Dtum
Login with Facebookk
1933 | Június

A MABI beszüntette a nyaraltatást!

Közeledik a MABI közgyűlése, amely – az előjelekből ítélve – viharosnak ígérkezik. A magánalkalmazottak körében ugyanis nagy izgalmat kelt a Magánalkalmazottak Biztosító Intézetnek az az elhatározása, hogy idén nem ismétlik meg a korábbi években olyan áldásos nyaraltatási akciót.

A MABI betegségi ágazatának 48 ezer tagja van csupán Budapesten.
Évente ezer meg ezer magánhivatalnokot és kereskedelmi alkalmazottat küldtek el három-négyhetes üdülésre, természetesen orvosi rendelet alapján. Nagy áldás volt ez a kisfizetésű szegényes sorban élő magánalkalmazottnak, aki életét sokszor levegőtlen hivatali szobákban őrli fel. Most pedig a MABI igazgatósága olyan halasztó határozatot hozott, amelyből nyilvánvaló, hogy az idén már nem lesz nyaraltatás!…

A MABI elnöksége és igazgatósága úgy magyarázza azt a kényszerintézkedést, hogy nem volt más mód a költségvetés egyensúlyának megóvására. Illetékes vezetőszemélyek szerint tavaly 360.000 pengőbe került a nyaraltatási akció és az idén már nincsen erre fedezet, mert a tagdíjak egyre nehezebben folynak be, mert egyre többen vesztik el kenyerüket, kénytelen volt hatalmas székházat építtetni, európai nívón álló rendelőkkel és kórházának csekély ágylétszámát 160 ággyal szaporítani. 

– Szörnyű állapotok voltak már, – mondották nekünk a MABI-nál – napirenden voltak az elkeseredett tömegjelenetek, mert a rendelést barakkokban és odukban látták el az orvosok, a betegeknek óraszám várakozni kellett, az eredményes orvosi munka szinte lehetetlenné vált és a patika, amely naponta 1000 receptet készít el a tagoknak, egyszerűen csődöt mondott! Ezért építettük a Rottenbiller ucca 9. szám alatti hatalmas modern székházunkat, amely bizony sok pénzbe került.

Megemlítettük, hogy a nyaralás elmaradása miatt elkeseredett MABI-tagok szerint fölösleges volt 6 bérpalotát vásárolni és abba ölni a pénzt. 

– Ezek a kifogások – felelték az illetékesek – tájékozatlanságra vallanak.
A törvény szigorúan elkülöníti a MABI betegségi és öregségi ágazatát. Az öregségi nyugdíjbiztosítás – az „öregségi ágazat” – vagyonát a törvény szigorú parancsa szerint részben ingatlanokba, részben állampapírokba, részben az építőiparnak adott, első helyen betáblázott kölcsönökbe kell befektetni. Nem pedig nyaralásba! Hűtlen kezelést követnénk el és törvény elé kerülnénk, ha az öregségi biztosításra befolyt összegeket nem ingatlanokba fektetnők, hanem kifizetnők nyaralási célokra.

A miniszter és a MABI között – amint értesülünk – még mindig folynak a tárgyalások. A tagok ugyanis azt mondják – és a közgyűlésen is ezt szándékoznak szóvátenni –, hogy az úgynevezett „tartalékolási kulcs” az oka mindennek.

A miniszter túlpesszimista, tulságosan sok tagdíjat számít kétesnek a jövő esztendőben és ezeknek a pótlására túlzott tartalékokat követel a MABI-tól. Az igazgatóság megpróbálta más belátásra bírni a minisztert, de sikertelen! Ezért marad el a nyaraltatás! De a tagok jórésze nem fog ebbe belenyugodni és még mindig reményli, hogyha elkésve is, de találnak valami módot a nyaraltatási akció megismétlésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Botond Györgyi és Kállay Kristóf nyerték Magyarország műkorcsolyázó-bajnokságát Botond Györgyi és Kállay Kristóf nyerték Magyarország...
Szombaton és vasárnap rendezték Magyarország...
Magyar – olasz labdarugó mérkőzés. Magyar – olasz labdarugó mérkőzés.
Verőfényes gyönyörü időben folyt le az első magyar-olasz...
Fülei-Szántó Lajos: Otthon Fülei-Szántó Lajos: Otthon
A Hargita felett Sötét felhők szállnak, Tépelődő lelkem Gondjai...
A magyaróvári szarvasmarhatenyésztő szövetkezet A magyaróvári szarvasmarhatenyésztő szövetkezet
Ezelőtt tizenhat évvel Ujhelyi Imre, akkor még magyaróvári gazdasági...
A bankszövetség kardcsapatbajnoksága A bankszövetség kardcsapatbajnoksága
A Pénzintézeti Sportszövetség vasárnap délután, a Santelli-féle...
Rövid hírek Rövid hírek
A nemzetgyülés ülésének befejezése után Rataj. a sejm elnöke,...
A magyar-osztrák hajóraj A magyar-osztrák hajóraj
Magyarországnak és Ausztriának nincsenek a tengeren oly nagy érdekei,...
Revízió alá veszik Abdul Kadir és felesége tartózkodási engedélyét Revízió alá veszik Abdul Kadir és felesége tartózkodási...
Revizió alá veszik a török hercegi pár tartózkodási engedélyét, ha...
Védekezés a méréges gázok ellen Védekezés a méréges gázok ellen
A gázbomba támadás ellen védőálarccal védekeznek katonáink. Azokat...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98