Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

Az Aggteleki barlang, a bejárat

Hazánk különleges természeti szépségei közt legelső helyen áll az aggteleki cseppkőbarlang, a „Baradla”. Kevesen ismerik alaposan, a legtöbb ember alig tud róla. Igen elterjedt az a nézet, hogy egyik bejárata, vagy egyik ága már elcsatolt területre esik, pedig ez tévedés. Igaz, hogy a barlang nagyon közel van a trianoni határhoz, de minden bejárata és ága magyar területen fekszik.

A barlang megközelítése ma nagyon könnyű. Vasútvonala Budapest-Miskolc-Putnok. Putnokról rendszeres autóbuszjárata van a m. kir. postának, amely Kelemér, Zádorfalva, Ragály és Trizs községeken át egyenesen a barlang aggteleki bejáratához visz bennünket. Mialatt az autóbusz bájos völgyeken, erdős hegyeken és nyírfaerdős tetőkön át rohan velünk célunk felé, elég időnk van gondolkozni azon, hogy miért nem lehet megtudni a barlangról valamit.

Sem Miskolcon, sem Putnokon nem látunk egyetlen plakátot, nem találunk valami nyomtatványt, amely arra figyelmeztetne, hogy itt a közelben van Európa egyik legnagyobb és legszebb barlangja. A trieszti állomáson hatalmas cseppkőoszlop hívja fel az utazók figyelmét az Adelsbergi barlang csodáira, Budapesten számtalan helyen látni a zalatapolcai Tavas-barlang plakátját, de a putnoki vonaton hiába kérdezzük a kalauzt az aggteleki autóbusz felől.

Kiszállván a függélyesen leszakadó hatalmas sziklafalak előtt (1. kép), melynek tövében, 339 m tengerszínfeletti magasságban van a hatalmas barlang szerény nyílása, vásárolhatunk ugyan képeslevelezőlapokat a barlangról, de nem látunk sehol térképet és nem kapunk sehol egy pároldalas füzetkét, amely a barlangot ismertetné.

Pedig szeretnénk valamit tudni a barlangról. Egy kis históriát, kevés geológiát, egy parányi meteorológiát, valamint a régészeti leletekről, az állatvilágról stb., nem sokat, csak annyit, amennyit minden intelligens embernek tudnia illik és tudnia kell akkor, ha tudatosan fokozni akarja a természet szépségei által okozott élvezetet és ha a barlang az ő fámára nem csupán „kuriózum”.

Amikor így tehetetlenül és tudatlanul állunk a barlang ásító bejárata előtt, érezzük, hogy nem egészen alaptalan az a közelmultban, elhangzott vád, hogy mi magyarok nem tudjuk megbecsülni, értékesíteni ezt a rendkívüli természeti kincset úgy, mint az megérdemelné.

De amint megtalálta Aeneas a maga Anchises-ét a Tartarosban, amint vezette Vergilius a Pokolban Dante-t, úgy mi is megkapjuk a magunk szakavatott vezetőjét Tókos Károly aggteleki református lelkészben, aki végigkalauzol a magyar Hadesen es magyarázataival hasznossá is teszi számunkra az élvezetes kirándulást.

Az aggteleki-barlang teljes hossza 9166 m, úgyhogy az Eisriesen-welt (33 km), Adelsbergi barlang (23.061 m) és a Dachstein-Mammuthöhle (15.000 m) után Európa negyedik leghosszabb barlangja. Alaprajza nagyon egyszerű, szinte patakrendszerhez hasonlít.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98