Dtum
Login with Facebookk
1931 | Június

Sokezer frontharcos üdvözölte a francia külügyminisztert

Páris, junius 14.
Briand vasárnap Gourdonba utazott ugyanazon a vonaton, amelyen Doumergue volt köztársasági elnök tette meg az utat Toulouscba. A két államférfi az egész hosszu utazás alatt nem találkozott. Gourdonban több mint tizenötezren jelentek meg a frontharcosok ünnepélyén. Briand-t a tömeg élén de Monzie volt miniszter. Malvy és de Jouvenel szenátorok fogadták. A bevonulás alatt, amíg Briand a virágokkal földiszitett utcákon a stadion felé haladt, a tömeg lelkesen ünnepelte.


„Nem akarunk többé háborut! Éljen a béke!” -  kiáltotta a sokezer volt frontharcos.


Briand beszédében szintén azt hangsulyozta, hogy a francia nép egységesen akarja a békét. Vannak, akik nem szivesen látnak azon a helyen, ahol nemzetemért dolgozom és annak örülnének legjobban, ha már pihennék – mondotta. – Én azonban érzem, hogy a nemzet többsége azt akarja, hogy maradjak és folytassam hazám sorsáért a küzdelmet.


- Nincs jogom távozni a helyemről, amikor a világ és Franciaország békéjéről van szó. Mindaddig, amig olyan férfiak intézik országuk sorsát, különösképen a külügyminiszteri székben, akik békére törekszenek, nem lesz háboru. Amig élek és munkaképességem birtokában leszek, utolsó lehelletemig az eddigi utat követem… Tudom, hogy rágalmazni fognak, de ez mindegy. Bizom a francia nép józan eszében, amely el fogja utasitani magától a háboru gondolatát. Főképen az asszonyok együttmüködésére számítok és hozzájuk intézem szavaimat. Amig velünk vannak gyermekeink és férjeink védelmében, addig ügyünk jó kezekben van. Pasteur megfékezte a veszettséget, a tudósok eredményesen küzdenek a rákbetegség ellen, miért volna a háboru az egyetlen csapás, amellyel szemben tehetetlenek vagyunk.


A hallgatóság frenetikus, szünni nem akaró lelkesedéssel fogadta a békeszózatként elhangzott ünnepi beszédet, amelyet rádió utján közvetitettek Franciaország minden részébe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
És Aristide Briand Gaston Doumergue De Monzie
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98