Dtum
Login with Facebookk
1931 | Február

A szociáldemokrata párt kilép az Interparlamentáris Unió magyar csoportjából

Az Interparlamentáris Unió magyar csoportját szakadás fenyegeti A szociáldemokrata párt nem nyugszik bele abba, hogy a magyar csoport szembehelyezkedjék a titkos választójog kérdését napirendre tűző berlini határozattal és ezért – amint a „Népszava” vasárnapi száma közli – levelet irt Berzeviczy Albertnek, a magyar csoport elnökének. Ebben a levélben fölkért Berzeviczyt, hogy „világosan és minden félreértést kizáróan mondja meg: mi az álláspontja az általános és titkos szavazati jognak Magyarországra való behozatala kérdésében”, mert a szociáldemokrata képviselők ettől tetszik függővé, hogy továbbra is föntartják tagságukat az unió magyar csoportjában.

 

Lapunk hétfőn délután megkérdezte ebben az ügyben Berzeviczy Albertet, aki a következőket mondta:
- Mindmostanáig semmiféle levelet a szociáldemokrata párttól nem kaptam. Várok egy-két napig és ha a levelet addig sem kapom meg, a „Népszavá”-ban közölt levélre hírlapi nyilatkozatban fogok részletesen válaszolni és a tényállást megvilágítani.


A szociáldemokrata párt álláspontjáról Györky Imre a következőket mondotta:
- Legföljebb órák kérdése lehet, hogy Berzeviczy Albert megkapja a szociáldemokrata párt levelét, amelyet már elküldöttünk neki. Ha Berzeviczy válaszából ki fog derülni, hogy a magyar csoport ragaszkodik álláspontjához és továbbra is szembehelyezkedik a titkos választójog kérdésének napi rendretűzésével, akkor a szociáldemokrata pártnak egész parlamenti frakciója kilép az Interparlamentáris Unió magyar csoportjából. Az unió berlini konferenciája elhatározta, hogy a legközelebbi – bukaresti – konferenciának napirendjére kitüzi a titkos választójog kérdését, mert a titkos választójogot a parlamentarizmus legfontosabb kellékének tartja. A szociáldemokrata párt már csak a népek békéjének föntartása érdekében is helyesli az Interparlamentáris Unió müködését, amikor tehát abba a kényszerhelyzetbe kerülünk, hogy kilépjünk a magyar csoportból, ez nem a mi házi ügyünk, kilépésünkről tehát és kilépésünk okáról pontosan informálni fogjuk a külföldi csoportokat.


A titkos választójog elvi alapján álló polgári ellenzék fölfogásáról Friedrich István a következőket mondta:
- Egészen bizonyos, hogy a titkos választójog kérdését nem fogjuk tudni elintézni semmiféle nemzetközi aeropag előtt. Ez tisztán magyar kérdés, amelyet idehaza magunknak kell alkotmányos eszközökkel megoldanunk.


A szociáldemokrata párt állásfoglalása mindenesetre pikánssá teszi az egész problémát, mert hiszen nagyon nehéz magyar ellenzéki képviselőnek a titkos választójog érdekében közreműködni az Interparlamentáris Unió keretei között, amikor annak megvalósulásáért idehaza semmit sem tud csinálni. Nem is beszélve magamról, aki a titkos választójogot tíz évvel ezelőtt később törvényesített rendelettel életbeléptettem. Én, mint a titkos választójog meggyőződéses híve, nagyon sajnálom, hogy ez a kérdés még mindig ott tart, hogy azzal az Interparlamentáris Uniónak kell foglalkoznia.


Hogy a polgári ellenzék milyen álláspontot foglal el ebben az ügyben, arról mindaddig, amíg politikai barátaimmal nem tanácskozom, nem nyilatkozhatom.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Berzeviczy Albert Friedrich István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Thomka - emlékverseny A Thomka - emlékverseny
Vasárnap délelőtt bonyolította a BEAC a hagyományos „Thomka...
A maximált karácsonyfa A maximált karácsonyfa
Hát elérkeztünk ide is. A karácsonyfa árát maximálták s ezzel...
Nyolcvan halottja, több mint ötszáz sebesültje van eddig a kisázsiai tizenkétórás földrengésnek Nyolcvan halottja, több mint ötszáz sebesültje van eddig a kisázsiai...
A Szmirnából érkezett jelentések csak most adják teljes képét annak...
Vasuti mozdonyok Vasuti mozdonyok
Ha Stefenson ma feltámadna, aligha ismerne rá arra a találmányára,...
Csík Ferenc a 100 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka! Csík Ferenc a 100 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka!
A 100 méteres női gyorsúszás második középfutama után került sor a...
A csehek fondorkodásai A csehek fondorkodásai
A Pol. Hir-nél jelentik Pozsonyból: Teljesen megbízható értesülés...
Katonai bizottság nyomoz a megzsarolt tőzsdeügynökök ügyében Katonai bizottság nyomoz a megzsarolt tőzsdeügynökök ügyében
Részletesen beszámoltak a lapok arról, hogy Gál Béla, magát a katonai...
Az SS rémtette
Az SS számos rémtette közül egyre véletlenül derült most fény, egy...
Búcsúszavak Altenberg Péterhez Búcsúszavak Altenberg Péterhez
Kedves, szeretett költőm, Isten Veled! - Mikor megszerettelek, fiatal...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98