Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

Az Aggteleki barlang, a bejárat

Hazánk különleges természeti szépségei közt legelső helyen áll az aggteleki cseppkőbarlang, a „Baradla”. Kevesen ismerik alaposan, a legtöbb ember alig tud róla. Igen elterjedt az a nézet, hogy egyik bejárata, vagy egyik ága már elcsatolt területre esik, pedig ez tévedés. Igaz, hogy a barlang nagyon közel van a trianoni határhoz, de minden bejárata és ága magyar területen fekszik.

A barlang megközelítése ma nagyon könnyű. Vasútvonala Budapest-Miskolc-Putnok. Putnokról rendszeres autóbuszjárata van a m. kir. postának, amely Kelemér, Zádorfalva, Ragály és Trizs községeken át egyenesen a barlang aggteleki bejáratához visz bennünket. Mialatt az autóbusz bájos völgyeken, erdős hegyeken és nyírfaerdős tetőkön át rohan velünk célunk felé, elég időnk van gondolkozni azon, hogy miért nem lehet megtudni a barlangról valamit.

Sem Miskolcon, sem Putnokon nem látunk egyetlen plakátot, nem találunk valami nyomtatványt, amely arra figyelmeztetne, hogy itt a közelben van Európa egyik legnagyobb és legszebb barlangja. A trieszti állomáson hatalmas cseppkőoszlop hívja fel az utazók figyelmét az Adelsbergi barlang csodáira, Budapesten számtalan helyen látni a zalatapolcai Tavas-barlang plakátját, de a putnoki vonaton hiába kérdezzük a kalauzt az aggteleki autóbusz felől.

Kiszállván a függélyesen leszakadó hatalmas sziklafalak előtt (1. kép), melynek tövében, 339 m tengerszínfeletti magasságban van a hatalmas barlang szerény nyílása, vásárolhatunk ugyan képeslevelezőlapokat a barlangról, de nem látunk sehol térképet és nem kapunk sehol egy pároldalas füzetkét, amely a barlangot ismertetné.

Pedig szeretnénk valamit tudni a barlangról. Egy kis históriát, kevés geológiát, egy parányi meteorológiát, valamint a régészeti leletekről, az állatvilágról stb., nem sokat, csak annyit, amennyit minden intelligens embernek tudnia illik és tudnia kell akkor, ha tudatosan fokozni akarja a természet szépségei által okozott élvezetet és ha a barlang az ő fámára nem csupán „kuriózum”.

Amikor így tehetetlenül és tudatlanul állunk a barlang ásító bejárata előtt, érezzük, hogy nem egészen alaptalan az a közelmultban, elhangzott vád, hogy mi magyarok nem tudjuk megbecsülni, értékesíteni ezt a rendkívüli természeti kincset úgy, mint az megérdemelné.

De amint megtalálta Aeneas a maga Anchises-ét a Tartarosban, amint vezette Vergilius a Pokolban Dante-t, úgy mi is megkapjuk a magunk szakavatott vezetőjét Tókos Károly aggteleki református lelkészben, aki végigkalauzol a magyar Hadesen es magyarázataival hasznossá is teszi számunkra az élvezetes kirándulást.

Az aggteleki-barlang teljes hossza 9166 m, úgyhogy az Eisriesen-welt (33 km), Adelsbergi barlang (23.061 m) és a Dachstein-Mammuthöhle (15.000 m) után Európa negyedik leghosszabb barlangja. Alaprajza nagyon egyszerű, szinte patakrendszerhez hasonlít.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
London város tanácsa egy kis acéltorpedót helyezett el London város tanácsa egy kis acéltorpedót helyezett el
Az angol főváros hatalmas, öreg folyója, a Themze, új hidat kapott. A...
Apróságok Apróságok
Kosztolányi Dezső állapota változatlan- változatlanul súlyos, amint...
VII. Edvard halála VII. Edvard halála
Edvárd angol király pénteken éjjel tizenkét óra huszonhat perczkor...
A Tisza „virágai” , nemi jellegük A Tisza „virágai” , nemi jellegük
Mi az oka már most a tiszavirág rövidéletűségének? Egyesek a...
Tizenkétezer tornász gyakorlataival véget ért a világbajnokság Tizenkétezer tornász gyakorlataival véget ért a világbajnokság
Hiába esik az eső, mégis megtartják a tornász-világbajnokság befejező...
Meggyilkolt járásbíró
Megírták már, hogy Ruby Pál homonnai fiatal aljárásbírót egy tót...
A társadalmi jólét föltételei. Révai Sámuel könyvéről A társadalmi jólét föltételei. Révai Sámuel könyvéről
A terjedelmes kötet a mostani társadalmi állapotokat, azok kritikáját...
Osztrák, jugoszláv, olasz, német és magyar fodrászok izgalmas vasárnap-délutáni hajsütőversenye Osztrák, jugoszláv, olasz, német és magyar fodrászok izgalmas...
Vasárnap délután három órakor a Gellért-szálló nagytermében...
Üzérkednek a bankbetétekkel Üzérkednek a bankbetétekkel
A spekuláció megkezdte az üzérkedést a bankbetétkönyvekkel is,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98