Dtum
Login with Facebookk
1934 | Július

Teljes üzemben a lakihegyi csoda

Az ősz derekán elsőnek közöltünk a lakihegyi határban épülő új rádióállomásról riportot. Azóta az építkezést befejezték és Európa legmodernebb adóállomása 120 kilowatt energiával sugározza szerte a műsort. A magyar mérnökök világszerte feltűnést keltett alkotása az építészet aranylapjaira került.

314 méteres antennatorony mered büszkén az ég felé. Súlya 480 ezer kilogram és ez az óriási teher kél porcellánkúpra neehezedik. Szinte a fantázia birodalmába tartozik az az adat, hogy ez a két porcellánkúp belül üres és a legnagyobb falvastagsága 9 cm. A tornyot 8 hatalmas acélkötéllel horgonyozták le a földhöz.

Ennek ellenére a torony a szél szeszélyes játékára állandó imbolygásban van és a legfelső csúcsa mintegy 6 méter átmérőjű körben mozog. Nagyszerűen látni ezt a torony folyvást mozgó árnyékán. A kötelek összsúlya 32 ezer kilogram.


A műsort sugárzó szerkezet is a legmodernebb. Az egész adóállomást egy íróasztalba beépített 4 gomb segélyével lehet üzembehelyezni vagy kikapcsolni. Az egész monstrumot tehát egyetlen ember kezelheti.

Óriási értékű áramok keringenek a különféle szerkezeteken. A végerősítő lámpákat 20 ezer voltos feszültséggel tápláljak. Az óriási energiák hatalmas hőt fejlesztenek és ezért percenként 1000 liter jéghideg vizet szivattyúznak a hűtőgépek a lámpák felé.

Természetesen minden egyes alkatrész külön-külön be van biztosítva, az emberéletre szellemes szerkezetek vigyáznak ... Lakihegy éppen ezért most a világ technikusainak zarándokhelye, ahol tanulmányozzák a magyar mérnökök csodálatos remekét.

Az új adóállomás teljesítményéről olvasóink már a gyakorlatban szerezhettek tapasztalatokat. A külföld, különösen tökéletes tisztasággal, fadingmentesen és nagy hangerővel hallgatja Budapest műsorát.

130 ezer új előfizető Németországban.

Az erőteljes propaganda hatása alatt, de nem utolsó sorban azért, mert sikerült olcsó vevőgépeket forgalomba hozni, egyetlen hónap leforgása alatt 130 ezerrel növekedett a német előfizetők száma.

Kétségtelen, hogy a nagy fellendülést elsősorban is a hatásos propaganda számlájának javára lehet elkönyvelni. Kíváncsian várjuk magyar propagandahatását, amely - sajnos – csak gyermekcipőkben jár a német óriáshoz mérten.

Az olcsó vevőkészülékek dolgában azonban Magyarország messze megelőzi a németeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A 314 méter magas, az egész világon páratlanul álló antennatorony, amelynek összes súlya 480 ezer kilógram. Az óriási súlyú antenna a két porcelláncsúcson nyugszik. Belül a kupakok üresek és mindössze 9 cm. vastagságuak. Az antennára futó 30.000 voltos áramot ezzel a géppel kapcsolják kívülről. Öt méternél közelebb nem lehet a képen látható szerkezethez lépni, mert a levegőn is átüt az áram és hálára sújtja az embert.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98