Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

Ausztriában a demokrácia és a parlamentarizmus győzött a vasárnapi választásokon

Egyik nagy párt sem lesz képes egyedül kormányt alakítani!- mondta Vaugoin kancellár egyik bizalmasa.


Föntjártam estefelé a kancellári hivatalban, amelynek kapui előtt hatalmas embercsoport verődött össze, amely az eredményeket leste. A kancellária lépcsőjén vidám jazz-zene ütötte meg a fülemet. A zene a kancellária sajtóirodájából jött, ahol hatalmas hangszórót állitottak föl, hogy azonnal fölvehessek az ország különböző részeiből érkező rádiójeleneseket. A kancellária hivatalnokai izgatottan jártak föl és alá, idegességüket a zene csak fokozta, de hiába, a rádiót nem lehet elhallgattatni.


Alkalmam volt egy kancellárhoz közelálló személyiséggel beszélni, aki a következőkben vázolta a politikai helyzetet:
- A végleges eredmények még hiányoznak, tiszta képünk a helyzetről még nem lehet. Egy azonban bizonyosnak látszik: egyik nagy párt sem lesz képes egyedül kormányt alakitani. Valószínű, hogy a szocialisták a parlamentnek relativ legerősebb pártját fogják alkotni, de a többi polgári pártokkal szemben nem lesznek kormányképesek. Az egyetlen meglepetést csak az hozhatja meg, ha a Landbund, amelynek viszonya a kereszténypárthoz, különösen pedig annak Heimwehr-szárnyához egyre jobban elmérgesedett, koalicióba lép a szocialistákkal. Az utóbbi napokban voltak is ilyesféle hiresztelések, amelyeket a Landbund vezetősége mindig megcáfolt, de a hiresztelések ennek ellenére is tartják magukat Ez azonban csak ugy képzelheti el, ha a Landbundnak a Schober-blokkban résztvevő csoportja is kiválik a blokkból, amelynek cégére alatt a választásokba indult és nyíltan szakit a fővezér polgári politikájával.


- Le fog mondani a kormány a választások után? – kérdezem.


- A kormánynak az alkotmány értelmében nem kell föltétlenül lemondania a választások után, bár eddig ez volt az általános szokás. Lehetséges, a Heimwher-miniszterek legutóbbi kijelentéseiből legalább is erre lehet következtetni, hogy ez most nem fog bekövetkezni. Vaugoin előreláthatóan tartani fogja provizórikus kabinetjét a parlament megnyitásáig, amelynek az alkotmány értelmében legkésőbb egy hónappal a választások után, tehát december 9-ig össze kell ülnie. Az is valószínű, hogy ha a Vaugoin-kormány le is mondana, Miklas elnök ismét Vaugoint bizná meg a kormányalakítással még az esetben is, ha keresztényszocialisták relative kisebbségben maradnának. Véglegesen megoldás persze csak a parlament összeülése után képzelhető el.


- Elképzelhető-e – kérdeztem – hogy Schober és Vaugoin megegyeznek egymással, miután a viszony köztük ennyire elmérgesedett?


- Meg kell, hogy egyezzenek egymással! Ha a koalició nem is jön létre a keresztényszocialisták és a Schober-blokk között, számitani lehet valami kooperációra vagy kollaborációra. Ez esetben Schober kívül maradna a kabineten és esetről-esetre döntene a felöl, hogy támogatja-e a kormány javaslatát vagy sem. Mivel a legnagyobb ellentét mégis csak a polgári pártok és a szociáldemokraták között van, valószinű, hogy Schober és Vaugoin meg fogják találni egymást. Ez a kollaboráció persze nem kényelmes módja a kormányzásnak, de ha más mód nincs, nem marad más hátra, ha fönn akarják tartani a parlamentáris rendszert.


- És fönn akarják tartani?


- Föltétlenül! Vaugoin el van szánra rá, hogy minden puccskísérletet letör. A kancellár föltétlenül az alkotmány alapján áll. A hadsereg legteljesebben megbizható és Vaugoin kezében van. A kormánynak olyan hatalom van a kezében, amellyel minden erőszakos megmozdulást csirájában eltud fojtani!


Egyed Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az osztrák parlament épülete A Schober-párt választási plakátja Az egyessel jelölt Vaugoin kancellár, a kettes a külügyminiszter,a harmadik Schober, a volt kancellár, a négyes Otto Bauer, a szocialisták vezetője, azötödik Starhemberg belügyminiszter, a Heimwehr vezére
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mindennapi kenyerünk.. Mindennapi kenyerünk..
A kenyér, a mindennapi kenyér!Mi a kik a kenyeret nem ismerjük...
Egységes magyarság Egységes magyarság
A magyarság mindig szerencsésen és termékenyen tudta egyeztetni az...
Fedák Sári, a deportáló csendőrszázados és László altábornagy, a Szálasi-puccs főembere ma délelőtt érkezik a mátyásföldi repülőtérre Fedák Sári, a deportáló csendőrszázados és László altábornagy, a...
Ma délelőtt a mátyásföldi repülőtéren egy újabb háborús főbűnös...
A félkaru ember evőeszköze A félkaru ember evőeszköze
Londonban minden nyáron kiállítást rendeznek az esztendő érdekes...
Az esküvődön én is ott leszek! Az esküvődön én is ott leszek!
„Az esküvődön én is ott leszek’ ismert slágerdal körül...
A Salgótarjáni kőszénbánya rt. részvénykibocsátása A Salgótarjáni kőszénbánya rt. részvénykibocsátása
A Salgótarjáni kőszénbánya rt. alaptőkéjét utolsó izben 1907. január...
Rákosi Jenő Rákosi Jenő
A magyar nemzeti évezredes történelmében sohasem volt olyan nagy...
Régi gyógymódok Régi gyógymódok
A régi görög népnél szokásban volt, hogy egyes betegeket, kik számára...
Őrizetbe vettek egy orvostanhallgatót, aki mikroszkópot lopott az...
Az Üllői úti I. számú anatómiai intézet vezetősége feljelentést tett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98