Dtum
Login with Facebookk
1933 | Március

Morgan kontra Rockefeller?

Háború, hadikölcsönök, tőzsdepánik és csődhullám – a Morgan-ház aratása.
(John dos Passos)

A modern amerikai regényirodalom egyik legféktelenebb, de talán legzseniálisabb művében, a Nineteen-Nineteen („1919”)-ben a szerző, a spanyol-yankee John dos Passos kígyóméregbe és vitriolba mártott tollal megírta a Morgan-ház történetét s megállapította, hogy a Morganok a csődök és válságok hullámain emelkedtek száz év alatt a magasba.

Válság és Morgan egymástól elválaszthatatlan fogalmak s nem meglepő, hogy az első lépés után, amelyet Roosevelt elnök a rettenetes pánik megfékezésére megkockáztatott, a Fehér Ház ura szemben találta magát a Morgan-ház fejével, a csöndes és hallgatag J. P.-vel. A harc kimenetele e percben még kétséges, s egész Amerika, a londoni City és a párizsi piac feszült figyelemmel várják: ki marad e küzdelemben felül?

Morganék ezúttal nem csupán az Egyesült Államok kormányával állanak szemben, hanem egy velök egyenrangú pénzügyi hatalommal, a Rockefeller-házzal, amelynek pénzügyi politikáját a világ legnagyobb bankja, a Chase National Bank s annak új vezetője, Winthrop Aldrich képviseli.

A párviadal, amelynek kimenetelétől nemcsak az amerikai válság megoldása, hanem a világ pénzügyi helyzetének az alakulása is függ, a következő döntő jelentőségű kérdésben robbant ki:
Az amerikai pénzügyi válság nem csupán termelési és szociális, hanem szervezeti és bizalmi válság is. Amerika a kisbankok hazája. Az amerikai nagybankoknak szövetségi törvény tiltja, hogy fiókokat állítsanak s így történt, hogy amíg Angliában az egész betétüzlet öt nagy bankvállalat, a >big five< kezében összpontosul, addig az Egyesült Államokban több mint harmincezer kis- és törpebank működött.

Ezeknek üzletvitelét áttekinteni és ellenőrizni lehetetlen s így történt, hogy ezrével omlottak össze a kisbankok, amelyek legnagyobb részben immobilizálták magukat. A közönség bizalma azonban a még állva maradottakban is annyira megingott, hogy tömegével vették ki betétjeiket s halmozták fel a dollárbankjegyeket otthon, aminek a következménye az amerikai bankrendszer előrelátható megroppanása s a nagy birodalom pénzrendszerének átmeneti megbénulása.

Ezen próbál most segíteni Roosevelt elnök a banktörvény reformjával és a bankok központosításával. Ez azonban nem elég. A kormány és Rockefellerék a betéti rendet is megreformálni kívánják a pénzintézetek és az emissziós bankok között, követelik, hogy a takarékbankok kötelesek legyenek évenkint kétszer közzétenni a mérlegüket s megszakítani minden szerves kapcsolatot azokkal az intézetekkel, amelyek részvények és záloglevelek kibocsátásával és elhelyezésével foglalkoznak.

A Chase National Bank, Rockefellerék bankja, nyomban megszakította a régi szoros kapcsolatot az általa alapított kibocsátó és értékpapírkereskedelemmel foglalkozó vállalatokkal. Ez a reformtörvény, ha létrejön, halálos csapást mér a nagy kibocsátó bankok, elsősorban a Morgan-ház és a Kuehn, Loeb & Co. hatalmi állására. A nagy magánbankok nem használhatják fel óriási betétjeiket saját üzleti céljaikra, a részvénybankok segítségét kellene igénybe venniök, s ezen felül ki kellene lépniök az utóbbiak igazgatóságából, úgyhogy megszűnne döntő befolyásuk a nagy newyorki részvénybankok üzletvitelére.

Egy-két évvel ezelőtt képtelenségnek tűnt fel a gondolat, hogy a világ bármely hatalmassága fel merje venni a harcot Morganékkal! Ki lesz a győztes ebben a titáni küzdelemben, ki tudná megmondani?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ellopták az utcza egy részét Ellopták az utcza egy részét
Ez Budapest egyik utczájában, az 1848-iki pesti polgármester emlékére...
Olasz czirkáló tevékenykedik a Vörös-tengeren Olasz czirkáló tevékenykedik a Vörös-tengeren
Az olaszok látszólag másodrendű ok miatt bombáztak a Vörös-tenger...
A háboru és a vasut A háboru és a vasut
A háboru során gyakran merülhet fel annak szüksége, hogy nagyobb...
Jövőre nem lesz 60 éven felüli pénzintézeti és vállalati vezető Jövőre nem lesz 60 éven felüli pénzintézeti és vállalati...
Ismeretes, hogy közel két évvel ezelőtt kormányrendelet jelent meg,...
Gartner báró „Csicsi” hercegnő gyilkosa azzal védekezik, hogy öntudatlan állapotban lőtt rá menyasszonyára Gartner báró „Csicsi” hercegnő gyilkosa azzal védekezik,...
Báró Gartner Felix szolgálatonkívüli huszárkapitányt, a...
A labdarugás sportja 1902.évben. (Visszapillantás) A labdarugás sportja 1902.évben. (Visszapillantás)
A legnépszerűbb testedzési nem, a football az idén is, - mint már...
A török rejtély - svájci megvilágitásban A török rejtély - svájci megvilágitásban
"A török rejtély" cimmel figyelemreméltő cikket közöl a Basler...
Mit kell tennünk készültség riadó támadás esetében? Mit kell tennünk készültség riadó támadás esetében?
Tulajdonképpen a régi közmondással kezdhetjük: „Jobb félni,...
Lueger a judeomagyar politikusokról Lueger a judeomagyar politikusokról
Egy másik körülmény, a mely gyanus színben tünteti fel a kiegyezést,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98