Dtum
Login with Facebookk
1934 | Július

A Tisza „virágai” , a lárva élete

Milliószor volt átlyukgatva e végtelen hosszú bölcső oldala. Millió lárvának lakása! A tiszavirág lárvája vágta bele e lyukakat fűrészes állkapcsával, homloka tüskéjével és lapátos lábaival, hogy kényelmesen járhasson benne (1-3. kép). Egész életén át benne gubbaszt, nem hagyja el. Legfeljebb akkor, ha a szomjúság készteti erre, ha apad a Tisza s egy vízcsepp sem jut iszaplakójának.

Akkor aztán ismét lejjebb, mélyebbre ás. Befurakodik az iszapba s addig dolgozik, míg felbuggyan az első vízcsepp. Aztán táplálék után néz és teletölti bendőjét a legsilányabb táplálékkal, melyet a természet élőlénynek nyujthat: iszappal. Igen, a kérészlárvák bélcsatornájában ezt a sárgás, agyagos földet mindig megtalálták. Emberi szem sohasem látná meg benne a táplálékot, a Diatomaceákat s apró korhadó növényi részeket.

Ha pedig kiszárad a folyó partja, akkor a lárva is útrakel, lejjebb vonul a folyó medrébe, de mindig oda, ahol puha talajra talál. A kavicsot félve kerüli. S így üresen, gazdátlanul marad régi tanyája. A folyó fenekén pedig mindig akad táplálék, igaz hogy kevés s azért is a lárva észrevétlenül lassan növekszik. Ha mégis kihízza ruháját, akkor leveti, megvedlik.

Húszszor ismétli meg ezt a lárva 3 év alatt, de lehet, hogy még többször. Nem tudjuk, hogy hányadik vedlésnél tart, amikor külsejében is nagyot változik. A harmadik nyár elején apró szárnyhüvelyei megnőnek.  A felső nagyobb lesz, mint az alsó. Eleinte szorosan simulunk rá testére s repülésre nem alkalmasak. Hiszen a lárva ekkor még vízben él és kopoltyúfonalakkal lélekzik. Ettől kezdve lábai megnyúlnak és elérik végleges alakjukat.

Amikor most megvedlik, „leveti nadrágját”, nagynehezen kivánszorog a vízből, felmászik valami növényre, vagy elhagyatott halászbárkára és ott várja további sorsát. Már majdnem olyan, mint kifejlődött korában, de még egy vedlésre van szüksége. Ha ezen átesik, akkor felszabadulnak szárnyai, ha nem, akkor ő maga is menthetetlenül elpusztul.

Az utolsó két vedlés számára legalább oly kínlódás, mint az emlősállatnak a szülés. Növekvő testén a bőr kegyetlenül megfeszül és nem akar megrepedni. Amellett teljesen tehetetlen. Mozogni nem tud, lábai merevek, csak elülső lábaival kapaszkodik meg egy fűszálon. A lárva ilyenkor irtózatos erőfeszítéssel iparkodik szabadulni ruhájától.

Mialatt potrohszelvényeit hátulról előrefelé tologatja egymásba a ezzel préseli bele testébe a levegőt, egyre jobban tologatja le magáról megrepedt bőrét. Először melléről, majd szárnyáról s utoljára farksörtéiről. Most már szárnyra kelhet. Olyan mint a pehely a benne felgyülemlett sok levegőtől s nagyot pattan, szinte kipukkad, ha mellkasát megszorítjuk.

De fejlődését még most sem fejezte be. Hamvaskéken szivárványos szárnyai hamarosan kisimulnak, farksörtéi még tovább nőnek. Még egy utolsó vedlés, a szárnyak is levetik régi bőrüket előttünk a hím tiszavirág karcsú, citromsárga, hátán feketéncsíkos alakja.

Feltűnő nagy. Nem hinné senki, hogy az aránylag kis lárva kiterjeszkedett szárnyakkal 7 cm átmérőjű kérésszé növekedett. Hosszú farksörtéivel barázdákat szánt a vízen, mintha utánozná legrégibb őseit, melyek egész életükön át kopoltyúkat viseltek és időnkint mindig visszatértek a vízbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Bécsből írják: Az egykori császárváros életének minden...
Könyvek fiatal leányok számára Könyvek fiatal leányok számára
Az ifjú leányok számára, a kik a gyermekkönyvek olvasásából már...
Krúdy Gyula - Az önmagával verekedő költőről Krúdy Gyula - Az önmagával verekedő költőről
Adyról sok legendát írnak össze, különösen majd akkor, ha az a...
Ferencváros – Attila 3:1 (1:0) Ferencváros – Attila 3:1 (1:0)
A Hungária – Somogy-meccs utolsó perceiben már teljes lesz a...
Séta az aranyvasárnapi karácsonyi vásáron Séta az aranyvasárnapi karácsonyi vásáron
Vasárnap reggel nekiindulok a városnak: látni szeretném hogy milyen...
Bevonulnak már az ötvenévesek is Bevonulnak már az ötvenévesek is
Bevonulnak már az ötvenévesek is, az apák s talán nagyapák. A nemzeti...
Vígasztaló  vígjátékok Vígasztaló vígjátékok
Ilyenkor érzi az ember ama régi közmondás igazságát, hogy a fegyverek...
Érdekes képek a nagyvilágból Érdekes képek a nagyvilágból
XIII. Alfonz spanyol király a kis fiával. A király, a ki magyar...
Gömbös mint katona és mint politikus Gömbös mint katona és mint politikus
Gömbös Gyulának küszöbönálló államtitkári kinevezésével kapcsolatban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98