdésaknákat is sikeresen kerüli ki a már szinte gyanusan fölkészült diplomatikus válasz:
Károly herceg csak mint magánember tartózkodik Franciaországban, angliai kalandja, amely a kiutasításával végződött, ma még fokozottabb óvatosságra inti. A herceg tartózkodik minden politikai tevékenységtől és semmit se fog tenni, ami félreértésekre vezethetne Franciaország és Románia között. A herceg tudvalevően lemondott trónigényeiről…


És ha maga az ország hívná vissza? Népszavazással, vagy a törvényes kormány utján?


A válasz: egy széles kézmozdulat, amelyik mintha azt mondaná, hogy az előreláthatatlan lehetősége utja természetesen nyitva; - aztán pár tétovázó szó: „A herceg távol tartja magát az intrikáktól. A lemondását véglegesnek szánta. De persze lehetnek helyzetek...Carol herceg jó apa, aki, ha kell, bizonyára meg fog tenni mindent, hogy a trónt megtartsa fiának, a hétéves kiskirálynak…”


A herceg eleinte igen visszavonultan élt Neuillyben az asszonya, a kutyái, az olvasmányai és néhány meghittje társaságában, egy idő óta kilépett ebből az idilli inkognitóból.


Sokat megfordult a Fbg. Saint Germain egyes befolyásos, arisztokratikus szalónjában, kivált ahol a francia politika vezetőszemélyei is otthonosak. Személyi kedvességével, szeretreméltóságával – tegyük hozzá - , szellemi képességeivel is hamar lenyügözte őket. De szerzett összeköttetéseket francia radikálisok, sőt a szocialista párt felé is. Egyre nyíltabb a hercegnek az az igyekezete, hogy az itteni közvéleményben megváltoztassa a személyéről és életéről elterjedt híreket. Kétségtelen, hogy ez nagyrészt sikerült is neki és Carol ma Franciaországban határozottan „jó sajtó”-ra számíthat, kivéve, ahol a petróleum- és egyéb anyagi érdekek változatlanul Bratiannék felé hangolják a rokonszenveket.

 

A francia kapitalista körök ugyanis, nagyrészt, Bratianuék, a bankárjaik és egyéb vállalkozásaik befolyása alatt állnak, sőt éppen az ő támogatásuk az, amely a liberális pártnak megadja az anyagi lehetőséget az uj politikai küzdelemben. Ennek ellenére, számos jel van arra, hogy Carol hivei nagyon megszaporodtak Romániában.


A hercegnek egyre több itt a román látogatója, politikai notabilitások, köztük olyanok is, akiknek személye nem kis meglepetéssel szolgálnának vezéreiknek: Bratianunak, vagy Avereskunak. Ez az opportunisztikus sietség, amellyel egyesek így minden eshetőségre bebiztosítani igyekszenek magukat, beszédes bizonyság rá, hogy Bukarest eszkomptálja a készülő eseményeket.


És Carol, aki Hohenzollern ugyan, de már Bizánc napjának visszfénye alatt nőtt föl, kitűnően megérti látogatóit, a beszédjüket és hallgatásaikat. Párisi elfogulatlan román körök véleménye szerint Bratianuék megunván a kétévi ellenzékieskedést, elérkezettnek látják az időt, fölvenni a harcot a hatalomért Maniuék ellen. Maniu pedig, aki nyugati politikai iskola és demokratikus elvek neveltje, nem tudja magát rászánni a diktaturára. A liberálisok erőfeszítéseivel szemben Maniu és pártja szivesen támaszkodnék Carolra, tehát a királyi tekintélyre. Bratianu és Maniuék kiélesedő harca a demokrácia és a reakció csatárja. Erdély konok tusája a regát-tal, a szociális és egyéb ellentétek felőrlő mérkőzése dinamikus erők feltörésével fenyegetnek…


A gyermekkirály és a régenstanács nem elég elhárítani ezt a veszedelmet. Romániának egy a pártok fölötti, szuverén tekintélyre van szüksége: királyra, aki király és férf.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mégis magyar gyár építi az uj rádió-adóállomásokat
A Magyar Királyi Posta és Rádiótársaság a következő két év alatt a...
A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer, a nappalok hosszúsága A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer, a nappalok...
Egészen másként áll a helyzet Belgiumban, ahol szintén a...
Somlay Arthur -  Pethes Imre Somlay Arthur - Pethes Imre
"Föl nem érem ésszel, hogy vannak a mindennapi emberek közt olyanok,...
Az adótörvények életbeléptetésének elhalasztása Az adótörvények életbeléptetésének elhalasztása
Teleszky János pénzügyminiszter február 24-én törvényjavaslatot...
A tavaszi szezon érdekessége A tavaszi szezon érdekessége
A tavaszi szezon érdekesség dolgában messze fölülmulja az eddigieket...
Apróságok Apróságok
Záráskor telefonál be kétségbe esetten Rádai Imre, az Andrássí...
A nemzetközi földrajzi kongresszus Amerikában A nemzetközi földrajzi kongresszus Amerikában
A szeptember 8-ikán New-Yorkban megnyilt VIII. nemzetközi földrajzi...
Szabó Lőrinc - Egy hazatért emigránshoz Szabó Lőrinc - Egy hazatért emigránshoz
Hazajöttél, lesz, ami lesz. Haza. Nem ismerlek, nem láttalak soha, ...
 Az erdélyiek gyűlölik uj uralkodójukat Az erdélyiek gyűlölik uj uralkodójukat
A Morningpost azt irja, hogy bizonyos elemek le akarják rontani a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98