Dtum
Login with Facebookk
1931 | December

A termelőszövetkezeti értekezlet utolsó ülése

A Magyarországi Szövetkezetek Szövetsége termelőszövetkezeti értekezlete november hó 9-én tartotta záróülését. Gergely István, a Hangya igazgatója hozzászólásában szükségesnek mondotta a termelés és értékesités megszervezését. Hangsulyozta a tojás- és baromfiértékesités további erőteljes megszervezésének és kiterjesztésének szükségességét a Hangya-szövetkezetek utján, az alföldi fajgyümölcsösök telepitését, továbbá az exportképes csemegeszőlő termelését.

Hálás szervezkedési alkalom kinálkozik nagyobb városok, de legfőképpen a főváros közvetlen környékén a városi szükséglet ellátása céljából zöldfőzeléket termelő szövetkezet létesitésére. Komoly figyelmet érdemel babtermelésünk javitása. Ugyancsak figyelmet érdemel az ésszerü gyümölcstermelés egyik előfeltételének: a gyümölcsfák rendszeres permetezésének a kérdése. 

Vantsó Gyula dr., a Magyar Gazdaszövetség igazgatója magáévá teszi azt a felfogást, hogy mindenekelőtt a mai gazdanemzedéket kell megnyerni a szövetkezeti kényszergazdálkodás rendszerének, a jövő generációt pedig ugy kell nevelni, hogy ebbe a rendszerbe öntudatosan beleilleszkedjék. Az uj szövetkezet tagjainak valamely olyan kézzelfogható kivételes helyzetet kell biztositanunk, amely megéri azt, hogy az egyes kisbirtokos behódoljon a szövetkezeti kényszergazdálkodásnak. Ennek a leghelyesebb módja például az volna, ha eladósodott és egyébként árverés alá kerülő földbirtoktömbök szövetkezeti zárlat alá helyeztetnének. A zárgondnok szerepét valamelyik hitelszövetkezet töltené be, amely a zárgondnoksága alatt levő birtok termelési és értékesitési munkálatait szövetkezeti uton látná el. 

Gesztelyi-Nagy László dr. a Duna-Tiszaközi Mezőgazdasági Kamara igazgatója rámutatott arra, hogy a szövetkezeti mozgalmat kell erősiteni a vidéken, nem szabad meghátrálni a szövetkezetellenes támadások elől és meg kell teremteni az összmüködést a szövetkezetek között és ki kell épiteni a szövetkezeti központoknak a mezőgazdasági kamarákkal való kapcsolatát. Törvényhozási uton kell megrendszabályozni a közvetitőkereskedelmet, mert a fogyasztóközönség nem birja el azt a drágasági differenciát, amely a termelői és az eladói ár között van. 

Elengedhetetlennek tartja oktatási politikánk olyirányu reformját, hogy elemi oktatásunk és az iskolán kivüli népmüvelés munkája kizárólag az agrárszövetkezeti tanitás jegyében történjék. Az egész országot termelési gócpontokra kell felosztani aszerint, hogy az ország egyes helyei milyen mezőgazdasági cikkek termelésére a legalkalmasabbak. Igen fontos a mezőgazdasági termelési körzetek felkutatása, e körzetek által termelt élelmiszerek összegyüjtése és értékesitése, a Hangya szövetkezeteknek e munkára való kioktatása, a rádióhirszolgálatnak ezirányu munkábaállitása, az Országos Központi Hitelszövetkezetnek a termelési és értékesitési céljaira való anyagi megerősitése. 

A nagy tetszéssel fogadott előadások után Balogh Elemér dr. felsőházi tag, a Hangya vezérigazgatója tette meg észrevételeit az értekezlet során elhangzott javaslatokra. Nyomatékosan hangsulyozta, hogy a szövetkezeti áruhitel régóta vajudó kérdésének rendezése nélkül lehetetlen megoldani a szövetkezeti termelés és értékesités feladatát. Végül javasolta egy szerkesztőbizottság kiküldését, amely az értekezlet folyamán kialakult konkrét javaslatokat összegezze a kormányhoz való felterjesztés céljából. 

Staub Elemér dr. ny. államtitkár, a Mezőgazdasági Exportintézet elnöke a legnagyobb elismeréssel emlékezett meg arról a munkáról, amelyet a Hangya eddig a szövetkezeti értékesités terén végzett. A külföld ma olyan árakat fizet a Hangya által exportált baromfi- és tojásárukért, amelyek a magyar piacon eddig teljesen ismeretlenek voltak. De ez a helyzet például a magyar burgonya- és vajexport terén is. A legfontosabb kormányzati feladat volna tehát a szövetkezeti szervezkedések s ugy a termelés, mint az értékesités szövetkezeti megszervezésének minden erővel való elősegitése.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ötszázezer textilmunkást zárnak ki a lancashirei szövőgyárak Ötszázezer textilmunkást zárnak ki a lancashirei szövőgyárak
Sir Horace Wilson, a munkaügyi miniszter parlamenti titkára...
A tudomány hírei - Ötezer méterre felemelkedett tengerfenék A tudomány hírei - Ötezer méterre felemelkedett tengerfenék
Földünk kérge még a földrengésektől mentes vidékeken is csak...
A rádio-telefon mozifelvételnél vendéglőkben A rádio-telefon mozifelvételnél vendéglőkben
A rádio-telefont mozifelvételnél is alkalmazzák, különösen amidőn a...
A világ legnagyobb vasbeton-hidja A világ legnagyobb vasbeton-hidja
A vas és a beton egyesülése a huszadik század épitési csudáit...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Nagyon fontos dolog, hogy a fa koronája ne túlságos sűrű legyen,...
A svéd-norvég király Abbáziában és Fiumében A svéd-norvég király Abbáziában és Fiumében
Oszkár király, a svédek és norvégek uralkodója már több hét óta...
A békehirnök A békehirnök
Nem éppen fehérbe öltözött angyal, ki olajágat viszen kezében. Csak...
Fedák Sári hires szerepét amerikai szinésznő játssza Ellynor Glynn Fedák Sári hires szerepét amerikai szinésznő játssza Ellynor Glynn...
Ellynor Glynnek, a híres angol írónőnek egyik legismertebb regénye...
Nincs titkos feltétel Nincs titkos feltétel
Bethlen István gróf miniszterelnök Kállay Tibor pénzügyminiszter,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98