Dtum
Login with Facebookk
1931 | Július

A magyar írók mindezideig egyesülésre képteleneknek bizonyultak

Emlékezzünk Petőfi Tizek Társaságára, amelynek az volt a gondolata, hogy a tíz legnépszerűbb író egy csoportba szerveződik és megszabja a lapokkal és kiadókkal való viszonyát. Az egyesülés rövid idő alatt feloszlott. Ha azóta ilyen szervezkedés megindult, az mindig hamarosan csődöt mondott és semmi eredményt nem tudott elérni. Nemcsak az irodalmi aktív keresetre nem tudott befolyást gyakorolni az írók akarata, hanem az irodalmi-segély szempontjából sem bírt eddig semmi komolyabb eredményt elérni. 1861-ben megalakult a Magyar Írók Segélyegylete.

 

Báró Eötvös József megnyitó beszédjében bejelenti, hogy huszonötezer forintnyi alaptőkével megindul az egyesület, mint írói segélypénztár s ez az egyesület ma, ha nov. 11-én esetleg meg akarná ünnepelni hetvenéves fennállásának évfordulóját, úgy gondoljuk, segélyeket kellene hogy kolduljon, mert egy szerény bankettravalója sincs. Hetven év kevés volt arra, hogy a legkisebb erőt is kitermelje.

Már Eötvös megállapítja, hogy "azon tényezők között, melyek haladásukat eszközölték, kétségenkívül irodalmunk vala a leghatalmasabb s a nemzet annyi lelkesedést és áldozatkészséget tanusított irodalma iránt, amennyit Európa legműveltebb népeinél is alig találunk. És mégis, ha az irodalomról az egyes írók helyzetére fordítjuk figyelmünket, be kell vallanunk, hogy az irodalmi munka talán sehol sem jutalmaztatik kevésbé, mint éppen nálunk."

Hetven év óta ez semmit sem változott.

Most az a kérdés, mi az oka? A nemzet az oka, tehát az olvasóközönség, vagy maguk az írók?

Az olvasóközönség nem lehet oka. Az olasóközönség megveszi és elolvassa a könyvet. Kifizeti annak az árát s ezzel a maga részéről befejezte az irodalommal való anyagi viszonylatát.

A közönség által könyvekért kifizetett pénzből nyilván nemcsak a papírgyárak s papírkereskedők, nemcsak a nyomdai, a könyvkötő, a könyvkiadóipar és a könyvkereskedelem rendkívül nagy munkás és adminisztratív személyzete kapja meg az őt megillető százalékot, hanem az írók is.

 

És mégis, a kiadók Magyarországon olyan nívójú igazgatói kart tudnak kimutatni maguk közt, akik jövedelemben, tekintélyben versenyeznek bármely más ipar igazgatóival s lefelé, az összes rétegeken át, a termelésben résztvevő valamennyi munkás ugyanazt az életstandardot tudja élni, mintha akármely más iparnak volna az alkalmazottja: ellenben maguk az írók, akik kizárólag hozzák létre azokat a szellemi termékeket, amelyekből ez a számtalan ezernyi főből álló technikai munkát végző társadalom nyugodtan, gondtalanul és bőségesen megél, valamennyien koldus szegények és annyira súlytalanok és nyomorultak tudtak maradni, hogy még annyi képviseletük sincs, hogy egy szaklapocskát volnának képesek fenntartani, amelyben ügyeiket megtárgyalják.

A magyar írókban még eddig egyáltalán nem látszik, hogy felébredt volna az osztályöntudat. A magyar író magát páriának ismeri s annak is tekinti. A magyar íróval nem lehet leülni, hogy megtárgyaljuk a magunk dolgát. A magyar író szégyelli azt, hogy ő mint író munkát végez és azért anyagi ellenértéket kell elfogadnia. A magyar író lelkiségét teljesen elrontotta a reprezentáló Társaságok szelleme.

A magyar író be akarja érni avval, hogy ő a Petőfi, a Jókai, az Arany János, a Shakespeare, a Byron, a Goethe kollégája. S inkább éhen hal, de az írásáért fizetést vagy üzleti részesedést nem kér, s alázattal köszöni meg, ha "honoráriumot" vetnek neki.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Internálják a koholt bűncselekmények feljelentőit
Amióta az elsötétítés alatt elkövetett bűncselekményekre is...
Vitorlás vasút Csilében Vitorlás vasút Csilében
Kétségtelen, hogy a világnak egyik legérdekesebb vasutja az, amely...
Justicia, vedd le a kendődet
Áldozatok sírján kétszer kizöldült már a fü és a merénylet tettesei...
Az érdi dzsungel… Az érdi dzsungel…
Legutóbbi számunkban megirtuk, hogy egyes parcellázó vállalatok...
Három hét a tőzsdén Három hét a tőzsdén
Ma is nagy számmal fordultak meg a tőzsde emberei a börzepalotában...
Meztelenül állt a bitó alá a sopronkőhidai fegyház udvarán herceg Odescalchi Miklós Meztelenül állt a bitó alá a sopronkőhidai fegyház udvarán herceg...
Odescalchi Miklós herceg ifjú és nyúlánk figurája napjaink...
Rendelet a rendőrség katonásításáról Rendelet a rendőrség katonásításáról
A Magyar Távirati Iroda jelenti: A hivatalos lap vasárnapi száma igen...
Uj léghajó-tipus Uj léghajó-tipus
Nemrégen az alsóausztriai iparegyesület ülésén lovag Walach Róbert...
A miniszterelnök zágrábi látogatása A miniszterelnök zágrábi látogatása
Gróf Tisza István miniszterelnök deczember 18-án reggel Zágrábba...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98