Dtum
Login with Facebookk
1933 | December

Háború a mikroszkóp alatt , a gyulladás

Mi történik most, ha szenny, és ezzel együtt baktériumok jutnak a sebbe? A szervezet elrendeli a mozgósítást. A csontvelő és a nyirokmirigyek, ezek a hadianyaggyárak, fokozott mértékben termelik a katonákat. A rendőrség egy szempillantás alatt támadó katonasággá változik át.

Azon a helyen, ahol az ellenség behatolt, a kis vérerek kitágulnak, sok vér áramlik rajtuk keresztül; ez az oka a megtámadott hely pirosságának. A kis véredények áteresztővé válnak, savós folyadék szűrődik keresztül rajtuk, úgyhogy kis daganat keletkezik. A folyadékkal egyidejűleg azonban roppant mennyiségű fehér vérsejt árasztja el a veszélyeztetett helyet és harcba száll a betolakodókkal.

A most leírt folyamatot nevezzük gyulladásnak. Tehát a gyulladt hely dagadt, vörös, meleg és minthogy az összegyülemlett folyadék az idegeket nyomja, fájdalmas. Ehhez járul még a lüktetés is, minthogy sok artériás vér gyűlt össze.

A gyulladás a szervezet védekezése a baktériumok ellen; tehát ne féljünk a gyulladástól. az mindig jó jel, minthogy a szervezet ellenállóképességéről tanúskodik. Elgyöngült szervezet nem képes gyulladást előidézni, a behatolt baktériumok akadálytalanul szaporodhatnak, elárasztják és végül megölik az emberi szervezetet.

Hogy mily fontos védelmi rendszabály a gyulladás, az legjobban azáltal bizonyítható, hogy az orvosok különféle fertőzéseknél gyakran mesterséges gyulladást idéznek elő, pl. a megsérült helyet forró vízbe mártják, miáltal sok vér és vele együtt rengeteg fehérvérsejt áramlik a veszélyeztetett területre, ilyen alkalmakkor tehát megnagyobbodik a fehérvérsejtek száma, a különféle nyirokmirigyek erőltetett tempóban dolgoznak, a lép megduzzad (tífusz, malária stb.); a hónalji, könyöktáji és lágyékbeli nyirokmirigyek megnagyobbodnak és tapinthatókká válnak.

Ezt a jelenséget diagnózis céljaira is fölhasználjuk. Ha egy betegnek nagy láza van és nem tudjuk pontosan a láz okát, ú. n. fehérvérsejt számlálást végzünk, azaz megszámoljuk a fehérvérsejteket a vér köbmillimétereiben. Pl. vakbélgyulladásnál a fehérvérsejtek száma erősen emelkedik.

De menjünk tovább. A megtámadott helyre tódult fehérvérsejtek harcbaszállnak a betolakodókkal. Sokat megsemmisítenek közülük, de ők maguk is nagyszámban áldozatul esnek. Az elpusztult fehérvérsejtek hulláiból és részben az elhalt baktériumokból áll a geny. A geny tehát a szervezet védekezésének a jele komoly fertőzések ellen.

Rendszerint a parányi phagocyták legyőzik és fölfalják ellenfeleiket, a genyes gyulladás visszafejlődik, új phagocyta csapatok eltakarítják az elesettek hulláit - és beáll a gyógyulás. Néha azonban - ha a szervezet ellenállóképessége megcsökkent - a betolakodók kerekednek fölül. A genyedés állandóan terjed, a baktériumok egyre szaporodnak, s beáll a vérmérgezés és a halál.

Íme így gondoskodott a nagy természet az ő gyermekeiről hogy a létért való rettenetes küzdelmükben minél jobban és sikeresebben megállhassák a helyüket.

Dr. Gáthi Ferenc

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98