Dtum
Login with Facebookk
1934 | Április

Csak egy év múlva kerülhet sor új választásokra

A kormánypártot napokon át nyugtalanította a közeli választások híre. Eszerint arról lett volna szó, hogy a kormány nyomban, a költségvetés megszavazása után letárgyaltatja a választójogi reformot és ősszel kiírja az új választásokat.

 

Több kormánypárti képviselő utánajárt ennek a hírnek és megnyugodva állapították meg, hogy a választójogi reform a nyári szünet előtt már semmiesetre sem kerül a Ház elé, legkorábban ősszel, ami azt jelenti, hogy 1935 első hónapjaiban emelkedik törvényerőre, az új választásra pedig „a legrosszabb esetben” is csak 1935 nyarán, több mint egy év múlva kerülhet sor.


Elhatározott szándéka a kormánynak, hogy az országos, valamint a fővárosi törvényhatósági választásokat közel egymáshoz írja ki, mivel a választási agitációt nem akarja állandósítani, így tehát a fővárosi törvényhatósági választásokat előreláthatólag ugyancsak 1935 nyarán fogják megtartani.

 

Ami a választójogi reform alapelveit illeti, itt ugyancsak két bizonyosság van: egy pozitívum és egy negatívum. A pozitívum az, a szavazás az egész vonalon titkos lesz, a negatívum pedig az, hogy az érdekképviseleti rendszernek akár a legkisebb mértékben való bevezetéséről a képviselőháznál szó sem lehet.


Nagyon valószínű, hogy a titkosság ellensúlyozásául a választói jogosultság kereteit szűkíteni fogják, még pedig körülbelül olyan mértékben - hangoztatják kormánypárti körökben –, amint azt Eckhardt Tibor fejtegette költségvetési beszédében. A lajstromos vagy egyénenkénti szavazás kérdésében nem történt döntés: az állásfoglalásra hivatott tényezők közt e pontban még nem jött létre megegyezés.


Gömbös miniszterelnök nem híve a lajstromos szavazásnak, az egész kérdést viszont nem tartja elvi jelentőségűnek, a lényeget a titkosságban látja. Az egységespárt vezetősége inkább hajlik a lajtromos szavazás felé.


Keresztes-Fischer belügyminiszter viszont még egyáltalán nem foglalt állást ebben a kérdésben. A választójogi reform alapelvei a nyár folyamán fognak teljesen tisztázódni és a belügyminiszter ősszel nyujtja be a reformjavaslatot a képviselőházban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A parlament épülete Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98