Dtum
Login with Facebookk
1932 | Október

A szociáldemokrata képviselők beszámolói

Vasárnap a szociáldemokrata képviselők beszámolókat tartottak, amelyeknek közönsége a nyolc napra betiltott „Népszava” mellett tüntetett. A kőbányai gyülésen Farkas István arról szólott, hogy Gömbös miniszterelnök nemzeti jelszavakba burkolt ígéreteit az adóemeléssel, a „Népszava” betiltásával és a munkanélkülisegély megtagadásával megcáfolta. A munkások ebből azt látják, hogy Gömbös legföljebb mostohatestvéreinek tekinti őket.

 

Az angyalföldi népgyülésen Szepessy Albert után Weltner Jakab tartotta meg beszámolóját:
- Naiv elgondolás – mondotta – odafordulni a munkaadóhoz, hogy anyagi áldozatok árán is foglalkoztassanak több munkást és így teremtsenek több munkaalkalmat. Az önzetlen kartell Gömbös találmánya. Ha a munkás minimális bérét és maximális munkaidejét szabnák meg, ha ez lenne a sofort-program kezdete, akkor azt mondanók: folytasd testvér! Az uj adórendelet már hüti a lelkesedést, amit a miniszterelnök egyes kijelentései keltettek. Nem lehet tőlünk szerelmet követelni, a „Népszava” ezután is élesen fog birálni. Ha kifogás merül föl ellenünk, itt vannak a biróságok, amelyek nem vádolhatók meg azzal, hogy nekünk kedveznek.


Óbudán Büchler József mondott beszámolót:
- A magyar munkás – ugymond – nem hajlandó ünnepelni a fascizmust, amely megtörik a magyar nép szabadságvágyán. Az adóemelések visszahatnak a gazdasági életre és méginkább növelik a drágaságot és a munkanélküliséget. Téved Gömbös, ha azt hiszi, hogy a munkásság egyetlen vágya, hogy belépjen az egységes pártba.


Az Erzsébetvárosban 100 ember hallgatta Kertész Miklós beszámolóját:
- Mi nem járunk kézcsókra a kormányhoz, ahogy ezt a gazdag zsidók főpapja tette, aki megfeledkezett a szegény zsidók 13 éves szenvedéseiről. Gömbös a hanyatló nemzetközi fascizmus érdekszférájába akarja bevonni Magyarországot, mi pedig a demokrácia éledő világfrontjába akarjuk bekapcsolni.


Rákosszentmihályon Propper Sándor azt fejtegette beszámoló beszédében, hogy a lelkek koncentrációját nem lehet uj hadüzenettel megoldani. A száz pont helyett egy intézkedésre van szükség: az általános, titkos választójogra. Szeder Ferenc arról szólott, hogy előrelátó intézkedésekkel enyhíteni lehetne a válságon. Gömbös tiltakozott az ellen, hogy ő diktátor, mégis első ténykedése, a „Népszava” betiltása volt. Ha reformokat akar Gömbös, ne az egységes pártra támaszkodjék, mert ott ülnek a kartellvezérek.


A vasmunkások szövetségének disztermében lefolyt népgyülésen Buchinegr Manó tartott beszámolóbeszédet. Azt fejtegette, hogy a szociáldemokrata párt nem állhat a fascista politika mögé. Esztergályos János záróbeszédében arról szólott, hogy a munkásság, amely sok vihart látott már, a feléje dobott vaskesztyüt is fölveszi és harcának célkitüzése: jog, szabadság, munka és kenyér.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Farkas István Weltner Jakab Buchinger Manó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98