Dtum
Login with Facebookk
1934 | Július

A kókuszpálma és gyümölcse, a kókuszdió felhasználása

A fehérkókuszhús napon vagy gyenge tűzön megszárítva adja a „koprát”, amely világkereskedelmi cikk. A koprából készül a kókuszolaj, amely mint növényi zsiradék kerül forgalomba. De főleg szappan és gyertyagyártáshoz használják nagy mennyiségben.

A kókuszolaj a bennszülött egyetlen zsiradéka. Ezzel süt, főz, ezt használja a lámpájába és ezzel keni a haját. Mint hithű mohamedán, nem használhat disznózsírt és így a kókuszolaj nélkülözhetetlen fogyasztási cikke, akárcsak a rizs, vagy a só.

Minthogy a kókuszolaj hamar avas lesz, a bennszülött hetenkint állítja elő a háztartásához szükséges olajat, nagyon egyszerűen. A kókuszdió husát megreszeli és a megreszelt diót lassú tűzön felmelegíti. A kiolvadó aranysárga olajat lekanalazza és üvegben elteszi.

Koprát évenkint sok millió rúpia értékben szállítanak Európába. A szárított koprát bálókba préselve, vagy zsákokba csomagolva szállítják. A kopra avas, olajos szaga szinte elviselhetetlenné teszi a koprát szállító hajón való utazást. Az émelyítő olajos levegőtől még a legedzettebb hajós is tengeri betegségbe esik.

A kókuszdió husát borító csonthéjból a bennszülött a legkülönbözőbb tárgyakat készíti. A legegyszerűbb és legelterjedtebb a fél kókuszdióból készült meritőkanál, de számtalan dísztárgy is készül ebből a csontszerű anyagból. Csattok, hajtűk, fésűk, hamutartók, sőt az egész kókuszdióból egy kis nyíláson kikaparják a húst és az üres csontburokból „pénzpersely” készül, melyet égetéssel különböző művészi mintákkal díszítenek.

Marad még a kókuszdió 2-3 ujjnyi vastag rostos kérge. Ebből készül az Európában is ismert kókusz szőnyeg. De az ajtók előtt levő lábtörlő is ebből van. Folyosók és lépcsők futószőnyegei is legtöbbször kókuszrostból készülnek. Ha a kókusz rostját nem keverik idegen anyagokkal, akkor a belőle készült szőnyeg jóformán elpusztíthatatlan.

A bennszülött még kötelet is fon a rostokból, amely egyike a legerősebb és legtartósabb köteleknek. A rostokat igen könnyű eltávolítani a dióról. Két-három ütés a dióra egy nagy késsel és a rostok között elég nagy nyílás keletkezik, hogy a bennszülött a kezével lefejtse a vastag rostokat, amelyet a külső síma héj tart össze.

Ezeket a kéregdarabokat a rajta levő rostokkal arra is használja a bennszülött, hogy a házához vezető utat „kikövezze”. A víz lepereg a sima kérgen és így esős időben száraz lábbal jut a házába.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jávai kókuszdióárus A kérges kókuszdióval  Kókuszdióárus kezében kettészelt dióval.  Magános kókuszpálma (Eredeti felvétel.) Két nagy kókuszpálma
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Abel  Gance - Napoleon Abel Gance - Napoleon
A film éppenséggel nem törekszik arra, hogy teljes és hű...
Az Aggteleki barlang, a stalagmitok Az Aggteleki barlang, a stalagmitok
A görög-római történelem és mitológia, az ó- és új testamentum nagy...
Fedák Sári a vádlottak padján! Fedák Sári a vádlottak padján!
Már reggel félnyolckor „telt ház” volt az esküdtszéki teremben. Főleg...
Levél Ignotushoz Levél Ignotushoz
Szeretettel tisztelt uram! Igen megörültem sorainak, önző s önzéstől...
A veldesi konferencián a kisántánt békés és nyomasztóan óvatos hangon beszélt Magyarországról A veldesi konferencián a kisántánt békés és nyomasztóan óvatos hangon...
A Juli-Alpok égbenyuló ormai tövében, a veldesi tó csillogó zöld...
Gazdacélokra fordítják a MÁSz export-többletbevételét Gazdacélokra fordítják a MÁSz export-többletbevételét
A szeszélyesen változó viszonyok új helyzet elé állították a magyar...
Levelezés a bevonultakkal Levelezés a bevonultakkal
A posta- és távirda-igazgatóság azt közli, hogy a hadrakelt sereghez...
„Székesfővárosi közlekedési vállalat” „Székesfővárosi közlekedési vállalat”
E jól megválasztott hangzatos cím alatt működik évek óta egy...
Lóhús és lótej Lóhús és lótej
A lónak főhasznosítása az erőtermelés. Húsát hazánkban csak elvétve...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98