Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

A szociáldemokrata párt parlamenti frakciójának jelentése a karácsonyi kongresszusra

Holnap jelenik meg a szociáldemokrata párt jelentése, amelyet a karácsonyi kongresszus elé terjeszt. A csaknem 100 oldalas füzetnek harmadrészét a parlamenti frakció külön jelentése foglalja le, amely érdekes részleteket tartalmaz az ellenzéki pártokról.


- A fajvédőpárt – igy szól a jelentés – azt a hitet kelti, mintha az alkotmány egyik tényezőjének jóindulatával és rokonszenvével bírna. A nemzetgyülés baloldalán foglal ugyan helyet az ellenzéki legitimista csoport, amely azonban csak annyiban ellenzéki, hogy a legitimizmus exponált híveiből áll, de valóban födözi a kormány politikáját. A bloknak nagy volna a Bethlen-kormány ellen való küzdelemben. Sajnos, ezt a történelmi föladatát a blok nem végezi el.


- A polgári képviselők aktivitása sok kivánnivalót hagy maga után és meg kell állapítanunk, hogy jóvá nem tehető kárral jár az, ha a valóban ellenzéki és demokratikus alapelvű polgári pártok nem egyesültnek és nem teremtenek maguknak egységes vezérletet és határozott programot. Ebben az esetben nem volna szükség a mostani blokra sem és a szociáldemokrata párt esetről - esetre, önállóságának és függetlenségének természetes föntartásával, bizonyos parlamenti akciókban együttesen mehetne a polgári ellenzéki fronttal.


- Ha a második nemzet gyűlést is azon választójog alapjánválasztják meg, mint az elsőt, akkor egészen bizonyos, hogy a nagybirtokokosok nem menthették volna meg birtokaikat egy demokratikus földbirtokreform elől és a főnemesség nem készíthette volna elő Habsburg-ház restaurációját Magyarországon.


- A reakció korrumpálta a kisgazda-pártot, tehetetlen rabbá lette Nagyatádit.


- Minden demokratikus elemet, amely a kurzus első idejében még érvényesülhetett, megsemmisített, hogy megakadályozza Magyarország demokratikus átalakulását. Szemrehányást tesz, a jelentés a legitimistáknak Beniczky cserbenhagyása miatt. A Somogyi-Bacsó-ügy sem kerülhet le a napirendről mindaddig, amig a tetteseket és a fölbujtót vagy fölbujtókat az igazságszolgáltatás a nyilvánosság elé nem állítja. A királykérdés fölvetése nem időszerű.

 

- Hisszük, hogy a népnek még lesz alkalma megnyilatkozni abban, hogy milyen államformára akarja állami életét berendezni. Az emigránsok közül kétszázharmincheten kérték a minisztertanácstól a hazatérésük megengedését, amit százharminchat esetben engedélyezték is. 1925-ben háromszor annyi volt a pártadó bevétel, mint a mult évben, ami arról tanúskodik, hogy a szociáldemokrata párt hatalmasan megerősödött.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Peidl Gyula A Petőfi-szobornál a szocialista Peyer Károly mondott beszédet Kéthly Anna
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98