Dtum
Login with Facebookk
1932 | Január

Keresztény ember nem lehet antiszemita

A skót misszió Vörösmarty-utcai székházában vasárnap folytatták azt az előadássorozatot, amelynek keretében egy héttel ezelőtt Ravasz püspök nagy föltünést keltő előadást tartott a modern zsidókérdésről. A püspök előadása nyomán kerekedett vita nagy közönsége vonzott a vasárnap esti előadásra, amelyre Sebestyén Jenő református teológiai tanár tartott „A zsidóság etikai értékelése” címen.


- A zsidóságnak nem szabad fölhördülnie azért – mondotta - , hogy értékelése nemzetközileg minden időben és sok tekintetben elítélő volt, hanem akár igazságos ez az értékelés, akár igazságtalan, mindent el kell követnie, hogy a világ népeinek marasztaló itélete kedvezővé váljék.


A zsidóságnak külön kutatásokkal kellene földerítenie a tényállást és megkeresnie az orvoslás módját. Különbséget kell tenni a vallásos zsidóság, a modern hitetlen zsidóság és a hívő kereszténnyé lett zsidóság között. A zsidóságot leginkább a ghetto-zsidó és a modern hitetlen zsidó kompromittálja, de a modern zsidóságnak, amely nemcsak hitében, hanem etikájában hajótörötté és gyökértelenné vált, ezért nagyobb a felelőssége. A fajvédők nincsenek tekintettel ezekre a különbségekre, de éppen ezért a fajvédők antiszemitizmusa veszedelmesen egyoldalu álláspont, amelyet keresztény ember nem tehet a magáévá.


Ha a pápuákat meg lehetett téríteni, a zsidóság sem lehet immunis az evangéliummal szemben. Szeretném szavaimat minden hivő zsidóhoz, a zsidóság minden barátjához és a rabbikhoz intézni. El lehet képzelni, hogy a zsidóság hitetlenül éljen az idők végezetéig?


Ez a lelki öngyilkosság utja volna a zsidóság számára, ami ránknézve sem lehet közömbös, mert veszélyezteti az egész kultuszát. Az istentelen világnézet etikai nihilizmust eredményez: igy született meg a modern zsidóság lelki nomádsága. Minthogy jövőjét és elhivatottságát nem látja, kétségbeesetten, gyanakvással vagy csillanó szemmel kap minden uj áramlaton vagy elméleten. Ekkora intelligenciával, szivóssággal, tehetséggel, mozgékonysággal még sohasem állt egyetlen nép sem a hitetlenség szolgálatában. A zsidóság szemén hályog van, de ha megérti és elfogadj a krisztusi kinyilatkoztatást, ez a hályog le fog hullni a szeméről.


A megoldásnak egyetlen utja van, kedves zsidó testvéreim: a zsidó lélek nagy reformációja, a teljes isteni kinyilatkoztatás elfogadása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98