Dtum
Login with Facebookk
1933 | Szeptember

Kongresszust tartottak a bírák és ügyészek Szegeden

Szeged, szeptember 24.
Vasárnap délelőtt az Országos Bírói és Ügyészi Egyesület országos kongresszust tartott a szegedi városházán. Zsúfolásig megtöltötték a termet a fővárosból és vidékről érkezett bírák és ügyészek, valamint a különböző egyházi, katonai és polgári hatóságok képviselői. Wolff Károly, az egyesület elnöke nyitotta meg a kongresszust, majd Lázár Andor igazságügyminiszter emelkedett szólásra.


- A bíró és ügyész az isteni igazságszolgáltatás funkcionáriusa és nem lehet nagyobb feladata, minthogy munkájában igyekezzék utánozni – az emberi gyarlóságnak korlátain felül is – azt a tökéletességet, amelyet az isteni igazságszolgáltatásról tud elképzelni.
A bírónak függetlenül, minden hatástól szabadon kell ítélnie.


Ez a nemzet csak akkor lesz naggyá, ha levonja kicsinysége konzekvenciáit, mert ha olyan terheket rakunk a vállára, amelyet egy nagy nemzet sem tudna elviselni, a nemzet nem tudja elérni célját.
Az igazságügyminiszter után Oszwald István, a Kúria másodelnöke és vitéz Shvoy Kálmán altábornagy mondott beszédet, majd Somogyi Szilveszter polgármestere, Szeged város nevében, Heller Erik, a szegedi tudományegyetem ezidei jogi kari dékánja, az egyetem. Széll Gyula a Szegedi Ügyvédi Kamara, Jedlicska Béla pedig a Szegedi Közjegyzői Kamara nevében üdvözölte a kongresszust.

 

A jelentések egyhangú elfogadása után megállapodtak abban, hogy a jövő évi közgyűlést 1934 szeptemberében Pécsett fogják megtartani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Wolff Károly Lázár Andor Vitéz dr. Shvoy Kálmán altábornagy Dr. Somogyi Szilveszter, Szeged polgármetere
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98