Dtum
Login with Facebookk
1931 | Július

Mozgalom a gépmunka terjesztése érdekében

Néhány esztendővel ezelőtt a magyar mezőgazdaságban is hatalmas tempóban kezdett tért hóditani a gépmunka. Különösen a traktorok száma szaporodott.

Elősegitette a gépmunka terjedését a földmivelési kormány akciója, amelynek keretében traktort és szelektort is lehetett vásárolni, még pedig ugy, hogy a vételár 20 százalékát a földmivelési kormány vállalta. Az akció nagy sikerrel járt, mert rövidesen körülbelül 6200 darabra szaporodott a gazdaságokban dolgozó traktorok száma. 

Ma azonban az a helyzet, hogy ismét legfeljebb 4500-4800 traktor dolgozik. A többit a tulajdonosaik leállitották. A változásnak több oka van. Akadtak számosan olyanok, akik a traktorral rosszul jártak. Ezeknél azonban nem az a baj, hogy a gazdaságuk nem birta volna meg a traktort, hanem az, hogy a traktorvételnél más gépeket is vásároltak az eredeti 8-9000 pengős tartozásuk helyett, amiből az állam husz százalékot vállalt, jelentékenyen nagyobb összegü tartozásuk lett. Persze ennek a terhét még harminc pengős buzaár mellett sem birták volna, még kevésbé tudták ezek a gazdák tartozásukat a leromlott árak mellett rendezni. Az üzemanyagok drágulása és az alkatrészek körülményes, valamint költséges utánpótlása szintén hozzájárult, hogy sorba leállitották, különösen a kisebb és középgazdaságokban a traktorokat. 

Most az Országos Magyar Gazdasági Egyesület elérkezettnek látja az időt, hogy alaposan megvizsgálja a traktorkérdést s ennek eredménye alapján akciót inditson a gépmunka terjedéséhez szükséges feltételek biztositása érdekében. Az OMGE felhivja a traktorral dolgozó gazdákat, adjanak tapasztalataik alapján tájékoztatást a traktormunka körül szerzett tapasztalataikról. 

Ezzel az adatgyüjtéssel párhuzamosan az OMGE akciója másfelől azt célozza, hogy belföldi mezőgazdasági gépipar méltányos érdekeinek számbavételével vegyék revizió alá a traktorvámokat, biztositsák az üzemanyagok és alkatrészek olcsóbb beszerzését, végül szabályozzák a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos ügynöki megrendelő munkát s ennek kapcsán nyujtsanak különösen a kisebb birtokosság részére hatályosabb védelmet is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98