Dtum
Login with Facebookk
1934 | Szeptember

A balkezesség, a beszédhiba

A világháború keserves tapasztalásai, mint annyi más téren, itt is értékes megfigyelésekkel gazdagították ismereteinket. Az egyik legfeltűnőbb megfigyelés (Sachs 1924), hogy azok, kiknek jobbkarját fiatalkorban levágták, miközben szép haladást tettek balkezük tökéletes használatában, beszédhibát kaptak: elkezdtek dadogni. Bármennyire meglepő is ez a jelenség, mégis nagyszerűen egyezik azzal a régi tapasztalással, hogy a balkezesek között sokkal több a dadogó, mint a jobbkezesek között.

De nemcsak a dadogás, hanem más fogyatékosság is feltűnően gyakran kíséri a balkezességet, így a kancsalság, különböző idegbajok, erkölcsi hibák, stb. Ezzel szemben balkezesek között történelmi nagyságú emberekkel is találkozunk és számtalan balkezes kiválóan ép, értékes tagja van társadalmunknak.

Kétségtelenül kell valami kapcsolatnak lenni a balkezesség és az említett fogyatékosságok, elsősorban a dadogás és kancsalság között, s éppen ennek az összefüggésnek a magyarázása vezethet gyakorlati értékű eredményekre. Mai felfogásunk szerint a helyzet a következő: A született balkezesnek működő és értékes idegközpontjai az agyvelő jobbfelében vannak, de a bal agyféltekében is megvan a képesség mindezeknek a föladatoknak az ellátására, de lappangó állapotban.

Mikor bekövetkezik a nevelés és általában a külvilág hatása és véle a jobbkéz néki viszonylagosan természetellenes használata, a bal – egyébként tartalékban pihenő agyfélteke - váratlanul uralkodó munkára kényszerül.

A jobbkéz ügyeskedik, a bal agyfélteke kézmozgató központja fejlődik, de ezzel magával rántja a szomszédos részeket, a ballábat a balszemet, balarcfelet és működésre kelti a szunnyadó tartalékos beszédcentrumot is.

A beszéd, mint minden szigoróan részarányos izomműködést kívánó tevékenység, csak az egyik agyféltekéből kapja a felsőbb beidegzéseket s ha valakinél rendellenesen két központ kezd egyszerre működni, annak eredménye jellegzetes beszédhiba lesz: a dadogás.

Nem minden dadogás keletkezik ily módon, de a balkezesek dadogásának jelentékeny része bizonyára így jön létre. Döntően szól emellett az a tapasztalás, hogy a dadogni kezdő balkezes gyermek beszédhibája megszűnik, ha a jobbkézre idomítást abbahagyják.

Nem mindig kísérlik ilyen jelenségek a balkezesek jobbkézre áthangolását s ez néha nem is válik átlagossá, úgyhogy pl. a balláb vagy a balszem, vagy a bal arcfél vezérszerepe megmarad. De viszont lehet az áthangolás olyan tökéletessé, hogy a balkezesből valóságos jobbkezes válik, kinek beszédközpontja a bal agyféltekében van s akinél a baloldali agysérülés ugyanakkor tüneteket idéz elő, mint az igazi jobbkezesen.


Egészen hasonló a folyamat olyankor, mikor a rendes jobbkezes ember jobbjának elveszte után kénytelen mindenre balkezét használni. Fölébred a jobbagyfélteke szunnyadó beszéd- és minden egyéb vezérlő központja és beáll a dadogás, a kancsalítás és más diszharmonikus beidegzésből származó tökéletlenség.

A jobbkéz elvesztéséhez hasonló jelenségekkel találkozunk, ha egy jobbkezes, jobb vezérszemű gyermek jobbszeme úgy megbetegszik, hogy a vezérszerepet nem tudja tartani, kikapcsolódik, kancsallá lesz, s az eddig másodrendű balszem veszi át a vezérszerepet. Ezzel azonban fölébrednek a jobbagyfélteke felsőbb idegközpontjai s a gyermek elkezdi balkezét használni előszeretettel és elkezd dadogni. Lesz belőle dadogó, másodlagosan balkezes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kéz regénye A kéz regénye
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Székely Bertalan tárlata a Nemzeti Szalonban Székely Bertalan tárlata a Nemzeti Szalonban
Egy nagyérdemű festőművészünk, Székely Bertalan műveinek tekintélyes,...
A politikusok vasárnap három helyen tanácskoztak a franktárgyalás első két napjának kiemelkedő eseményeiről A politikusok vasárnap három helyen tanácskoztak a franktárgyalás...
Külön tanácskoztak a kormánypárti, külön a legitimista és külön a...
Vegyületek elemzése Röntgen-sugarakkal Vegyületek elemzése Röntgen-sugarakkal
Tudvalevőleg minden anyagnak meghatározott vonalakból álló...
A kereskedelmi utazók ügye A kereskedelmi utazók ügye
Ausztriában tudvalevőleg legutóbb kiadott kormányrendelet folytán a...
Változás a kereskedelmi kormány élén Változás a kereskedelmi kormány élén
Már régebben, legutóbb pedig gróf Tisza István miniszterelnökké...
Galileo Galilei 1. Galileo Galilei 1.
1942 január 8-án 300 éve annak, hogy meghalt Galileo Galilei aki a...
Hamlet házassága Hamlet házassága
Olyan sok színpadi szerzeményt, nagyobbára rosszhiszeműt és...
Visszásságok a százalékrendszer körül Visszásságok a százalékrendszer körül
A magyar pincér, a világ legügyesebb és legudvariasabb pincére...
Fényképezés élő lomblevélre Fényképezés élő lomblevélre
Tudományos szempontból igen érdekes kísérleteket végzett dr. Hans...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98