Dtum
Login with Facebookk
1929 | Szeptember

Nagyszabású összeütközések Ausztriában

Bécs, szeptember 29.
Vasárnap délután a lapok különkiadásait áruló rikkancsok rohantak végig az osztrák főváros utcáin és a közönség izgatottan kapkodta szét az ujságokat, amelyek ez alkalommal örvendetes hírt közöltek. A szép őszi vasárnap, amelyet Ausztria válságos vasárnapjának vártak, teljes nyugalomban, komoly rendzavarás nélkül telt el.


Az egymással szembenálló fegyveres alakulatok, a Heimwehr és a szociáldemokrata védőőrség sehol meg nem zavarták egymás gyüléseit. Schober Jánosnak, az uj birodalmi kancellárnak, Bécs évtizedeken át volt rendőrfőnökének tekintélye az egész országban oly nagy, hogy Schober személy maga biztosítéka a rendnek.


A főváros utcái napközben a szokott vasárnapi képet mutatták. Csak a kora reggeli órákban voltak a Délivasut pályaudvar közelében Heimwehr-csoportosulások, innen indultak ugyanis muzsikaszóval, zászlókkal a bécsi Heimwehrek a környékbeli városokba tüntetni. Mödlingben háromezer bécsi Heimwehr vett részt a Főtéren megtartott ünnepélyen. Tábori mise után Piriemer és Steidle országos vezérek tartottak beszédeket, hangoztatva, hogy a Heimwehr egyemberként áll a kormány mögött, amelynek müködését minden erejével támogatni fogja.
Steidle különösen kiemelte, hogy Schobernek birodalmi kancellárrá történt kinevezése a Heimwehr diadalát jelenti.


A Schober-kormány meg fogja kisérelni, hogy a Heimwehr céljait alkotmányos uton diadalra vigye A Heimwehr mindaddig folytatni fogja tüntetéseit, ameddig Ausztriában a véleménynyilvánítás teljes szabadsága helyre nem áll.

 

A mödlingi gyülés végét kommunisták akarták megzavarni. A rendőrség azonnal közbelépett és husz komministát letartóztatott, közöttük egy asszonyt, aki a Heimwehrt szidalmazta. A rendcsinálás során néhányan ellenszegültek és egy Tolnay nevü kommunista könnyebben megsebesült.

 

Zwettlben és Pöchlarnban ugyancsak rendben folyt le a Heimwehrek gyülése, az előbbi helyen 3000 ember vonult föl.

 

Pöchlarnban 6000 Heimwehr vett részt a tüntetésben.

 

A legnagyobb gyülés Stockerauban volt, ahol 12.000 ember hallgatta a Heimwehr-vezérek beszédeit. Buresch, alsóausztriai tartományfőnök is fölszólalt ezen a gyülésen és a Heimwehrmozgalom mellett tett hitvallást. A Heimwehr az osztályharc fogalmát nem ismeri – mondotta – és én abban a harcban, amelyek önök folytatnak, hogy hazánkat az átkozott kényuralom alól fölszabadítsák, a Heimwehr oldalán állok. Ezután Pfriemer Heimwehrvezér hangoztatta, hogy biznak abban, hogy Schober és Vaugoin megtalálják a kellő utat a Heimwehr céljainak megvalósítására.


- Jaj annak – mondotta -, aki a mi mozgalmunk utjába áll, vagy nehézséget támaszt annak a kancellárnak, aki mögött mi állunk és aki a mi eszméinket akarja keresztülvinni: Össze fogják zuzni a mi zászlóajlaink és mindazok, akik a haza megmentéséért harcolnak.
A legnagyobb hatást Steidle gyujtó szónoklata érte el.


- Igaz – mondotta – hogy a kancellár más stilusban beszél, mint mi, egy népmozgalom vezérei. A kancellár kénytelen a kancellária finom hangján beszélni. Nekünk azonban esetleg lovaglóostort kell kezünkben tartanunk. Mi hagytuk, hogy a mostani kormány alkotmányos uton jöjjön létre és először még fogjuk kisérelni a legális utat. De ha ezt az alkotmányos utat eltorlaszolják, akkor a szükségjog állapota áll be és ezzel a szükségjoggal kiméletlenül élni fogunk. A kancellárnak módja van a mi népmozgalmunkban fölhalmozott vitális erővel élni és pedig döntő tettre is, ha ez szükséges volna.


- Tüntetéseinket addig fogjuk folytatni, amig ellenfeleik megszokták, hogy lássanak bennünket. Meg kell szokniok azt, hogy öklünket orruk elé tartsuk, - türniök kell ezt szemrebbenés nélkül. A szociáldemokratáknak Schober részéről történt megalázása kétségtelenül sok egyszerre. De az urak le lehetnek készülve további megalázásokra is. Egyesek polgári részről folyton arról beszélnek, hogy meg kell egyezni a vörösökkel, de én azt mondom, hogy cirkuszbestiákat ostorcsapásokkal kell szeliditeni, nem rábeszéléssel.


- Őrállásban és készenlétben maradunk, ha a mostani kormány nagyméretű és tiszta szándékait keresztezni akarnák. Ebben az esetben a bestiák füle körül fogjuk csattogtatni ostorunkat és ha erőszakkal fogunk rá válaszolni. Már obstrukciós fenyegetések is elegendők lesznek, hogy ezeket az embereket móresre tanítsuk.


- Amit a vörös vezérek az utóbbi tiz esztendőben gazdaságunk és népünk lelke ellen védkeztek, az utolsó fillérig kamatostul és kamatos kamattal fogják visszakapni. A mi föladatunk az, hogy a bolsevizmus középeurópai előőrsét végleg gerincbetörjük. Eddig csak az előterepet hódítottuk meg.


- Bécs vörös vára még hátra van.!
A stockeraui gyülés befejezése után egy suhanc lekapta az acélsisakot egy Heimwehr fejéről és a Grafendorf Hofban futott be vele. Ugyanekkor Pinnich Róbert, aki szintén a Grafendorf-Hofban lakik, a Fő-utcára akart menni, de egy szembejövő Heimwehr megállásra szólította föl és rálőtt.
A golyó a bal felső karba hatolt be, de csont sérült meg. A tettest még nem sikerült elfogni.


Seitz polgármester az alkotmányreformnál hajlandó minden észszerü megoldást elfogadni
Bécs, szeptember 29.
(A bécsi távirati iroda jelentése). Az ottakringi uj városi lakóháztelep fölavatása alkalmával Seitz polgármester beszédet tartott vasárnap. Az alkotmány ujjáalkotásával kapcsolatosan a következőket mondotta:
- Minket mindig készen találtak minden észszerü megoldás elfogadására. De bármit akarnak is elérni, egy alapelv megingathatatlan marad és ez az egyenjoguság alapelve.

Grácban összeütközött a Schutzbund és a Heimwehr

Graz, szeptember 29.
Vasárnap itt a Heimwehr és a republikánus védőszövetség több tagja között összeütközés támadt.
Egy Heimwehr és egy republikánus védőszövetségbeli megsebesült.


Egy republikánus védőszövetségbelit, aki menekülés közben egy véres szuronyt eldobott, a rendőrségre vittek. A menetet izgatott tömeg kísérte, melyet a rendőrségnek kellett szétoszlatnia.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98