Dtum
Login with Facebookk
1934 | November

Gróf Zichy János az ellenzéki pártok együttműködését indítványozta

Mezőkövesd, november 18.
Vasárnap volt negyven éve, hogy a néppárt megalakult. Ennek az évfordulónak megünneplésére a keresztény gazdasági és szociális párt nagygyűlést rendezett Mezőkövesden. A nagygyűlést Csepeli Lajos tiszteletbeli kanonok, plébános nyitotta meg azután Zichy János gróf, a kereszténypárt elnöke beszélt:
- Politikánk - úgymond – nagyjában ugyanaz, mint a régi néppárt politikája volt. Olyan választójogot kívánunk, amely kizárja a központi hatalom önkényes nyomását, mely nem bénítja meg az egyén akaratát, nem teszi lehetetlenné annak érvényesítését, még akkor is, ha szavazatát titkosan adja le. Minden jogos politikai igény érvényesülését biztosítva akarjuk látni. A mi feladatunk az, hogy a kísérletek korában igyekezzünk megakadályozni a pusztításokat! Akik így gondolkodnak, azokat pártunkba invitáljuk, vagy kérjük arra, igyekezzenek velünk együttműködni, mert nemcsak a kormányzáshoz van szükség kooperációra, hanem a bírálat és az ellenőrzés gyakorlásához összefogásra van szüksége azoknak a politikai tényezőknek is, akik hasonlóképpen gondolkodnak és az együttműködés lehetőségét megtalálják.


Ernszt Sándor azt hangoztatta, hogy a kereszténypárt függetlenségének megóvására feltétlenül szükség van. – Mi - úgymond – az elvek kedvéért vagyunk és semmiféle csábításra vagy fuvolaszóra nem adjuk föl önállóságunkat.

 

Czettler Jenő ismertette végre a negyven éve elfogadott programot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98