Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1934 | Január

Rövidek

A Népszövetség reformja nélkül elkerülhetetlen az új háború! – jósolja Mussolini
London, december 31.
Mussolini a Sunday Dispatch-ban az 1934. év kilátásait mérlegeli és kiemeli, hogy tizenhat évvel a világháború befejezése után be kellett volna végezni a háború utóhatásainak felszámolását és meg kellett volna kezdeni az újjáépítés munkáját.


- A Népszövetség léte forog kockán - folytatja a Duce. – Még azokban az időkben is, midőn az egyetértés látszata uralkodott, nagyon nehéz volt valamely fontosabb döntést elérni Genfben. A fasiszta nagytanács elvetette a kockát. A Népszövetséget vagy reformálni kell vagy el kell pusztulnia.


A Csendes óceán körül három hatalmas nemzet kezd versengeni, ami ugyancsak világosan mutatja, hogy vagy megegyeznek a nemzetek a háború megakadályozásában, vagy elkerülhetetlen lesz a háború.


De azért nem hiszem, hogy a jelen pillanatban háborús veszély fenyeget, mert hiányzik a háború előkészítéséhez szükséges nagy készlet. Mindezek a szempontok a leghatalmasabb nemzetek közül többet arra kényszerítenek, hogy a várakozás vagy az óvatos halogatás külpolitikáját kövessék.

Száz osztrák horogkeresztes átlépte az olasz határt, hogy Németországba masirozzon

Bécs, január 14.
Ugyanakkor, amidőn Materna mérnök vezetése alatt 200 osztrák horogkeresztes átlépte a magyar határt, hasonló események játszódtak le az olasz-osztrák határon. Eddig nem került nyilvánosságra, hogy Tarvisionál egy önkéntes munkatábor 100 tagja katonai rendben, teljes felszereléssel és poggyásszal átlépte a határt és arra kérte az olasz hatóságokat, hogy engedjék őket továbbvonulni Németországba.


Az olasz rendőrség ugyanúgy járt el, amint a magyar határrendőrség tette: letartóztatta az osztrák horogkeresztes fiatalembereket. A kormány utasítására közölték velük, hogy akiknek érvényes útlevelük és pénzük van, azok tovább utazhatnak, de a többinek haladéktalanul vissza kell térni Ausztriába, mert Olaszországban való tartózkodásuk nem kívánatos.


Vasárnap Bécsben ismét papírpetárdás tüntetéseket rendeztek a nemzeti szocialisták és a hatodik kerületben kócból készült horogkereszteket gyujtottak meg.


A rendőrség húsz fiatalembert letartóztatott és a wollersdorfi internáló táborba szállította őket.
Ugyancsak izgalmas tüntetést rendeztek a horogkeresztesek a Hallban megtartott nagy tiroli síversenyen, amelyet emiatt nem lehetett befejezni.

Új nevet kapnak a hónapok Németországban

Berlinből jelentik: A belügyminisztérium most tanulmányozza a hónapok új elnevezésének kérdését. A nemzeti szociálista párt kezdeményezésére sok helyen már a régi német neveket használják és ennek hivatalos elfogadását eddig csak az a megfontolás akadályozta, hogy a hónapok nevének megváltoztatása nem fog-e a külfölddel való érintkezésben gyakorlati nehézségekkel járni.

Fenyő Miksa: Hitler

Hűvös tárgyilagossággal, rendkívüli történelmi érzékkel, a finom író pallérozott választékosságával és a gyakorlati gazdaságpolitika józan előrelátásával rajzolta meg Fenyő Miksa tömör,de tudástól sugárzó kis könyvében a német diktátor politikai egyéniségét, a porosz előretörés elsötétülő árnyékát s az elkövetkező hatalmi mérkőzés elkerülhetetlen veszedelmét. A kép, amelyet a GyOSz igazgatója könyvének lapjairól a magyar közvélemény elé vetít, rendkívül komor.

