Dtum
Login with Facebookk
1931 | Augusztus

Megrázkódtatás nélkül mult el a kritikus ultimó

A magyar gazdasági életnek talán még sohasem volt olyan kritikus ultimója, mint a mostani. Már harmadik hete, hogy a bankzárlat tart és a pénzügyi korlátozások miatt gazdasági körökben nagy idegességgel és aggodalommal várták az augusztus elsejét, amikor a hónap elején esedékes kifizetések, különösen pedig a negyedévi házbér esedékessége miatt a gazdasági életnek számottevő tőke mobilizálására lett tolna szüksége.

Bár a pénteken megjelent uj kormányrendelet ujabb könnyitéseket tartalmaz, a pénzügyi korlátozások még mindig olyan mérvüek, hogy ugy az ultimói esedékességek, mint a házbérfizetések ujabb nehéz erőpróbát jelentettek a gazdasági életre nézve. Örömmel kell megállapitani, hogy minden nehézség ellenére is a gazdasági élet nagyobb megrázkódtatás nélkül uszta meg augusztus elsejét. 

Ha mutatkoznak is nehézségek, sulyosabb fennakadás csak igen szórványosan fordult elő, és ennek az aggodalommal várt nehéz ultimónak simán, megrázkódtatás nélkül történt lezajlása csak megerősitheti a hitet a magyar gazdasági élet jövőjében. Az az ipar és kereskedelem, amely a mostanihoz hasonló nehézségeket le tudta győzni, olyan erővel rendelkezik, amely át fogja segiteni minden gazdasági válságon és amely legjobb bizonyitéka nagyrahivatottságának. 

A kritikus ultimóval összefüggő aktuális kérdésekkel és az egész jelenlegi gazdasági krizissel kapcsolatban ankétot rendeztünk és megkérdeztük valamennyi érdekeltség képviselőit, akiknek nyilatkozataiból igen érdekes képe bontakozik ki a mai gazdasági helyzetnek. 

A köztisztviselők körében bizonyos aggodalmat keltettek azok a hirek, amelyek szerint Németországban augusztus 1-én nem folyósitották az állami tisztviselők fizetését, hanem annak csak felét kapták meg, mig a másik ötven százalékát csak augusztus 15-én fogják részükre folyósitani. A naponta felbukkanó rémhirek tudni véltek arról, hogy nálunk sem kapják meg a köztisztviselők egy összegben augusztusi fizetésüket és az augusztus elsején esedékes negyedévi lakbérilletményüket. Ezzel szemben ugy az állami, mint a városi és vármegyei tisztviselők mindenütt pontosan megkapták teljes augusztusi fizetésüket és negyedévi lakbérilletményüket is, ami nagy megnyugvást keltett a köztisztviselők körében. 

Alaptalannak bizonyult az állami tisztviselőknek az az aggodalma is, hogy már augusztus elsején a magasabb, felemelt kereseti adót fogják levonni fizetésükből, miután ez sem történt meg, hanem csak az eddigi adót kellett a köztisztviselőknek leróniuk.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Ultimó
Szabóné Fricska Anna

Az ultimó a hónap utolsó napja mint teljesítési határnap.

A gazdasági életben régebben használták a követelés lejárati napjára is.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98