Dtum
Login with Facebookk
1934 | Május

Párizst meglepte a genfi magyar panasz

Párizs, május 13.
A magyar kormány panasza a Népszövetséghez a jugoszláv határsértések miatt francia politikai körökben a meglepetés erejével hatott. A francia sajtó kommentárjaiból megállapítható, hogy erre a lépésre egyáltalában nem számítottak.


A Petit Parisien azt írja, hogy francia népszövetségi körökben a lépés politikai célzatát abban látják, hogy a magyar kormány új törést akar adni a revíziós propagandának.

 

Az Echo de Paris szerint a magyar lépés mögött az olasz kormány áll, amely előre tájékoztatva volt. A lapok egyértelműen azt a véleményüket fejezik ki, hogy a petíció hossza vizsgálatot igényel és a kérdés érdemével csak a Népszövetség őszi tanácsülése foglalkozhat.

Genf, május 13.

Népszövetségi körökben vasárnap sokat beszéltek a magyar kormány jegyzékéről, amely a jugoszláv-magyar határ mellett előfordult súlyos incidenseket sorolja fel. A magyar jegyzék huszonöt gépelt oldalon és nyolcvannyolc mellékleten tárgyalja a határsértéseket, zaklatásokat, kiutasításokat és a sűrű fegyverhasználatot, amelyek számos áldozatot követeltek és amelyeknek rendes diplomáciai úton való rendezése nem sikerült. A jegyzék a népszövetségi alapokmány 11. cikkelyére hivatkozva hívja fel a tanács figyelmét ezekre az eseményekre, amelyek a két ország egyetértését és a béke zavartalanságát fenyegetik.

Róma, május 13.
A vasárnapi lapok részletes tudósításokat közölnek a Genfben benyujtott magyar panaszról. A Messegero szerint a hivatalos népszövetségi kommüniké szibillai titokzatossága feltűnést keltett.


Tudomásunkra jutott – írja a lap – hogy a hivatalos közleményt a Népszövetség két tisztviselője Fotics jugoszláv meghatalmazott a miniszterrel együtt szerkesztette meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98