Dtum
Login with Facebookk
1934 | Augusztus

A balkezesség, az arcfelek különbözősége

Az arcfelek különbözőségének vizsgálata a 80-as években indult meg, mikor Henke, a nagynevű tübingai anatómus azzal a kifejezéssel lepte meg a világot, hogy az ógörög szobrászművészet méltatlan arra a nagy csodálatra, melyet világszerte élvez, mert a legtökéletesebb alkotásokon is, minő pl. a milói Vénus, rosszul van csinálva az arc: lévén részaránytalan.

A cikk óriási elképedést keltett, de hamarosan méltó választ kapott. Hasse kimutatta, hogy éppen az az elragadó és utolérhetetlenül művészi az ógörög szobrokon hogy az arcfelek mindenkor meglevő, az élettan és a bonctan szempontjából rendes részaránytalanságát nemcsak hűen, de néha olyan művészi fokozással tükrözi vissza, hogy a szépet szebbé teszi.

Hasse vizsgálataiból kitűnt, hogy soha senkinek nem egyforma a jobb bal arcfele. Ha bárkinek középen kettémetszett arcképét úgy tartjuk élével tükörhöz szorítva, hogy duplázottnak; egész arcnak látsszék, mindkét fél esetében idegen, lárvaszerű arc tekint reánk, de a jobb arcfélnek megfelelő a hasonlóbb. Balkezesekénél a bal arcfélé. (Liebreich.)

Az arcfelek különbözősége oka annak is, hogy senki sincs a saját fényképével vagy még inkább művészi arcképfestményével megelégedve. Mindenki sajátmagát csak tükörből ismeri, míg mindenki más éppen fordítva. Más ember a festményt, a fényképet kitűnőnek találja, de maga az ábrázolt valami megfoghatatlan idegenséget érez benne. Okos öreg festőművészek tükörből mutatják meg a Mecénásnak a képet. A festők tükörből festett arcképeit az ismerősök nem találják jónak. Tükörből kéne nézniök.

Mindebből nyilvánvaló, hogy a jobb arcfél a kifejezőbb a rendes jobbkezes emberen, míg a balognál a helyzet fordított. A jelenség azonban sokkal kevésbbé mérhető és meghatározható, semhogy ebből esetleg rejtett balkezességet következtethetnénk, annál kevésbbé, mert úgy látszik, hogy az arc csatlakozik legelőször a kézhasználat áthangolásához.

Amint az elmondottakból kitűnik, a jobbkezességet, illetőleg balkezességet valóban nem lehet egy-egy végtag különleges tulajdonságának tekinteni, hanem az csak részjelensége az egész test felemás voltának.

Igen érdekes és nagy tudományos jelentőséggel csatlakoznak ehhez a megállapításhoz azok a tapasztalatok, amelyek a központi idegrendszer két felének különböző jelentőségét és működését bizonyítják. Ma már laikus körökben is közismert jelenség, hogy a jobboldali gutaütést súlyos beszédzavarok és a beszélőképesség teljes elvesztése kísérheti, míg a bal oldal bénulása esetében a beszéd csak formai zavart szenved.

Nyilvánvaló, hogy szabályszerűen a beszéd központja a bal agyféltekében van s ennek mindennemű sérülése (vérzés, éreldugulás, lövési sérülés stb.) a beszélőképesség elvesztésével jár. A balkezes embereknél azonban fordítva van. Ezeknél a jobb agyfélteke sérülését követi a beszélőképesség elvesztése, a beszéd központja tehát a jobbagyféltekében van.

Betegek megfigyeléséből kitűnt, hogy jobbkezes embereken a bal agyfélteke bajait nemcsak a jobb oldal bénulása követi, hanem a mozgóképességet megőrző bal oldal is ügyetlenebbé válik, vagyis hogy a finom, pontos mozgásokat, melyek mindennemű ügyességének alapfeltételei az egész testben, a bal agyfélteke irányítja (Liepmann); balkezeseknél fordítva áll a dolog (Rothmann). Szellemi képességek esetleges hanyatlása, az írás-olvasás képességének elvesztése, jobbkezesen a bal, balkezesen a jobb agyfélteke sérüléseit kíséri.

A jobbkezesség s általában az oldalasság tehát nem a tagok szerveinek különösségeiben, hanem a központi idegrendszer oldalasságában leli magyarázatát. Hogy a jobbkar a legtöbbször valóban nagyobb, fejlettebb, erősebb, az nem oka a jobbkéz erőteljesebb használatának, hanem egyrészt a fokozott használat egyenes következménye, másrészt az emberi szervezetnek éppen olyan veleszületett lényegi részaránytalansága, mint az agyféltekék közötti különbség. Az ember oldalasságában a leglényegesebbnek az agyféltekék működésében mutatkozó különbségét kell tartanunk.

Az agyféltekéken alaktani különbségeket is meg kell állapítani. Súlyban és térfogatban nincs állandó eltérés és Bardeleben állítása, hogy a beszédközpont helye kitapintható s ezzel a balkezesség tárgyilagosan, még hullán is megállapítható volna, tévedésnek bizonyult, de a redőzet és a barázdáltság, valamint a finomabb agyszerkezet kifejezett különbségeket mutat jobbkezesnél a bal, balkezesnél a jobb agyfélteke javára.


Ennek dacára sem szabad azt hinnünk, hogy a két agyfélteke két egymástól lényegesen különböző feladatot végző szerv. Amint a továbbiakból ki fog tűnni, inkább arról lehetne szó, hogy az egyiknek működése mint fölösleges és zavaró kikapcsoltatott és tartalékba tétetett. A tapasztalás ugyanis azt mutatja, hogy az írás, a beszéd, a finom mozgások központja megvan a másik agyfélben is, de képességei szunnyadnak mindaddig, ameddig kényszerítő külső körülmények hatása alatt föl nem ébrednek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kéz regénye A kéz regénye
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Élni és boldogulni Élni és boldogulni
Briand szava villan föl francia fénnyel a jegyzékben, amelyet a...
A személyvonatok csak heti háromszor közlekednek A személyvonatok csak heti háromszor közlekednek
A MÁV igazgatóságától vett értesítés szerint október 16-tól kezdve a...
Kemény Zsigmond hátrahagyott munkái Kemény Zsigmond hátrahagyott munkái
Irodalmunk kincsének jelentékeny gazdagodása az a könyv, a melyben...
A MUSz középiskolai uszóversenye A MUSz középiskolai uszóversenye
A Rudas-fürdőben ma délután zajlott le az első középiskolai verseny a...
Takarékoskodjunk a liszttel Takarékoskodjunk a liszttel
A német birodalmi szövetségtanács elrendelte, hogy a német malmok...
Van-e szüksége az iparosnak reklámra? Van-e szüksége az iparosnak reklámra?
Az iparosok között gyakran hallani panaszokat amiatt, hogy a...
Az osztrák kormány kiáltványa Az osztrák kormány kiáltványa
A választások előtt álló Ausztria népéhez kormánya kiáltványnyal...
Ferbli és magyarság Ferbli és magyarság
Vajda Sándor újból fölszólal, hogy válaszoljon Bánffynak. hogy a...
Sztrakoniczky Sztrakoniczky
Most már harmadik napja tudom, hogy meghalt és így lassan megnyugszom...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98