Dtum
Login with Facebookk
1933 | November

A Chautemps-kormány programja Franciaország közeledése Németországhoz

A világ a válságból feltétlenül kifelé halad. Ma már majdnem bizonyos, hogy a mélypontot a mult év őszén értük el, de a válság politikai kihatásai akkor kezdtek teljes erővel érvényesülni, amikor a krízis vonala már emelkedni kezdett. Igy a gazdasági és politikai vonal egymástól lényegesen eltávolodott, a javulás gazdasági feltételei már adva vannak, de a politikai biztonság még mindig hiányzik.

 

Hogyan vállalkozzon a tőke, amely milliárdszámra hever gyümölcsözetlenül a francia, svájci és holland bankok trezorjaiban, mikor egy év alatt kétszer fenyegette Európát újabb háború veszedelme? A nagytőke ma már türelmetlenül, mozogni és keresni óhajt s úgylátszik, hogy keresni ma már inkább a békén, mint a háborún lehet. Ezért hódít ma mind szélesebb körökben az a felfogás, hogy Hitlerrel tárgyalni kell és meg kell egyezni.


Hitler és Francois-Poncet megbeszélésének részleteiről nem adnak ki ugyan hivatalos jelentést, az Echo de Paris berlini tudósítója azonban úgy értesül, hogy Hitler a francia-német kapcsolatok gyors megjavítása érdekébe elsősorban a Saar-kérdés rendezését tartotta szükségesnek és hajlandónak mutatkozott arra, hogy ezt a kérdést a francia érdekek tekintetbevételével barátságos úton oldják meg és tekintsenek el az 1935-re kitűzött népszavazástól.

 

Ezzel szemben azt kívánta, hogy a leszerelés kérdésében a németek minőségi és mennyiségi követeléseit egyaránt vegyék tekintetbe.


Szenzációszáma megy, hogy míg egyrészt szombaton Francois-Poncet berlini francia nagykövet Hitlerrel tárgyalt, addig vasárnap Roland Köster párizsi német nagykövet a francia külügyminisztériumban tett hosszú látogatást.


Mindenki azt várja, hogy a berlini és a párizsi megbeszélés nyomán most már hamarosan sor kerül a közvetlen német-francia megbeszélések formális elindítására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98