Dtum
Login with Facebookk
1932 | Október

Ausztria – Magyarország 3:2 (1:1)

Üllői-úti pálya. – 30.000 néző. – Bíró: Bariassina (Olaszország)
A verőfényes föltűnő meleg októberi vasárnapon valóságos divatrevü volt a nagy meccs bevezetése. A hölgyek arra számítottak, hogy ha elkésve is, de végre vasárnap fölvehetik az őszi toaletteket, csakhogy olyan meleg volt, hogy legtöbben nyári ruhában jelentek meg.

Jó néhány ezer osztrák drukker is ott örült a pályán csapat győzelmének, mert Bécsből különvonatok, autók százai és autóbuszok hozták Budapestre az osztrák közönséget, akik a főváros életébe vasárnap este olyan élénkséget varázsoltak győztes jókedvükkel, hogy azok ugyancsak irigyelték őket, akik tavasszal Bécsbe utaztak a magyar különvonattal, amikor 8:2-es vereség előzte meg a nagy vasárnap esti búslakodást.

Megjelent a mérkőzésen az új miniszterelnök, Gömbös Gyula is Lázár Andor dr., Ripka Ferenc, Usetty Béla, Kray István báró, Andréka Károly és néhány magas rangú katonatiszt társaságában.

Kalmár vezető gólja után Borsányi öngóljával egalizálnak az osztrákok

Mind a két csapat az eredeti fölállításban veszi föl a küzdelmet. Borsányi és Rainer sorsol, a szerencse a magyar kapitánynak kedvez, úgy, hogy enyhe szél és nap ellen az osztrákok kezdenek. Elég veszélyesen, mert a szélsők támadásából a jobbösszekötő Müller kerül gólhelyzetbe, de Korányi kornerre fejeli a labdát.

Sindelar akcióját nem a legbarátságosabban akasztja meg Korányi, míg Schall „ravasz” szabadrúgása Achtot foglalkoztatja. A 3. percben a magyar csapat indul ostromra. Borsányi Kalmárhoz passzol, aki a tisztán álló Dérihez továbbítja a labdát, de az újonc balszélső magasan a kapu fölé bombáz.

Nagy derültséget kelt, amikor Barlassina bíró a labdát követő sprintje közben felbukik. Smistik Horváthot szökteti, a veszélyes osztrák támadás azonban ofszájdba fúl, Kalmár gólhelyzetben centerez úgy, hogy Hiden könnyen ment. Turai miatt szabadrúgással válaszolnak az osztrákok és a mezőnybe kirohanó Acht, osztrák játékos helyett, játékostársát, Korányit rúgja meg.

A 10. percben Acht remekül parírozza Horváth centerét, míg a 12. percben új labdát hoznak miután a régi fölmondta a szolgálatot. Az új labdával jobban megy a magyar csatársornak, mert elég formás támadás alakul, de Cseh II. labdája is a sztratoszférába röpül.

Kalmár labdájával Tarai bombáz a kapura, a góllal kecsegtető remek lövést Hiden isteni szerencsével, de nagy bravúrral is védi, Borsányi miatt szabadrúgáshoz jutnak az osztrákok, amit Korányi paríroz, míg Schall „beteg” lövését Dudás és Acht egyesült erővel mentik, Dudás miatt újabb szabadrúgás veszélyeztet. Smistik – Horvath - Schall-akcióból Smistik kerül lövőhelyzetbe, de a labda a magyar kapu mellett süvit el.

Déri egyre jobban belejön a játékba, Braun és Rainer tehetetlen vele szemben, végre Smistik tisztáz nagy bravúrral. Kalmár-bomba Hidennél köt ki, Schall támadását Borsányi „hazaadással” menti. Horváth Schall akciója Achtot foglalkoztatja, aki Schall közelről továbbított lövését is védi.

Lázár labdáját Cseh II. a kapu mellé fejeli. A 26. percben Ausztria a második kornerrel veszélyeztet, de két perccel későbben Déri is kornert harcol ki. Turai 20 méteres lövése nem sok vizet zavar, annál inkább Déri akciója, amelyet Braun és Seste közös erővel akaszt meg.  A 30. percben Cseh II. centerét Rainer kézzel stoppolja, az osztrákok abban a hiszemben, hogy a bíró 11-est diktál, leállnak, amire a szemfüles Kalmár a kapuba továbbítja a labdát (0:1).

