Dtum
Login with Facebookk
1931 | Május

Munkáskérdések a Mezőgazdasági Kamara szakosztályi ülésén

Az Országos Mezőgazdasági Kamarának munkásosztálya ifj. Mészáros István mezőgazdasági munkás, felsőházi tag elnöklésével legutóbb ülést tartott, amelyen az elnök rámutatott, hogy a mezőgazdasági munkásság szomoru telet élt át és a nehéz helyzetet fokozta az is, hogy a késői kitavaszodás miatt a mezőgazdasági munkálatok is később indultak meg. Csüggedésre azonban, szerinte, most már nincs ok, mert minden remény megvan arra, hogy a mezőgazdasági helyzet feljavulásával a mezőgazdasági munkásság helyzete is elviselhetővé válik. 

Halács Ágoston dr. főtitkár előadásában letárgyalta a szakosztály a munkástoborzás ujabb idejének rendezésére vonatkozó javaslatot, az önkéntes munkásbiztositási dijak valorizálását és a közmunkáknál kivánatos intézkedéseket.

A szakosztály tagjai jelentést tettek a mezőgazdasági munkások érdekében meginditott téli ruházati és csizmaakció eredményeiről és legnagyobb megelégedéssel állapitották meg, hogy különösen a ruházati akció a legteljesebb mértékben megfelelt céljának, mert igen jutányos áron kitünő minőségü ruhaanyagot juttatott a szegényebb néposztálynak. Elhatározták, hogy kérni fogják a ruházati akciónak jövőbeni megismétlését, kiterjesztve azonban női és gyermekruházati anyagokra is.

A csizma, illetve lábbeli akció megismétlését szintén kivánják, azonban olyan módositással, hogy ne kész cipők és csizmák, hanem csak bőranyag kerüljön kedvezményes árusitásra, amely bőranyag minősége könnyebben ellenőrizhető és annak feldolgozása a falusi kisiparosoknak adna munkát. 

A helyenként mutatkozó alacsony munkabér és egyéb munkaügyi visszásságokkal kapcsolatban a szakosztály arra az álláspontra helyezkedett, hogy kényszerü beavatkozás ezeken a visszásságokon nem segit, mert pl. a legkisebb napszámbér megállapitása inkább ront a munkásság helyzetén. 

A földreform során földhöz, illetve házhelyhez juttatottak különösen a magas késedelmi kamatokat panaszolják és ezért az ülés ugy határozott, hogy kérni fogja a késedelmi kamatnak 6 százaléka való leszállitását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98