Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

Ausztriában a demokrácia és a parlamentarizmus győzött a vasárnapi választásokon

Egyik nagy párt sem lesz képes egyedül kormányt alakítani!- mondta Vaugoin kancellár egyik bizalmasa.


Föntjártam estefelé a kancellári hivatalban, amelynek kapui előtt hatalmas embercsoport verődött össze, amely az eredményeket leste. A kancellária lépcsőjén vidám jazz-zene ütötte meg a fülemet. A zene a kancellária sajtóirodájából jött, ahol hatalmas hangszórót állitottak föl, hogy azonnal fölvehessek az ország különböző részeiből érkező rádiójeleneseket. A kancellária hivatalnokai izgatottan jártak föl és alá, idegességüket a zene csak fokozta, de hiába, a rádiót nem lehet elhallgattatni.


Alkalmam volt egy kancellárhoz közelálló személyiséggel beszélni, aki a következőkben vázolta a politikai helyzetet:
- A végleges eredmények még hiányoznak, tiszta képünk a helyzetről még nem lehet. Egy azonban bizonyosnak látszik: egyik nagy párt sem lesz képes egyedül kormányt alakitani. Valószínű, hogy a szocialisták a parlamentnek relativ legerősebb pártját fogják alkotni, de a többi polgári pártokkal szemben nem lesznek kormányképesek. Az egyetlen meglepetést csak az hozhatja meg, ha a Landbund, amelynek viszonya a kereszténypárthoz, különösen pedig annak Heimwehr-szárnyához egyre jobban elmérgesedett, koalicióba lép a szocialistákkal. Az utóbbi napokban voltak is ilyesféle hiresztelések, amelyeket a Landbund vezetősége mindig megcáfolt, de a hiresztelések ennek ellenére is tartják magukat Ez azonban csak ugy képzelheti el, ha a Landbundnak a Schober-blokkban résztvevő csoportja is kiválik a blokkból, amelynek cégére alatt a választásokba indult és nyíltan szakit a fővezér polgári politikájával.


- Le fog mondani a kormány a választások után? – kérdezem.


- A kormánynak az alkotmány értelmében nem kell föltétlenül lemondania a választások után, bár eddig ez volt az általános szokás. Lehetséges, a Heimwher-miniszterek legutóbbi kijelentéseiből legalább is erre lehet következtetni, hogy ez most nem fog bekövetkezni. Vaugoin előreláthatóan tartani fogja provizórikus kabinetjét a parlament megnyitásáig, amelynek az alkotmány értelmében legkésőbb egy hónappal a választások után, tehát december 9-ig össze kell ülnie. Az is valószínű, hogy ha a Vaugoin-kormány le is mondana, Miklas elnök ismét Vaugoint bizná meg a kormányalakítással még az esetben is, ha keresztényszocialisták relative kisebbségben maradnának. Véglegesen megoldás persze csak a parlament összeülése után képzelhető el.


- Elképzelhető-e – kérdeztem – hogy Schober és Vaugoin megegyeznek egymással, miután a viszony köztük ennyire elmérgesedett?


- Meg kell, hogy egyezzenek egymással! Ha a koalició nem is jön létre a keresztényszocialisták és a Schober-blokk között, számitani lehet valami kooperációra vagy kollaborációra. Ez esetben Schober kívül maradna a kabineten és esetről-esetre döntene a felöl, hogy támogatja-e a kormány javaslatát vagy sem. Mivel a legnagyobb ellentét mégis csak a polgári pártok és a szociáldemokraták között van, valószinű, hogy Schober és Vaugoin meg fogják találni egymást. Ez a kollaboráció persze nem kényelmes módja a kormányzásnak, de ha más mód nincs, nem marad más hátra, ha fönn akarják tartani a parlamentáris rendszert.


- És fönn akarják tartani?


- Föltétlenül! Vaugoin el van szánra rá, hogy minden puccskísérletet letör. A kancellár föltétlenül az alkotmány alapján áll. A hadsereg legteljesebben megbizható és Vaugoin kezében van. A kormánynak olyan hatalom van a kezében, amellyel minden erőszakos megmozdulást csirájában eltud fojtani!


Egyed Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az osztrák parlament épülete A Schober-párt választási plakátja Az egyessel jelölt Vaugoin kancellár, a kettes a külügyminiszter,a harmadik Schober, a volt kancellár, a négyes Otto Bauer, a szocialisták vezetője, azötödik Starhemberg belügyminiszter, a Heimwehr vezére
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98