Dtum
Login with Facebookk
1931 | Augusztus

Hitler utolsó riadója a népszavazás előtt

Berlin, augusztus 8.
Egy nappal a porosz népszavazás előtt. A város külső képén egyáltalán nem látszik az az izgalom, amely pedig kétségtelenül betölti most a lelkeket. Mindenki tudja, hogy az egész világ kiváncsi érdeklődéssel figyeli vasárnap a német helyzet kialakulását, mégis sokan le fognak szavazni, hogy a mai nyomorult élet miatti undornak, elkeseredésnek és forradalmi hangulatának kifejezést adjanak, fütyülve arra, hogy mi lesz holnapután, nem törődve a külföldi tőke esetleges ujabb visszavonulásával, krizissel vagy fölfordulással, mert nekik már minden mindegy. Hitler erre a tömegpszichózisra építi a küzdelem sorsát.


Neki a nyomor, a szükségrendeletek, fizetéscsökkentések, a leépítések, a baklövések mind komoly segítőtársi és a mai pénznélküli világban sokkal többet jelentő propagandaeszközök, mint tizezernyi plakát, amire már, sajnos, a Danat-bank elbukott vezérétől. Jakob Goldschmidtől egy fillért nem tudott kapni. Az elmult választás alkalmával, mult év szeptember 14-én, amikor a német nép 107 nemzeti szocialista képviselővel lepte meg a világot, százezernyi röpcédula, plakát és rengeteg teherautó dolgozott a hangulat megjavításáért, most mindebből alig látni valamit. Néhány szenvedélyes plakáton a szociáldemokraták, az állampárt arra hívja fel a közönséget, hogy a kommunista-náci Hugenberg - népszavazástól tartsa távol magát és terror esetén szavazzon nemmel, másutt olyan plakát virít, amely Hitler és Severing együttes arcképét hozza azzal a szöveggel, hogy „Elvtárs, ezek közül aztán egyikre se, hanem a vörös parlamentért. Szovjetporoszorországért szavazz igennel?” Végeredményben mégis csak találkoztuk a nácik a kommunistákkal és nem lehet tudni, hogy a hatalom megszerzése melyik pillanatban hozza őket össze végérvényesen. Egész Németország hangosan kacagott a Braun-kormány sajtóakcióján a népszavazás ellen.


2500 német lap első oldalán jött pénteken a porosz államkormány fölhívása és lesujtó kritikája a nácikról és kommunistákról és Hitler lapjainak épp ugy le kellett vastag betükkel közölniük a „Sajtónotverordnungot”, mint Hugenberg Scherl lapjainak, amelyek dultak-fultak mérgükben, vagy a Rote Fahne-nek, amely épp ugy reszket a betiltástól, mint Göbbels „Angriff-je. Hindenburgnak százával küldték a tiltakozó táviratokat és annyit sikerült is elérniök, hogy az elnök maga is mérges lett Braun miniszterelnök eljárása miatt és ennek a pártcélokra fölhasznált szükségrendeletnek a sürgős megváltoztatását kívánja. Hindenburg állásfoglalását persze erősen kihasználja az egész jobboldali sajtó, ugyanugy, mint ahogy a baloldaliak azt írják ökölnyi betűkkel, hogy Hindenburg nem megy a népszavazásra, tehát illő mindenkinek otthon maradni.


Egyébként a kormány megjelent sajtórendelete gyönge munka. Ahelyett, hogy azt írták volna benne, hogy egy sikerült vagy még egy félig-meddig sikerült népszavazás esetén még nagyobb lett a nyomor, még kevesebb lett a pénz, a munka, az életlehetőség: demokráciáról és a köztársaságról érzeleg a publikumnak. Ezek az érvek pedig ma már egyáltalán nem hatnak itt, vérre megy a dolog!


A porosz kormány nem tudott nagyobb demagóg lenni a harc előkészületei során, mint Hitler. Hugenberg és Tälmann, a kommunistavezér. Brüning rádiószózata után, amely ugyancsak meglehetősen vegyes érzelmeket váltott ki a berliniekből erőtlensége miatt, tegnap Hitler intézett egy utolsó fölhivást a porosz néphez. Ez a beszéd a fiatalságot és az öregeket egyformán izgatta, a szenvedélyeket erőteljesen fölkavarta és azzal végződött: Schlagt den Feind!


A kis Göbbels pedig táblás ház előtt beszélt a Sportpalastban ismert szelíd modorában, ugy, hogy egy egész rendőrezrednek kellett utána éjféltájban vigyázni a Potsdamerstrassei üzletekre.
1932-ben ugyis lejár a porosz Landtag mandátuma és igy a legnagyobb botorság ma, amikor a külföld bizalma és pénze nélkül itt föl kell fordulni minden életnek, ilyen demonstrációkkal lehetetlenné tenni Brüning rettenetes erőfeszítéseit. A német nép jelentős része – sajnos - már ezzel sem törődik.


13.5 millió szavazat szükséges a népszavazás győzelméhez. De 10 millió ugyanennyit árt.


Kinek lesz kedve aknákra épiteni? Németországra még rosszabb napok követkethetnek.


Vásárhelyi Gyula

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hitler Severing Göbbels Otto Braun, szociáldemokrata porosz miniszterelnök
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy kis színpadi elmélkedés Egy kis színpadi elmélkedés
Vannak színészek, akik azt tartják, hogy Madách drámai költeményének...
Ernszt Sándor beszéde Keszthelyen Ernszt Sándor beszéde Keszthelyen
Vasárnap tartotta beszámolóját Meizler Károly keszthelyi képviselő....
Beszélgetés Murád szultán unokájával Beszélgetés Murád szultán unokájával
— Harmincesztendős, nős török herceg vagyok. A feleségem...
London vasárnapi eseményeiről és híreiről London vasárnapi eseményeiről és híreiről
Az angol fővárosban vasárnap érdekes jelentések futottak be a...
Politikai szervezkedés az Alföldön Politikai szervezkedés az Alföldön
Az országos függetlenségi párt alföldi szövetsége február 1-én...
József főherczeg és a szakaszvezető József főherczeg és a szakaszvezető
Galiliában a ? harczok idejében történt, hogy Józef főherczeg...
Lovagias elégtételt kértek a ,,Száz piros rózsa” szerzői Bubik Árpád színigazgatótól Lovagias elégtételt kértek a ,,Száz piros rózsa” szerzői Bubik...
Színházi körökben sokat beszélnek arról az afférról, amely a fővárosi...
A karlsbadi szépségverseny A karlsbadi szépségverseny
A karlsbadi szépségverseny ezidei győztesei: 1) Singer Jolán, első...
Királyunk látogatása az angol királynál Marienbadban Királyunk látogatása az angol királynál Marienbadban
Ő Felsége augusztus 16-ikán látogatást tett a csehországi Marienbad...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98