Dtum
Login with Facebookk
1934 | Február

A franciák közölték Dollfuss kancellárral, hogy a kisantanttal együtt ellenzik a olasz-osztrák-magyar blokk tervét

Párizs, február 25.
Vasárnap szokatlan élénkség uralkodott a francia külügyminisztériumban. Barthou külügyminiszternél már a kora reggeli órákban megjelent Köster német nagykövet, azután Madariaga spanyol nagykövet, Dovgalevsky orosz nagykövet és Ludon holland követ tettek látogatást a Quai d’Orsay-n.

 

A diplomaták tanácskozásait elsősorban Eden angol főpecsétőr tárgyalásaival hozzák kapcsolatba, ami a francia külpolitika fokozott akcióbalépését teszi szükségessé. Eden berlini, tárgyalásiról a német sajtó nagy optimizmussal és megelégedéssel ír, de azért mértékadó párizsi vélemény szerint korai arra gondolni, hogy a lefegyverezés, illetve Németország újrafegyverkezésének kérdésében közös angol-olasz-német front alakulna ki, amely nyomást gyakorolna Franciaországra.


Az angol diplomata, aki jelenleg Rómában van, hazautazása közben meg fog állani Párizsban és közölni fogja Doumergue miniszterelnökkel és Barthou külügyminiszterrel a német és olasz ellenjavaslatokat. Ha ezek a javaslatok alkalmasak a német-francia ellentétek áthidalására, úgy illetékes vélemény szerint a francia kormány nem fog komoly mérlegelés elől elzárkózni, de viszont abba nem egyezik bele, hogy Olaszország úgy a fegyverkezés, mint a középeurópai probléma megoldása tekintetében magához ragadja a nemzetközi politika irányítását.


Nyilván a Quai d’Orsay-nak ezzel az elhatározásával függ össze az a diplomáciai lépés, amelyet a Paris-soir szerint a bécsi francia követ tett Dollfuss kancellárnál. Miután a kancellár befejezte Suvich külügyi államtitkárral a szombat délutánt betöltő tanácskozásait, Clauzel francia nagykövet megjelent a kancellári hivatalban, ahol háromnegyed óra hosszat időzött.


Kétségtelen, hogy egyrészt információkat szerzett Dollfuss és Suvich tanácskozásairól, de az is bizonyos a Paris-soir szerint, hogy tudomására adta Dollfuss kancellárnak, hogy Franciaország nem helyesli az olasz-osztrák-magyar blokk tervét, és hogy ezt a tervet a kisantant is a leghatározottabban visszautasítja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Dollfuss, osztrák kancellár Louis Barthou Eden Fulvio Suvich
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98