Déri – Kalmár „kikezd” az osztrák védelemmel, de a szemre szép akció észszerű folytatása elmarad. Korányi elengedi az osztrákok jobbszélsőjét, de gyorsabb nála, úgy, hogy még van ideje javítani. A 35. percben Smistik csúnya beletalpalásáért szabadrúgás jár.

 


Kalmár fejel, de Hiden nagyon ért a magas labdák elfogásához Sárosi 11-es gyanús hendsze után újabb kornert érnek el a magyarok, amit Turai szenzációs bombája követ, a labda azonban Hidenhez kerül. Meccslabda volt! Müller veszélyes támadását Acht korner árán akasztja meg, míg a 39. percben egészen ártatlan helyzetből esik az osztrákok kiegyenlítő gólja.

Schall guruló labdáját könnyen fogná Acht, de Borsányi lábáról irányt változtat és a kapu ellenkező sarokba siklik (1:1). Öngól! Az osztrák játékosok örömükben összecsókolják Schallt. Rainer miatt szabadrúgáshoz jutnak a magyarok, abból kornerhez, de ezt is baj nélkül ússzák meg az osztrákok.

Újra a magyarok rúgják a vezető gólt, de újabb öngóljukkal a szerencsésebb osztrákok győznek

Szünet után Turai és Kalmár helyet cserélnek, ami ugyan nem segit a magyar támadások folytonosságán, de a kezdet elég biztató. A 3. percben ugyanis Korányi II. átcenterez Dérihez, Rainer lábáról lecsúszik a labda, amire az amatőr balszélső villámgyorsan az ellenkező sarokba plasszíroz (1:2).

Kalmár is ott van, de éppen csak újra beteszi a kapuból bombaként kipattanó labdát. Horváth veszélyes lövését Dudás a gólvonalon menti. (Ez is meccslabda volt!) Az 5. percben Kalmár a 11-es tájékán tiszta helyzetet teremt magának, de a kapu fölé irányit. Korányi II. centerét Hiden bakszolja ki.

A 8. percben az osztrákok kornerrel veszélyeztetnek, a következő percben pedig, Borsányi hibájából, Horváth centerez és Müller könnyen parírozható labdáját a gólvonalra ragadt Acht meg sem kísérli védeni (2:2). A 17. percben bekövetkezik a tragédia. Braun, az osztrákok jobboldali halfja vaktában lő a kapura, a fölugró Dudáson irányt változtat a labda, a meglepett Acht már csak a kapufára tudja ütni, ahonnan gólba, - öngólba pattan (3:2).


A rendszertelenül játszó magyar csatársor kissé erősít, de csak kornert tud kiverekedni. Müller remek lövését Acht bravúrosan korner árán menti (20. p.). A 27. percben a Turai-Smistik –párharc az osztrák centerhalf győzelmével végződik, amiért a magyaroknak jár szabadrúgás. A 34. percben Sindelar lövését Acht átlépi, szerencsére a labda a kapu mellett köt ki. Cseh labdáját Hiden védi.

Dérit az osztrákok egykori birkózója. Sesta alaposan leteríti, a balszélső azonban rögtön talpra áll, négy védőjátékoson átmegy, de szomszédja, Turai nem tudja a helyzetet kihasználni. a 39. percben Lázár helyet cserél Kalmárral, de ez sem segít. A 40. percben Schall összeütközik Achttal és az osztrákok balösszekötője a meccs után nem tud a lábára állni.

A 42. percben még egyszer megpróbálkozik Déri, hogy a kiegyenlítő góllal legalább megmentse a becsületet, de Hidennel szemben tehetetlen. Barlassina olasz bíró most is éles szemű, pártatlan játékvezetőnek bizonyult és nem kis részben az ő érdeme, hogy a jubiláris mérkőzésen a szokottnál kíméletesebben bántak el egymással az ellenfelek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98