Dtum
Login with Facebookk
1933 | December

Albrecht főherceg a piros-fehér-zöld blokk vasárnap esti lakomáján

Vasárnap a piros-fehér-zöld blokkban tömörült ifjúság a Nemzeti Kaszinóban vacsorát rendezett, amelynek vezérszónoka Albrecht főherceg volt.


A beszédek sorát vitéz Nagy Iván nyitotta meg, aki a kormányzót köszöntötte fel, utána Albrecht főherceg állott fel szólásra:
- Régi magyar szokáshoz híven - mondotta - uram, uram. Antal István uram,  szállok az Úrhoz!
- Állok elébe! - válaszolta Antal István, azután a főherceg így folytatta:
- Tizenöt évvel ezelőtt alakult meg a piros-fehér-zöld blokk, a frontokról hazatért háborús ifjúságból. Amikor a népköztársaság a kommunizmus előízével megalakult, válaszul a vörös zászlóbontásra, a blokk kibontotta a piros-fehér-zöld zászlót s ezzel a nemzeti eszmék sáfárjává lett és kijelölte minden idők magyar ifjúsága számára az utat a nacionalista irányzat szolgálatában. Sajnos, volt idő az ország életében, amíg nem tekintették embernek azt, aki nem volt legalább negyvenéves. (Derültség)


A háborús generáció azonban korán férfivá lett. Magyarország példát mutatott arra, miként lehet a kommunizmust néhány hónap után letörni. Akármennyire hangsúlyozzák, hogy beteg a mi mai társadalmunk, ne felejtsük el, hogy leküzdötte ezt a súlyos betegséget. A legtöbb erőt akkor az ifjúság mutatta és hála Istennek, itt ebben a teremben ma is egységesen, egészségesen áll az ifjúsági front. Ennek az ifjúságnak tradíciói vannak, mert vannak hősi halottai.
Vannak ezerszámra nyomorgói is, de azok sorsközösségben élnek velünk.


Ez a terem az öltöző, ahonnan kikerülnek a harcosok színpadára. Azt kérem az ifjúság előörseitől, akik egy csunya folyón, a feledékenyég folyóján átjutottak, ne fordítsanak hátat azoknak, akik utánuk következnek. A révbe jutottak nyujtsanak kezet a utánuk gázoló bajtársaknak!


Ezután Antal István miniszterei tanácsos sajtófőnök szólalt fel:
- Ami napjainkban Európában történik, - mondatta – az évtizedekre vagy évszázadokra fogja eldönteni a nemzet sorsát. Egy rossz lépés, egy helytelen fogás vagy a gyomor szempontjainak előterébe tolása örökre becsukhatja nemzetünk előtt a jövő és a boldogulás kapuit.


Itt állunk a megoldhatatlan gazdasági kérdések tömkelegében, eltolódott társadalmi erőegyensúlyokkal, a földmunkáskérdéssel, a munkáskérdéssel, a földbirtokkérdéssel, a nemzeti jövedelem elosztás nagy problémájával, a közigazgatás és az adórendszer problémáival, az intelligencia, a kisipar, a gyáripar, a mezőgazdasági termelés és értékesítés ügyével, a telepítés nagy kérdőjelével s ezek a ránknehezedő feladatok azt jelentik, hogy Magyarországot most kell egy új ezredév számára berendeznünk.


Mindenki belátja, követeli és hirdeti a reformok szükségét addig, ameddig az nem jár az ő érdekeinek csorbításával.


A nemzeti teljesség politikájának, ennek a blokknak a programja a következő kell, hogy legyen: kiegyensúlyozott, egészséges és igazságos társadalmi élet, amely az egyenlő demokratikus start lehetőségének megvalósításával az értékek arisztokráciáját és demokráciáját teremti meg.


Olyan államot akarunk, amely az ilyen társadalom fundamentumán épül fel, olyan gazdasági életet akarunk, amely egészséges berendezkedésével mindenkinek munkájához mért részt juttat a nemzeti jövedelemből. Olyan szociális helyzetet akarunk, amely lehetetlenné teszi a munkanélküli jövedelmek túltengését és földet, kenyeret, munkát, megélhetést juttat a nemzet minden dolgozó tagjának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vakok birkózása Vakok birkózása
A Vakok Budapesti Intézetének növendékei a sportokat is művelik és...
Espresso- tulajdonosok panaszai egy kávéházban tartott megbeszélésen Espresso- tulajdonosok panaszai egy kávéházban tartott...
Húsvét hétfőn délelőtt nem mindennapi megbeszélést tartottak a pesti...
A mozgó kómikusai A mozgó kómikusai
Ismert arczokat mutatunk be olvasóinknak. Kicsiny, nagy, öreg,...
Vegyék föl a tokaji bort hivatalos gyógyszerként az európai gyógyszerkönyvekbe! Vegyék föl a tokaji bort hivatalos gyógyszerként az európai...
A Budapesten időző külföldi gyógyszerészek vasárnap a fővárost és a...
A föld termékenysége A föld termékenysége
A föld termékenységének okát régebben az ugynevezett kumusban, a...
Régi emberek betegségei Régi emberek betegségei
Nemcsak nálunk, de szerte mindenütt a czivilizált világban oly...
Lengyel Menyhért - Amerikai napló Lengyel Menyhért - Amerikai napló
Engem makacs kétkedőt, aki vonakodtam hinni a pokolban, amíg...
Konszolidáció - Az első harminc év Konszolidáció - Az első harminc év
1929-ben megállítjuk a virtuális időt, most nyolc héten át tematikus...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98