 

A versaillesi korlátokat fenyegető német erő inkább előbb, mint utóbb, új háborúra elhárító, preventív háborúra kényszeríti a nyugateurópai hatalmakat, Európa természetes fejlődését s ezzel az európai egyensúlyt fenyegeti a német álom, amelynek megvalósulása, 75 millió német egységes birodalma, ellenállhatatlan erővel ragadná magához Európában nemcsak a politikai hatalmat, hanem ráütné a maga bélyegét e földrész egész szellemi és gazdasági fejlődésére is. E könyv megírása históriai szolgálat a magyar ügynek, mert mi szerepe lenne a Duna völgyében ennek a magyar népnek, mi értelme volna Közép-Európában a magyar gondolatnak, ha a horogkeresztes ábránd megvalósulván, a magyar föld hadtápterületté süllyedne a porosz ármádiák hátában.

 

Fenyő Miksa, ha más szavakkal is, ezt a politikai tételt fejtegeti és okolja meg. A megokolásban eltérhetnek a vélemények, de a következtetésben nem. Lehet, hogy a sötét jóslat nem válik be, lehet, hogy a ma még túlnyomó erő, amelyet az egyesült nyugati hatalmak képviselnek, riasztó és kijózanító hatással lesz a német népre a vezetőire, az egy bizonyos, hogy abban a feszült és izgalmas diplomáciai hadjáratban, amely már megindult, s amely talán évekig, de lehet, csak hónapokig tart. Magyarország helye nem azok oldalán van, akik új összecsapások veszedelmét s az egész európai kultúrvilág romlását felidézik.

„A békét akarjuk” - mondotta Sztalin Japán felé vasárnap –, „de minden ütésre ütéssel válaszolunk”
Moszkva, január 28.
(A Német Távirati Iroda jelentése.) Sztalin többórás beszédben ismertette a szovjetorosz kommunista párt 17. ülésszakán a politikai helyzetet. Beszélt Oroszország és Japán viszonyáról.


„A békét akarjuk – folytatta Sztalin – és készek vagyunk helyreállítani a normális viszonyokat. De meglepetések ellen meg kell védenünk az országot és készen kell várnunk a támadást! Nem félünk a fenyegetésektől és elkészülünk arra, hogy minden ütésre ütéssel válaszolunk.”


Beszéde végén Sztalin többek között azt is kijelentette, hogy Németországgal barátságos viszony fentartását óhajtja a szovjet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mussolini Fenyő Miksa
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magyar úszóvezéreket meghívták a FINA alakuló ülésére A magyar úszóvezéreket meghívták a FINA alakuló ülésére
Nagy megtiszteltetés érte a magyar úszósportot. A Stockholmban...
1904-es football összefoglaló 1904-es football összefoglaló
A másodosztályu bajnokságba beneveztek: UTE, III. k. TVE., BAK.,...
A növények őszi színeződése
Ámbár e század folyamán igen sokat írtak az okokról, melyek ősszel a...
A munkanélküliség A munkanélküliség
A szakszervezetek a munkanélküliség ügyében egybehivott országos...
Pezsgőspohár- és hamutartó-közelharc bárónők, uriasszonyok, ifju színésznők és gavallérjaik között a Capri című mulatóhelyen Pezsgőspohár- és hamutartó-közelharc bárónők, uriasszonyok, ifju...
Az elmult hét egyik különösen mozgalmas báli éjszakáján vidám és...
32 induló… 16 néző a RAC vívóversenyén 32 induló… 16 néző a RAC vívóversenyén
A RAC főkapitányságon lévő vívótermében rendezte meg kizárásos első...
A dohányfüst hatása a növényekre A dohányfüst hatása a növényekre
Komoly, tudományos kisérletezéssel sikerült megállapitani, hogy a...
Fölösleges az ivás
Nem isznak vizet, ha füvet ehetnek… ...
Eltemették Tóth (Potya) Istvánt és Kertész Gézát Eltemették Tóth (Potya) Istvánt és Kertész Gézát
Tóth (Potya) Istvánt és Kertész Gézát nagyon, nagyon sokan szerették,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98