Dtum
Login with Facebookk
1933 | Szeptember

A borpiac helyzete, szüreti kilátások

Már körülbelül hat éve nem fogyott el ennyire a gazdák borkészlete szeptember elejére.
A belföldi fogyasztás változatlanul igen élénk, a régebben külföldi vevők által lekötött borok nagy részét exportálták, ugy, hogy ma már keresni kell olyan birtokosokat, akiknek többvagonos borkészletük van. Sem a vendéglősöknek, sem a kereskedőknek nincsenek nagyobb készletük, ugy, hogy a bor iránt állandóan élénk kereslet mutatkozik.

Az árak, mondhatni, országosan elérték a kommerszboroknál a Malligand-szeszfokonkénti 1.8-1.9 t filléres árat. Jelenleg termelő alig ad el bort, inkább a spekuláns másodkezek és a nagykereskedők helyezik el készleteik egy részét. A finom urasági borokért fokonként 2-2.2 fillért kérnek és ezt az árat is megfizetik azok a vevők, kiknek fajborok kellenek. Ugynevezett kényszereladással alig találkozunk. Ha akármilyen bortétel fokonként elvétve piacra kerül 1.7 filléres alapon, azonnal van rá vevő.

A terméskilátások kedvezőtlenebbek a mult évinél.
Maga a tőkék hozama is nagy általánosságban kisebb ezidén, de még ott is, ahol a fürthozam kielégitő volt, igen sok kárt okozott a rengeteg esőzéssel járó erős peronoszpora és a molykár. Julius vége óta sok vidéken alig volt eső, emiatt a fürtök fejlődése megakadt, a szemek aprók maradtak. A juliusi és augusztusi nagy szárazság, szüken számitva, legalább 10 százalékkal csökkentette az idei termés mennyiségét.

Mos a legutóbbi napokban, Istennek hála, mégis kaptunk a legtöbb vidéken kiadós esőket, melyek valamennyire elősegitik a szemek duzzadását. A csemegeszőlő érése közel 3 hetet késett. Ennyivel kevesebb idő áll rendelkezésre a szőlősgazdáknak az idei csemegeszőlő értékesitésére.

A Csaba-gyöngyét sokan féléretten hozták piacra, hogy mennél hamarabb pénzt lássanak belőle, eleinte kicsiben 66 fillérjével kelt, majd leesett az ára 40 fillérre. Az éretlen áru a kereskedők nyakán maradt, kik kényszerüségből minden árban odaadták maradék portékájukat. A piacra kerülő chasselas-ért, mely már kifogástalan beért áru, egyelőre kicsiben 44 fillére árakat érnek el Budapesten és a vidéki nagyobb gócpontokon.

Nagy baj azonban a rettenetes pénztelenség.
A fogyasztókban megvolna a vételi szándék, de a sok fizetésredukció, a katasztrofálisan lezuhant gabonaárak, stb. miatt nincs a lakosságnak pénze a gyümölcsre. A legujabban létrejött nemzetközi buzaegyezmény, remélhetőleg, javit a mai borzasztó helyzeten.

Ezidén nagy kereslet lesz süritett must iránt, mivel meglehetősen sok alacsonyfoku savanykás borra lehet számitani, amelyet a közizlés megváltozása folytán fel kell kissé javitani, édesiteni. Uj mustvételek is történtek már, a vételár kierjedt uj borra érvényes, fokonként 1.4 fillér árban, seprősen. Ebben az árban többezer hektoliter kelt el, ami biztató tünet, a leendő árak kialakulására, mivel a mult év szeptemberében hasonló elővásárlások fokonként 1.1-1.2 filléres alapon jöttek létre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98