Dtum
Login with Facebookk
1931 | Szeptember

Rövidek

A Rákosi Mátyással cimboráló börtönőr bünügyét ma tárgyalja a törvényszék

A Szemák-tanács ma délelőtt kezdi tárgyalni azt a kommunista pört, amelynek fővádlottja Lugosi Károly börtőnőr. A „Vörös Segély” cimü kommunista szervezet állandó összeköttetést akart létesíteni a szegedi csillagbörtönben büntetésüket töltő kommunistákkal, köztük Rákosi Mátyás volt népbiztossal. A kommunista pörökből ismert Hámán Kató Kiss Etelt küldte le Szegedre, aki Schwarz Máriával együtt sürün ellátogatott a Csillagbörtönbe, ahol Lugosi börtönőrt rávették arra, hogy rendes havi fizetésért az összekötő szerepét vállalja. Az ő segélyével leveleket csempésztek ki és be a börtönbe és az ő jóvoltából a magyar lapokon kívül külföldi ujságokat is olvashattak. A megszervezett titkos posta állandóan parancsokat vitt és jelentéseket hozott a „rendes vágányon”, ahogy Rákosi egyik levelében irta Lugosin kívül az ügyészség Kiss Etelt és Gosztola Istvánt fölbujtással, Schwarz Máriát bünrészességgel vádolja.

Véget ért a mandzsuriai háboru
London, szeptember 20.
Tokióból érkezett jelentések szerint a japán csapatok Mandzsuriában beszüntették a további előnyomulást.


A japánok 80 halottat és 90 sebesültet vesztettek a hadmüveletek során, amelyekben reguláris kínai csapatok nem vettek részt. Ugy japán, mint kinai részről megtörténtek az előkészületek a konfliktusnak diplomáciai uton való elsimitására.


Japán részről azt hangsulyozzák, hogy a két kormány között meginduló közvetlen tárgyalások kedvezően fogják a konfliktust befolyásolni. Ha a bonyodalmak mégsem simulnának el, ugy valószinü, hogy a Pacific-szerződés aláiró hatalmai, Anglia, Amerika és Franciaország beavatkoznak a viszályba, annál is inkább, mert az előbbi kettő érdekelve van Mandzsuriában.

Ujabb lázadás tört ki Peruban

Newyorkból jelentik: Peruban indián törzsek többhelyütt megtámadták a helyőrségeket. Az egyik csendőrállomást fölgyujtották és 2 csendőrt lemészároltak. A kormány csapatokat küldött a veszélyeztetett vidékre.

Briandt és Lavalt világraszóló béketüntetéssel fogadta és példátlan melegséggel ünnepelte vasárnap Berlin
Briand első utja a temetőbe vezetett Stresemann sirjához; Laval megérkezése után rádión köszöntötte a német népet.

 

Prónay Pál Népvédelmi Pártot alakít
Prónay Pál a „Hadviseltek. Hadirokkantak és Hadikárosultak Országos Párt”-jának elnöke elhatározta, hogy mindazokat az egyesületeket és pártokat, amelyek eddig is a népvédelem bármely ágazatát bármily formában is programjukba fölvették, egyetlen nagy politikai pártba, a Népvédelmi Pártba egyesíti. Prónay vasárnap kiáltvány bocsátott ki „Magyarország népéhez”, amelynek bevezetésében utal arra, hogy a jelenlegi kormányzati rendszer elvesztette azt a jogát, hogy az ország sorsát irányítsa. Ezért a hadviseltek, munkások, polgárok és földmüvesekhez fordul, hogy tömörüljenek minél számosabban a vezetése alatt álló népvédelmi Párt zászlaja alatt.


„Tömörüljenek mindazon férfiak, egyletek, pártok és szervezetek, akik idáig is a kisember jólétéért és megélhetéséért küzdöttek, ezen zászló nemzeti szinei alá”
– mondja többek között a kiáltvány, amely egyebekben a forradalmak és bolsevizmus elháritására nem a szuronyokat és gépfegyvereket, hanem a legmesszebbmenő szociális intézményeket tartja alkalmasnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Vörös Segély egyik plakátja Bélyeg Hámán Kátóról Csang-Kai-Sek Sidahara, japán külügyminiszter A francia miniszterelnök és a külügyminiszter megérkezése Berlinbe Prónay Pál
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hivatalos és véletlen tüzek Hivatalos és véletlen tüzek
Az osztrák-magyar bank bécsi központi hivatalában nehány nap előtt...
Román-bolgár háboru előtt Román-bolgár háboru előtt
A balkáni háborunak kevés hiján ujabb folytatása akadt. Az a...
A könyv ünnepe A könyv ünnepe
Kilenc hazai lap példányait néztem át. A. Függetlenség-et, amelynek...
Évente harmadfél millió pengőt forditanak az épitkezések előmozditására Évente harmadfél millió pengőt forditanak az épitkezések...
Gazdasági körökben már hetek óta nagy aggodalommal beszélnek arról,...
Harc a tuberkulózis ellen, Calmette széruma - a B. C. G.-ojtóanyag Harc a tuberkulózis ellen, Calmette széruma - a B. C. G.-ojtóanyag
A gyógyításban nagyon fontos szerepe van a szervezet ellenálló...
Izgalmas vita a francia minisztertanácsban a spanyolországi fegyverszállításról Izgalmas vita a francia minisztertanácsban a spanyolországi...
A vasárnapi lapok kivétel nélkül első oldalukon közlik a francia...
Apponyi beszéde Apponyi beszéde
Beszéde bevezetésében annak magyarázatával foglalkozott, mi birta őt...
A lúdtalp és annak megelőzése 2 A lúdtalp és annak megelőzése 2
Izmok, szalagok és csontok - mind bizonyos meghatározott teher...
Magyarország – Csehszlovákia 1:1 (1:0) Magyarország – Csehszlovákia 1:1 (1:0)
Magyarország - Csehszlovákia futballmérkőzést hirdetett a plakátok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98