Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1934 | November

A balkezesség gyakorlati tanulságai

Lássuk most ez ismeretek alapján a leszűrhető gyakorlati tanulságot: Az eugenika szempontjából azt tanácsolhatjuk, hogy balkezesek ne lépjenek egymással házasságra. A balkezesség hátrányos tulajdonság s a lehetőségig kiküszöbölendő. Különösen balkezes vérrokonok egybekelése káros.

Nagyobb gyakorlati jelentőségű kérdés, hogy helyes-e a gyermeket kicsikorától a jobbkéz használatára szorítani? A tapasztalás azt mutatja, hogy a nevelés ilyen iránya az emberek túlnyomó többségében a természetes fejlődés irányával egybeesik és így helyes. De annak a 20-25%-nak, ki balkezesnek született, vagyis az emberiségnek csaknem egynegyedének természetellenes. Ezeknek a veleszületett hajlama összeütközésbe jut a rá kényszerített renddel, ami bajok forrása lehet.

Az áthangolás lehetősége úgy látszik egyénileg változó; mindenesetre nőknél nagyobb, mint férfiaknál. Ahol az áthangolás nehézségekbe ütközik, dadogás, kancsalság és más idegrendszerbeli fogyatékosság jöhet létre. Ennek a lehetősége különösen akkor van meg, ha maga a balkezesség is már a csirasejt barázdálódási sérülése folytán jött létre, mikor is a fogyatékosságok megjelenésének és kifejlődésének a lehetősége már alkatilag adva van.

A balkezesek nevelésére tehát különös gondot kell fordítani. A kis gyermeket figyelni kell, hogy nem árul-e el balkezességet s ha igen, ennek számításba vételével kell nevelését irányítani. Ha az áthangolás nagyobb megrázkódtatás nélkül sikerül, nincs semmi baj, de ha ellenállással találkozunk (dadogás, kancsalítás, általános ügyetlenség, stb.), óvatosság lesz helyénvaló.

Célszerűbb lemondani a jobbkezességre való nevelésről és belenyugodni abba, hogy a gyermeknek a balkeze a jobb. Kár az olyan cselekvéseket, amelyeket a szerszámok és a szokás által nincsenek túlságosan mereven kötve, a jobbkézzel végeztetni, ha a gyermek a ballal jobban tudja. Természetes, hogy nem lehet megengedni, hogy a gyerek a balkézzel tükörírásban írjon, sem külön fordított zongorát nem kell részére csináltatni, de pl. hogy melyik kezével labdázik, hegedűl, vív, eszik stb. az reábízható.

Még az sem eshetnék kifogás alá, hogy például a gyorsírást balkézzel, tükörírásban csinálja. Éppen elég baja küzködése van a balkezesnek ebben a nem neki készült világban s éppen ez teszi gyakran félszeggé, „balogsuti”-vá s így szerencsétlenné. A nem könnyen áthangolódó balkezes gyereket tudatosan balkezesnek kell nevelni.

A balkezességre vonatkozó gyakorlati tapasztalásaink és különösen a jelenség biológia mélységeit föltáró ismereteink végérvényesen pálcát törnek a testneveléstan kétjobbkezességre irányuló törekvései fölött. Természetellenes és alapjában elhibázott törekvés mind a két kezet egyforma tökéletességűvé és ügyességűvé fejleszteni akarni.

A jobb- és balkéz nemcsak tükörképe egymásnak, hanem biológiai lényegükben különböző működésű, különböző rendeltetésű szervek, melyek csodálatos harmóniával egymás kiegészítésére vannak utalva.

Vannak bizonyos kivételek, kultúratermelte műveletek, amelyekben valóban szükség van a balkéz különös ügyességére (hangszerek kezelése, bizonyos gépek kiszolgálása, bizonyos orvosi beavatkozások, stb.), de ezekben az esetekben a másodrendű kéz megtanulja, ha tudja, a maga feladatát anélkül, hogy az elsőrangúnak vezérszerepét vitatná. Az ember két oldalát a maga külön-külön hivatásának megfelelően különbözőképen kell gyakorolni.

Dr. Dalmady Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kéz regénye A kéz regénye
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A román kérdés és Bécs A román kérdés és Bécs
A kolozsvári „Ungária”, a mérsékelt románok lapja, a...
Amire minden falunak vigyáznia kell… Amire minden falunak vigyáznia kell…
A földreformot minden faluban úgy kell megoldani, hogy nyomában...
Térey Sándor Verlaine-versei Térey Sándor Verlaine-versei
Örömet ad az a tudat, hogy a vidéken is akadnak elbújt, csendes életű...
Két francia vígjáték Két francia vígjáték
A gyémántköszörűs - A nagyságos asszony táncosa A színházi véletlen...
A budapesti nagy regatta A budapesti nagy regatta
Az elképzelhető legszebb keretben, gyönyörü időben, 10.000 főnyi...
Két nyilas gyilkost akasztottak fel ma reggel
Ma a kora reggeli órákban kettős akasztás volt a Markó-utcai...
Silovszky ágyúgolyói Silovszky ágyúgolyói
A gázok ellenállása annál kisebb, mennél nagyobb a hőmérsékletük. E...
Aperitifek a költségvetési vitában Aperitifek a költségvetési vitában
Az étvágygerjesztő italoknak nagy a népszerűsége az egész világon....
A kormány és az ellenzék A kormány és az ellenzék
A több óráig tartó vitában gróf Apponyi Albert azt inditványozta,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98