Dtum
Login with Facebookk
1931 | Október

Rövidek

A német szociáldemokraták balszárnya vasárnap uj pártot alakitott
Berlin, október 4.
Vasárnap hivatalosan is megalakult a Németországi Szocialista Munkáspárt. Az uj párt a német szociáldemokrata párt disszidens tagjaiból áll. A párt elnökei Scidewils, dr Rosenfeld és Ströbler képviselők lettek. A párt harcot hirdet a polgári osztályállammal szemben. Az uj pártot az angol független munkáspártiak is üdvözölték. A párt a II. Internacionále baloldali szárnyával keres együttmüködést.

 

Grandi is Amerikába utazik
Washington, október 11.
Stimson államtitkár hivatalosan meghivta Grandi olasz külügyminisztert Washingtonba. Grandi most az Egyesült Államokba utazik. Hoover azt óhajtotta, hogy Mussolini is látogasson el Washingtonba, Mussolini azonban közölte, hogy nem távozhat el Rómából.

Elkobozták a Népszava vasárnapi számát

Vasárnap a soros ügyész rendeletére elkobozta a rendőrség a „Népszava” vasárnap reggel megjelent számát. Az ügyészség osztályelleni izgatást lát az „Élni és dolgozni” című vezércikk tartalmában.

 

Mussolini vasárnap hatalmas beszédben követelte a békeszerződések revizióját
Nápoly, október 25.
Mussolini vasárnap sokezernyi néptömeg előtt nagyszabásu beszédet tartott, amely élesen állást foglalt a háborus adósságok rendezése és a békeszerződések reviziója érdekében.


- Az olasz kormány – mondotta – nem ma veti föl először ezt a kérdést, hanem már évekkel ezelőtt a londoni értekezleten is leszögezte álláspontját. Ma ott tart a világ, hogy a helyzet még rosszabb! Hát valóban hatvan borzalmas év muljék el a világ fölött, amig a tartozik és követel tragikus oszlopsora alá oda lehet írni ezt a szót: vége? Olyan adósságkönyv ez, amelynek lapjait tizmillió ember vére öntözte meg, akik nem látják többé a napvilágot! Megvan-e a népek közt az egyenjoguság, amikor egyik részük talpig vasban áll, a másikat védtelenségre ítélték?


Hogyan lehet Európa ujjáépítéséről beszélni, amig nem változtatják meg egyes békeszerződések rendelkezéseit, amelyek népeket az anyagi összeomlás és az erkölcsi kétségbeesés szakadékába döntöttek?


Vajjon mennyi időnek kell még eltelnie, hogy észrevegyék: inog a világ egész gazdasági rendje? Az igazi békét nem lehet elválasztani az igazságosság eszméjétől, mert különben csak olyan írás marad, amelyet bosszu és félelem diktált.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Stimson Grandiés felesége Amerikában Népszava Mussolini beszédet mond
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98