Dtum
Login with Facebookk
1934 | Augusztus

Rövidek

A székesfehérvári 3-ik „Hindenburg”-honvédezred tiszti küldöttsége Hindenburg temetésén
Székesfehérvár, augusztus 5.
Vasárnap reggel Koós Ottó ezredes vezetésével elutazott a Hindenburg nevét viselő 3-ik honvédgyalogezred tiszti küldöttsége a német birodalom elhúnyt elnökének temetésére. Ugyancsak vasárnap délben gyászünnepet tartottak a 69-es gyalogezred emlékművénél, amelyen Hindenburg hatalmas reliefje is el van helyezve. Az ünnepi beszédet Simon Sándor nyugalmazott polgármester mondotta.

Hitler távirata Gömböshöz

Hitler Adolf birodalmi kancellár a következő táviratot intézte Gömbös Gyula miniszterelnökhöz:
Kérem Nagyméltóságodat, fogadja a magam és a birodalmi kormány nevében mélyen érzett köszönetünket azért a jóleső részvételért, amelyet a magyar kormány Németország súlyos vesztesége felett kifejezett és azért a megtisztelő megemlékezésért, amelyet Hindenburg elhúnyt birodalmi elnöknek szentelt. Hitler Adolf birodalmi kancellár.

„Sem Anschluss, sem Habsburgok!” – mondja Benes

Párizs, augusztus 20.
A Petit Journal beszélgetést folytatott Benes csehszlovák külügyminiszterrel a háborúról.


- Kétségtelen - mondotta a miniszter –, hogy vannak kérdések, amelyek háborúra vezethetnének, ha erőszakos úton kísérelnék meg azok megoldását. Ilyen a Habsburgok restaurációja, amely olyan bonyodalmakat okozna Közép-Európában, hogy a legsúlyosabb következményekkel kellene számolni. Csehszlovákia politikája világos: sem Anschlus, sem Habsburgok, hanem az összes középeurópai államok függetlensége és területi integritása.

Hét tüntető kommunistát letartóztattak

A főkapitányság politikai osztálya megtudta, hogy egy kommunista csoport szombaton este tüntetést akar rendezni, Sallai és Fürst, a kivégzett kommunisták halálának második évfordulója napján a margitkörúti honvédbíróság épülete előtt. A jelzett időben detektívek helyezkedtek el a margitkörúti honvédbíróság épülete előtt. A jelzett időben detektívek helyezkedtek el a margitkörúti fogház kapualjában, valamint a környező házakban és várták a tüntetőket. Fél kilenc felé körülbelül ötvenfőnyi csoport közeledett a Széna tér irányából, a tömeg élén két vörös zászlót vívő ember haladt.


Abban a pillanatban, amikor a tüntetők a fogház kapuja elé érkeztek, a detektívek és rendőrök mindenfelől megrohanták őket és szétzavarták a zajongó csoportot.
Kilenc tüntetőt a főkapitányságra állítottak elő, közülük vasárnap a toloncházba vittek át, hetet pedig letartóztattak.

 

A választójogi reformjavaslat kidolgozása előtt meghallgatják az ellenzéket is
A belső politikai élet legnagyobb és legérdekesebb őszi eseménye a választójogi reform körül meginduló küzdelem lesz, amely a parlamenti erők arcvonalán teljes átcsoportosítást hozhat.
Még a készülő reformjavaslat kidolgozása előtt, részletesen fogja tájékoztatni magát a választójogi kérdésben a kormányzó, akinek módjában lesz az egységespárton kívül álló politikai tényezők véleményét is megismerni.


Beavatott helyen úgy tudják, hogy a kormány – végleges állásfoglalása előtt – meghallgatja a parlamenti ellenzék vezetőit, sőt az aktív politikával nem foglalkozó szaktekintélyeket is és csak azután kerül sor a reformjavaslat beterjesztésére, majd – semmiesetre sem a tavaszi hónapok előtt – parlamenti tárgyalására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hindenburg Benes
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98