Dtum
Login with Facebookk
1931 | Január

Rövidek

Sok halottja van a ruhr-vidéki bányászsztrájknak
Dortmund, január 4.
A ruhrvidéki bányászsztrájk a vasárnapra virradó éjszaka véres kommunista terrorcselekményre vezetett. A dortmundkörnyéki bányákban dolgozó bányászok egyik csoportja hazatérőben volt Mengedébe, a dortmundi bányavárosba, amikor utközben több kommunista lesből lövöldözni kezdett rájuk. A kommunisták golyói három munkást megöltek, hármat pedig sulyosan megsebesítettek. Lintfordban többszáz kommunista ki akart szabadítani a rendőrök kezei közül két letartóztatott kommunista vezért és megrohanta az őrjáratot. Ez az incidens is emberhalállal végződött. Egy kommunista meghalt, többen sulyosan megsebesültek.

 

Vasárnap virradóra a román kormány föloszltatta a szélsőséges szervezeteket
Bukarest, január 4.
Vasárnap virradó éjszaka házkutatást tartottak a „Vasgárda” nevű antiszemita szervezet helyiségeiben és bezárták azt. A szervezet több tagját letartóztatták. A kormány hasonló intézkedéseket tett minden szélsőséges szervezet ellen, Bukarestben és a vidéken is.

Mussolini szavai
Páris, január 18.
E. Gaubert, a „Journal de l’Inde” főszerkesztője Olaszországban beszélgetést folytatott Mussolini miniszterelnökkel. A duce többek közt ezeket mondta:
-  Bolond az, aki Franciaországban azt mondja, hogy háborut akarok. Vajjon van-e józan ember, aki földrengést vagy egyéb elemi csapást akarna rázuditani hozzátartozóira? Nem akarok háborut senkivel, de senkivel sem. Az mondjuk, hogy mi, olaszok, sokan vagyunk. Az én véleményem azonban az, hogy az ország még ő vagy 6 millió lakost is eltarthat.

 

Uj nagy utcai tüntetésre készül a szociáldemokrata munkásság
Két hét mulva, február 8-án lesz a szakszervezetek országos kongresszusa, amelyre a szociáldemokrata munkásság vezetői már is nagyszabásu előkészületeket tesznek. A kongresszussal, amelyen az ország minden részéről körülbelül 200 kiküldött vesz részt, a munkanélküliség ügyében akarunk hatalom akciót inditani. A munkásság és vezetői körében az a hangulat alakult ki, hogy a szeptember 1-i tüntetéshez hasonló utcai fölvonulással kényszerítsék a kormányt közmunkák kiadására, vagy munkanélkülisegélyek kiosztására.


Arra számítanak, hogy a Vasmunkásszövetség Magdolnai-utcai székházában megtartandó kongresszus az erre vonatkozó határozatot ki fogja mondani, ugy hogy a kongresszus minden esetre fordulópontot fog jelenteni a magyarországi munkásmozgalom történetében.

 

Gandhit szabadon bocsátották
Delhi, január 25.
Az indiai alkirály elrendelte Gandhinak és a pánindiai értekezlet letartóztatásban levő tagjainak szabadlábra helyezését és megszüntette a bizottság ellen elrendelt törvénynélküli állapotot. Ez az intézkedés a londoni „kerekasztal”-konferencia folyománya.

Vasárnap politikai pártot alakitottak a frontharcosok

Vasárnap megalakult egy vendéglőben az Országos Független Frontharcos Párt. A párt követeli a frontharcosok, hadviseltek, hadirokkantak, hadiözvegyek, hadiárvák és hadikárosultak jogos igényeinek kielégítését. Követeli a gazdasági összeroppanás megakadályozása az erkölcs és a közéleti tisztaság biztosítását. Harcot hirdet a munkanélküliség, a kartellek, a drága kenyér és az igazságtalan közterhek ellen. Az országos pártvezetőség élén vitéz Perley Lajos, dr. Paulovits Sándor, vitéz dr. Szüts János és vitéz Málnássy István állanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A fehérben Codreanu, a Vasgárda alapitója Mussolini Tüntetés Irwing és Gandhi Lord Villington, India uj alkirálya A frontharcos
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nagy viharok között Buday Dezsőt választották meg az ébredők elnökévé Nagy viharok között Buday Dezsőt választották meg az ébredők...
Az Ébredő Magyarok Egyesülete vasárnap a szokásos izgalmak közben...
Steinheilné regénye Steinheilné regénye
Legutóbb beszámoltunk olvasóinknak arról a nagy bűnügyi...
A Munkás TE mezei versenye A Munkás TE mezei versenye
Szépszámu közönség jelent meg az Üllői-uti vámnál, hogy az MTE és az...
Szenzációs amerikai atletikai verseny Szenzációs amerikai atletikai verseny
Január elején a new-yorki Madison Squar Gardenben rendezte az...
Shrubb uj rekordjai Shrubb uj rekordjai
Shrubb, az elpusztíthatatlan rekordtörő legutóbb szombaton uj...
Körmöczy Zsuzsi volt a hőse a lengyel-magyar teniszmérkőzésnek Körmöczy Zsuzsi volt a hőse a lengyel-magyar teniszmérkőzésnek
Vasárnap délelőtt befejezték a háromnapos lengyel-magyar válogatott...
Megalakult az erdélyi autonóm-párt Megalakult az erdélyi autonóm-párt
Marosvásárhelyt mult héten a magyarság, Erdély vezetői értekezletet...
Pósa Lajos: Dalok Lidikéről Pósa Lajos: Dalok Lidikéről
Soh'se hallgass, Lidikém, a világra! Gyönge virág a boldogság...
Portugál célok és félelmek Portugál célok és félelmek
XVI.-XVII. század számottevő tengeri hatalmaként egykoron Portugália...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98