Dtum
Login with Facebookk
1933 | December

Háború a mikroszkóp alatt , a gyulladás

Mi történik most, ha szenny, és ezzel együtt baktériumok jutnak a sebbe? A szervezet elrendeli a mozgósítást. A csontvelő és a nyirokmirigyek, ezek a hadianyaggyárak, fokozott mértékben termelik a katonákat. A rendőrség egy szempillantás alatt támadó katonasággá változik át.

Azon a helyen, ahol az ellenség behatolt, a kis vérerek kitágulnak, sok vér áramlik rajtuk keresztül; ez az oka a megtámadott hely pirosságának. A kis véredények áteresztővé válnak, savós folyadék szűrődik keresztül rajtuk, úgyhogy kis daganat keletkezik. A folyadékkal egyidejűleg azonban roppant mennyiségű fehér vérsejt árasztja el a veszélyeztetett helyet és harcba száll a betolakodókkal.

A most leírt folyamatot nevezzük gyulladásnak. Tehát a gyulladt hely dagadt, vörös, meleg és minthogy az összegyülemlett folyadék az idegeket nyomja, fájdalmas. Ehhez járul még a lüktetés is, minthogy sok artériás vér gyűlt össze.

A gyulladás a szervezet védekezése a baktériumok ellen; tehát ne féljünk a gyulladástól. az mindig jó jel, minthogy a szervezet ellenállóképességéről tanúskodik. Elgyöngült szervezet nem képes gyulladást előidézni, a behatolt baktériumok akadálytalanul szaporodhatnak, elárasztják és végül megölik az emberi szervezetet.

Hogy mily fontos védelmi rendszabály a gyulladás, az legjobban azáltal bizonyítható, hogy az orvosok különféle fertőzéseknél gyakran mesterséges gyulladást idéznek elő, pl. a megsérült helyet forró vízbe mártják, miáltal sok vér és vele együtt rengeteg fehérvérsejt áramlik a veszélyeztetett területre, ilyen alkalmakkor tehát megnagyobbodik a fehérvérsejtek száma, a különféle nyirokmirigyek erőltetett tempóban dolgoznak, a lép megduzzad (tífusz, malária stb.); a hónalji, könyöktáji és lágyékbeli nyirokmirigyek megnagyobbodnak és tapinthatókká válnak.

Ezt a jelenséget diagnózis céljaira is fölhasználjuk. Ha egy betegnek nagy láza van és nem tudjuk pontosan a láz okát, ú. n. fehérvérsejt számlálást végzünk, azaz megszámoljuk a fehérvérsejteket a vér köbmillimétereiben. Pl. vakbélgyulladásnál a fehérvérsejtek száma erősen emelkedik.

De menjünk tovább. A megtámadott helyre tódult fehérvérsejtek harcbaszállnak a betolakodókkal. Sokat megsemmisítenek közülük, de ők maguk is nagyszámban áldozatul esnek. Az elpusztult fehérvérsejtek hulláiból és részben az elhalt baktériumokból áll a geny. A geny tehát a szervezet védekezésének a jele komoly fertőzések ellen.

Rendszerint a parányi phagocyták legyőzik és fölfalják ellenfeleiket, a genyes gyulladás visszafejlődik, új phagocyta csapatok eltakarítják az elesettek hulláit - és beáll a gyógyulás. Néha azonban - ha a szervezet ellenállóképessége megcsökkent - a betolakodók kerekednek fölül. A genyedés állandóan terjed, a baktériumok egyre szaporodnak, s beáll a vérmérgezés és a halál.

Íme így gondoskodott a nagy természet az ő gyermekeiről hogy a létért való rettenetes küzdelmükben minél jobban és sikeresebben megállhassák a helyüket.

Dr. Gáthi Ferenc

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szív egészségtana 2 A szív egészségtana 2
A szívtágulás ; a szív határai kitolódnak, amit orvos a mellkas...
Rövidek Rövidek
Az Egyesült Államok magatartását változatlan figyelemmel kisérik...
Pestis Hamburgban Pestis Hamburgban
Németország nagy kikötő városában, Hambugban nem valami példás az...
Rakosgatom könyveimet Rakosgatom könyveimet
Mit is nézegetek esténként a földalatti műhelyek párás ablakán? Nem...
Kis méretű sport-repülőgépek gyártása Kis méretű sport-repülőgépek gyártása
Németországban, a schwerini Focker-müvek gyárában megkezdték a kis...
Élelmezési kérdések Élelmezési kérdések
Ma a háboru mellett az elsőrendü, a megélhetésre vonatkozó...
Fegyveres tavasz Fegyveres tavasz
"Az angolok az utolsó szál francia és lengyel bakáig kitartanak."...
Rossz hóviszonyok, kitűnő eredmények az összetett alpesi bajnokságokon Rossz hóviszonyok, kitűnő eredmények az összetett alpesi...
Az idő nem kedvezett az idei síbajnokságoknak. Sűrű köd gomolyog,...
Öngyilkosság a sütőkemenczében Öngyilkosság a sütőkemenczében
Sári pestmegyei községben Pravda János jómódu parasztgazdát felesége...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98