Dtum
Login with Facebookk
1931 | Augusztus

Megrázkódtatás nélkül mult el a kritikus ultimó

A magyar gazdasági életnek talán még sohasem volt olyan kritikus ultimója, mint a mostani. Már harmadik hete, hogy a bankzárlat tart és a pénzügyi korlátozások miatt gazdasági körökben nagy idegességgel és aggodalommal várták az augusztus elsejét, amikor a hónap elején esedékes kifizetések, különösen pedig a negyedévi házbér esedékessége miatt a gazdasági életnek számottevő tőke mobilizálására lett tolna szüksége.

Bár a pénteken megjelent uj kormányrendelet ujabb könnyitéseket tartalmaz, a pénzügyi korlátozások még mindig olyan mérvüek, hogy ugy az ultimói esedékességek, mint a házbérfizetések ujabb nehéz erőpróbát jelentettek a gazdasági életre nézve. Örömmel kell megállapitani, hogy minden nehézség ellenére is a gazdasági élet nagyobb megrázkódtatás nélkül uszta meg augusztus elsejét. 

Ha mutatkoznak is nehézségek, sulyosabb fennakadás csak igen szórványosan fordult elő, és ennek az aggodalommal várt nehéz ultimónak simán, megrázkódtatás nélkül történt lezajlása csak megerősitheti a hitet a magyar gazdasági élet jövőjében. Az az ipar és kereskedelem, amely a mostanihoz hasonló nehézségeket le tudta győzni, olyan erővel rendelkezik, amely át fogja segiteni minden gazdasági válságon és amely legjobb bizonyitéka nagyrahivatottságának. 

A kritikus ultimóval összefüggő aktuális kérdésekkel és az egész jelenlegi gazdasági krizissel kapcsolatban ankétot rendeztünk és megkérdeztük valamennyi érdekeltség képviselőit, akiknek nyilatkozataiból igen érdekes képe bontakozik ki a mai gazdasági helyzetnek. 

A köztisztviselők körében bizonyos aggodalmat keltettek azok a hirek, amelyek szerint Németországban augusztus 1-én nem folyósitották az állami tisztviselők fizetését, hanem annak csak felét kapták meg, mig a másik ötven százalékát csak augusztus 15-én fogják részükre folyósitani. A naponta felbukkanó rémhirek tudni véltek arról, hogy nálunk sem kapják meg a köztisztviselők egy összegben augusztusi fizetésüket és az augusztus elsején esedékes negyedévi lakbérilletményüket. Ezzel szemben ugy az állami, mint a városi és vármegyei tisztviselők mindenütt pontosan megkapták teljes augusztusi fizetésüket és negyedévi lakbérilletményüket is, ami nagy megnyugvást keltett a köztisztviselők körében. 

Alaptalannak bizonyult az állami tisztviselőknek az az aggodalma is, hogy már augusztus elsején a magasabb, felemelt kereseti adót fogják levonni fizetésükből, miután ez sem történt meg, hanem csak az eddigi adót kellett a köztisztviselőknek leróniuk.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Ultimó
Szabóné Fricska Anna

Az ultimó a hónap utolsó napja mint teljesítési határnap.

A gazdasági életben régebben használták a követelés lejárati napjára is.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Francia lapvélemények a kormányzó utazásáról Francia lapvélemények a kormányzó utazásáról
A frncia sajtó vasárnapi szenzációja: Horthy Miklós kormányzó...
Az angol északi liga harmadik helyezett csapata, a Sunderland Budapesten. Az angol északi liga harmadik helyezett csapata, a Sunderland...
A folyó tavaszi idény sport eseményeinek egyik legkimagaslóbbika...
Fedák Sári kolozsvári vendégszereplését megakadályozták a diákok Fedák Sári kolozsvári vendégszereplését megakadályozták a...
Hosszas előzetes tárgyalások után Fedák Sári engedélyt kapott a...
Gerevich nyerte Nagy Ernő előtt a Hősök kardvívóversenyét Gerevich nyerte Nagy Ernő előtt a Hősök kardvívóversenyét
A Magyar Atletikai Club vasárnap rendezte meg a műegyetem aulájában a...
A pinczehelyi véres választás A pinczehelyi véres választás
Megirtuk már, hogy a piczehelyi kerületben, (Tolna) melyet eddig...
Batthyányi Tivadar nem ért egyet Károlyi Mihály politikájával Batthyányi Tivadar nem ért egyet Károlyi Mihály politikájával
A Függetlenségi 48-as Kossuth-párt, vidéki szervezeteinek...
Nagy István kiállítása Nagy István kiállítása
Áldatlan kiállítási viszonyainkra mi sem jellemzőbb annál, hogy még...
Technikai fejlődés és munkabér Technikai fejlődés és munkabér
Robert Kinderslay, az Angol Bank igazgatója a napokban előadást...
 A higany átalakítása arannyá A higany átalakítása arannyá
Közlönyünk előbbi füzetében (236. lap) olvashattuk azt a híradást,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98