Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

Mozgóképek az emberi test belsejéről

Stutzin kinemaszkópiának nevezi azt az eljárást, amellyel az emberi test zárt és így meg nem világított üregeinek jelenségeiről mozgóképeket lehet készíteni. Egyelőre a hólyag mozgásait vizsgálja evvel a módszerrel. A hólyag belsejét a hólyagtükörrel (cisztoszkóp) lehet megtekinteni. Ez fémkatheter, melynek végén elektromos izzólámpa és tükör van. A tükör a hólyagfal képét lencserendszeren át a megfigyelő szemébe veti.

Ahhoz, hogy mozgóképeket lehessen készíteni, az eddiginél nagyobb fényerősség kell. A lámpa erősségét anatómiai okokból nem lehet fokozni. De van erre másik mód. A szembe jutó fénynyaláb bizonyos nyílással hagyja el az eszközt. Ez a kimeneti pupilla. A régi cisztoszkópoknál a nyaláb átmetszető a szemben 1 mm átmérőjű kör.

Ha sikerül ezt kétszeresre növelni, akkor a fényerősség négyszeres lesz, mert az optikai eszköz fényerőssége általában a kimeneti pupilla nagyságának négyzetével arányos. Stutzin és Kiss a lencserendszer célszerű átalakításával hosszú munka árán valóban meg tudták növelni ilyen úton a fényerősséget és így mozgóképet is előállítottak.


A veséből a kiválasztott folyadék csöveken át jut a hólyagba. Az áramlás nem folytonos, hanem a folyadék a csövek periodikus mozgása folytán jut a hólyagba. A mozgás ritmusát betegségek lényegesen megváltoztatják. Így a gerincvelő bántalmainál a csövek periodikus mozgása megszűnik és a folyadék cseppenként jut a hólyagba.

Magának a hólyagnak mozgása is megváltozik daganatok folytán. Mindezeket a jelenségeket most mozgóképek alakjában lehet szemlélni. A hólyag tükör segítségével műtéteket is szoktak végezni. A kinemaszkópia útján ezeknek a műtéteknek technikáját lehet figyelni.

A felvételek közben a cisztoszkóp lámpáját folyton meg kell figyelni. Az emberi test elkerülhetetlen kis mozgásai folytán könnyen megtörténhet, hogy a lámpa a hólyag belső falához ér és itt égéssebet okoz. Ezért a cisztoszkóp és a vele összekötött felvevőgép között oldalt még külön megfigyelő is van, amelyen át az egész folyamatot állandóan szemmel lehet tartani. A cisztoszkóp kar segítségével forgatható, hogy a hólyag különböző részei felé lehessen állítani.

Az új eljárás az emberi test másféle üregeinek megfigyelésére is használható. Előnye az, hogy a képet egyszerre akárhányan is megfigyelhetik. A mozgóképek több részletet is mutatnak, mint az eddigi eljárás, mert a lámpa vöröses színe a szemet kápráztatja és hamar kifárasztja.

K. J.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Commandon berendezése mikroscopikus mozgóképek felvételére Mellkas Röntgen-fotoja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98