Dtum
Login with Facebookk
1934 | Április

Barthou franci külügyminiszter varsói látogatása

Berlin, április 22.
Barthou francia külügyminiszter útban Varsó felé vasárnap reggel Berlinbe érkezett. A miniszter vonatára a thiergarteni pályaudvaron felszállott Francois Poncet nagykövet, majd a berlini Szilézia pályaudvaron a német külügyminisztérium több magasrangú diplomatája üdvözölte a francia külügyminisztert, aki ezután tovább utazott a lengyel fővárosba.

Barthou varsói tanácskozásai

Varsó, április 22.
A lengyel politika számol azzal, hogy Barthou francia külügyminiszter nyiltan felveti a kérdést Beck ezredes, a lengyel külügyminiszter előtt: Vajjon szövetségese-e még Lengyelország Franciaországnak? Ha igen, akkor Magyarország szempontjából rendkívüli fontossága van annak, hogy Lengyelország Franciaország s így a kisantant dunai terveit támogatja-e, vagy a régi történelmi vonalra visszatérve.

 

Mussolini és Magyarország dunai politikájához csatlakozik-e, s a maga erősödő nagyhatalmi súlyával támogatja, ha csak közvetve is a reviziós gondolatok megvalósulását s a régi magyar-lengyel határ visszaállítását?

 

Kétségtelen, hogy a lengyel-cseh konfliktussal kapcsolatban Barthou ezt a Franciaországra nézve is igen fontos kérdést fel fogja vetni Pilsudszki és Beck előtt, de a lengyel politikai körök véleménye megoszlik arra vonatkozólag, milyen választ fog kapni.


A többség véleménye szerint Beck ki fog térni a nyilt választás alól, s hangsúlyozni fogja, hogy Lengyelország fentartja magának ebben a kérdésben a maga teljes elhatározási szabadságát és pedig azért, mert semmiféle szerződés ebben a kérdésben nem kötelezi olyan dunai politikára, amely esetleg érdekeivel ellentétes volna. A Belvederehez közelálló személyiségek viszont úgy vélik, hogy Pilsudszki s Beck is határozottan csehellenes álláspontjukhoz híven, a dunai kérdésben Prága ellen foglalnak állást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Barthou francia miniszter Poncet Beck Pilsudski
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98