Dtum
Login with Facebookk
1934 | Október

A legitimista vezérek követelték a restaurációt

Szombathely, szeptember 30.
Vasárnap délután tartotta Csekonics Iván gróf, a szombathelyi kerület országgyűlési képviselője beszámolóját, a Kovács-szálló dísztermében. Waltner József kanonok bevezető beszéde után Csekonics Iván gróf azt fejtegette, hogy az adózást sem lehet a termelés rovására fokozni.


A választójog kérdésében a titkos választás feltétlen híve, közjogilag a legfontosabb szerinte a jogfolytonosság helyreállítása és a magyar alkotmány teljes épségben való visszaállítása.


Megemlékezett a kormányzó bevonulásának 15-ik évfordulójáról, amit a hallgatóság állva hallgatott meg, majd Horthy kormányzót perceken keresztül ünnepelték. Sajnálattal állapította meg, hogy a kormány külpolitikája nem szerencsés. Ma rosszabbul állunk nemzetközi viszonylatban, mint azelőtt. A Németország felé irányuló magyar külpolitikát erélyes szavakkal ítélte el:
- Németország - mondotta – most nagy válságon megy át, ott nem zsenik, de fantaszták irányítják az állam ügyeit. Még a templomok ajtajában és a kulturális haladás által elért vívmányok előtt sem állnak meg.


Petrovácz Gyula gúnyos szavakkal kritizálta a kormány működését, kifogásolta azokat a választójogi elképzeléseket, amelyeket nap-nap után a közvélemény elé tárnak .

 

Griger Miklós azt hangoztatta, hogy nekünk történelmet kell csinálni, amiként történelmet csinált Masaryk és Benes, amikor létrehozták Csehszlovákiát. Ehhez a történelmi munkához a legelső lépés a restauráció megoldása.


- Mi nemcsak várjuk a királyt, hanem haza is hozzuk a királyt! Nemcsak magyar hűségből és jellemességből, hanem azért is, mert a királyság restaurálása útján a nemzetet akarjuk restaurálni.


Végül kijelentette, hogy kertelés nélkül híve az általános, egyenlő, titkos választójognak.


Sigray Antal gróf a törvényes királyság helyreállítását sürgette, amely nélkül az ország jövője elképzelhetetlen. A restauráció az egyetlen út az igazi, komoly revízióhoz. Követelte, hogy a kormány tűzze programjára a királyság helyreállítását, tekintve, hogy ez belügyi kérdés és a kisantant fenyegetései minket nem korlátozhatnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Griger Miklós Gróf Sigray Antal
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98