Dtum
Login with Facebookk
1932 | Június

Erzsébet királyné-emlékmű

Budapestünk ismét egy szerencsétlen szoborművel ékesítette magát. Mintha valami átok nyugodna köztérszobrászatunkon. Ennek a szerencsétlen műfajnak, amely a sikerületlenség annyi lehetőségét és valószínűségét hordozza magában, a mi nyilvános helyen felállított és monumentalitásra törekvő szobraink legtöbbje, legszélsőbb hibáit valósította meg. Sajnos, ez alól Erzsébet királyné szobra sem kivétel.

Ismeretes a szobor hosszas hányódása. Az eredetileg hatalmas összeg majdnem teljesen megsemmisült, a nagy emlékmű helyett csak egy kis részét lehetett felállítani. Azt a templomocskát, mely a szobrot magába zárja és a királyné bronzszobrát. Ezt a kiszakított maradékot kellett volna legelőnyösebben elhelyezni. Természetesen a leglehetetlenebb megoldást választották. Hikisch elgondolásában a templomocska egy nagy építménynek tetejét koronázta volna. Most egy gödörben áll.

 

Abban a gödörben, mely a piarista belvárosi templom között szégyenkezik az Erzsébet-híd kimagasló tömegeitől elnyomottan. Ennek a gödörnek legmélyebb helyére került az emlékmű. Nyilvánvaló, hogy sokkal rosszabban érvényesül, mint eredeti elgondolásában. Architekturáját teljesen lenyomja a környezet. Annak idején, a pályázat alkalmával, klasszicizáló renaissance-stílusa újság számba ment a még javában dívó neobarok tobzódások között, ma azonban már meglehetősen időszerűtlenül hat, túlságosan aprólékos, Hikisch ma egyszerűbben oldaná meg.

Ebbe a klasszicizáló templomocskába került Zala György bronzszobra, mely egyik legszerencsétlenebb alkotása ennek a valamikor sok reménnyel kecsegtető művésznek. A lehető legidegesebb neobarok stílusban készült. Valósággal kavarog rajta a bronz, fittyet hányva anyaga minden törvényszerűségének. De nemcsak ezeket hagyta figyelmen kívül, hanem úgyszólván minden elgondolást, minden emlékét, mely a királynéhoz fűződik.

 

Bensőséges, szerény alakja helyett reprezentáló, gőgős, szeszélyes fenséget ábrázol, amelynek palástja és peckes odaülése veszedelmesen emlékeztet a Benczur-festmények kavargó és üres redőjátékaira és hangzatosan patétikus színpadiasságára. Festékkel ilyesmit harminc évvel ezelőtt mégcsak lehetett valahogyan kockáztatni, de ma az európai szobrászat nagymértékű egyszerűbbé is igazabbá válása után ez a szobor kétségbeesetten időszerűtlen és hamis deklamáció.

 

Túlhangos és túlhangsúlyozott játék külsőségekkel, amelyekből egyaránt hiányzik a szeretet hangja és a nemes érzékenység. A talapzat túlterhelt díszítettsége és nyugtalansága pedig még csak fokozza az erőtlen erőlködés kínos érzését. És milyen olcsó technikai fogások teszik még elviselhetetlenebbé a szobor kiáltó színpadiasságát! A királyné alakja aranyozott bronz, a díszes karszék sötétre patinázott, hogy a hullámzó bronztömegek még tolakodóbban hírdessék súlytalanságukat.

Efféle szobrokat Európaszerte kénytelenek vagyunk elviselni, mint egy harminc év előtti, mindenáron drágát, kevélykedőt és tömegeset alkotó, kérkedően affektáló, művészietlen kornak, a protz-stílusnak fájó emlékeit. De arra, hogy ezek számát még eggyel szaporítsuk, ma igazán nem volt szükség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Deutscher Fussball Bund döntése
A Deutscher Fussball Bund a berlini labdarugó egyletek kivánságára a...
A phonofilm A phonofilm
A filmnek egyik legnagyobb hatáslehetősége a tempó. Hangtalansága és...
Készülő költők Készülő költők
Készülő költőknek nevezem őket: azt a két majdnem gyermekkorban lévő,...
Török ambíciók és sikerek (bukás előtt) Török ambíciók és sikerek (bukás előtt)
A teljes világháborús katonai vereség küszöbén sem lankadta a...
Politika és Irodalom Politika és Irodalom
Mi lesz az irodalommal, a hermetikussal, a magáértvalóval, ha a...
Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat
Azt hiszem, megörvendeztetem az ujság hölgyközösségét, ha párisi...
Schuschnigg Franciaországban és Angliában Schuschnigg Franciaországban és Angliában
Schuschnigg kancellár és Berger-Waldenegg külügyminiszter vasárnap...
Szerbiában koncentrációs kormány alakult Davidovics Ljuba elnöklete alatt Szerbiában koncentrációs kormány alakult Davidovics Ljuba elnöklete...
Jovanovic javaslatának megfelelően a király ma reggel Davidovics...
Miért nincs Lengyelországban piaca a magyar bornak és gyümölcsnek? Miért nincs Lengyelországban piaca a magyar bornak és...
Magyarország kormányzójának lengyelországi látogatása nemcsak magyar,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98