Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1935 | Augusztus

Robbanó- és gyujtóbombák, a bomba esési pályája

A szilánkhatású bombák főként nagyméretű repesz szóró hatásuk miatt veszedelmesek, a romboló- és aknahatású bombák pedig óriási pusztító erejükkel fejtik ki rombolásukat. Ha elcsúsznak vagy ferdén vágódnak le, hatásuk jelentékenyen csökken.

A repülőgépre erősítésük módja különböző a bomba nagysága, súlya, alakja, minősége, a repülőgép teherbíróképessége és építésének mikéntje szerint. A kisebbeket (300 kg-ig) a gép törzsében helyezik el, ahol csövekben egymás mellett függnek vagy egymás mellett, vízszintes helyzetben, két végükön felerősítve. Előlről a mellső bombatartók rögzítik őket, ezek kupak gyanánt fedik a bomba csúcsát vagy pedig öv módjára fogják körül a bomba elülső részét. Hátulról a vezérfelületeket támasztják alá a hátsó tartókkal (2. kép).

A bombákat önműködően vagy elektromos áram segítségével ejtik le rendszerint úgy, hogy elülső részüket szabadítják fel először. Esésük a repülőgép haladási sebessége és a föld vonzóereje következtében nem függőleges, hanem a parabolát megközelítő vonal. Az esés pontjai egy rotációs parabolán fekszenek, amelyek alakját a levegő ellenállása és a szél ereje változtatja.

Ezért a bomba valóságos esési pályája az ideális esési pályától, mely a repülőgép haladási irányában a függőlegestől előrehajló görbe vonal, számos tényező hatására csaknem állandóan, nemcsak előre, hanem kissé oldalt is eltér. A bombát nem a cél felett való áthaladás pillanatában, hanem a céltól bizonyos távolságra akkor kell levetni, amikor az görbe pályája folytán éppen a célba talál.

Ezt a távolságot az előretartás szöge határozza meg, vagyis az a szög, melyet a célzási irány, tudniillik a bomba kiindulási és érkezési pontját összekötő egyenes a kiindulási pontba képzelt függőlegessel zár be.

Az előretartás szöge a bombavetés magassága és a gép haladási sebessége szerint változik. Nagyobb magassággal kisebb, nagyobb sebességgel nagyobb lesz. Az előretartás mérteke a magassággal és a sebességgel adva van ugyan, mégis a bombavetés pillanatában tévesen megállapított magasság (például a légnyomás változása következtében) vagy a gép sebességének helytelen értékelése (például erős ellenszél folytán) kisebb-nagyobb eltérésnek lehet okozója a földön a bombavetés szándékolt helyétől.

Azonkívül a szél ereje és iránya, valamint a bomba alakja és minősége szintén befolyásolja a bomba esését, ezzel együtt a bombavetés eredményességét. A légköri viszonyok minőségét gyakorlatilag próbadobással szokták megállapítani. A találat ingadozása folytán különálló földi célok ellen a támadás eredményessége mindig sokkal kisebb, mint tömegcélok, háztömbök, sűrűn egymás mellett álló építmények ellenében, bár a legújabb bombavetőgépek pontos célzóműszerei sok hibaforrást kiküszöbölnek.

A bombákat vagy egyenként dobják le a haladási irányba eső kiszemelt céltárgyakra, vagy egyszerre tömegben bocsátanak le több bombát. Ez utóbbi esetben valószínű a különböző hatású bombák együttes és tömeges alkalmazása, hogy a fontos és szilárd célok ellen a támadás eredményessége még nagyobb mértékben biztosíttassék

A bombák alakja csepp, henger vagy torpedó forma, ez utóbbi leggyakoribb. Négy részből állanak: gyujtószerkezetből, bombafalból, robbanó töltetből és az átvágódást megakadályozó vezérfelületekből.

A gyujtószerkezet rendesen csapódó gyujtó. Részei: a robbantószert tartalmazó hüvely és a rugóval működő ütőszög. Az ütőszög esetleges időelőtti bevágódást biztosító vesszővel, biztosító csavarra, vagy biztosító gyűrűvel akadályozzák meg. A biztosító vessző a bomba falán és az ütközőszögön halad keresztül s a bomba kioldásakor távolítható el. A biztosító csavar kis légcsavarral kapcsolatos, ezt a bomba ledobásakor bizonyos idei esés után a rendkívül erős légáram csavarja le az ütőszögről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Francia bombázógép Caproni olasz bombavető gépe Többüléses bombázógép Repülőbombák
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bülow rögtönöz Bülow rögtönöz
Bülow kezdeményezte, hogy Kluck 1. hadserege kisebb ívben forduljon...
Gyephockey mérkőzés Gyephockey mérkőzés
Áldozó csütörtökön délelőtt 11 órakor érdekes gyephockey mérkőzés...
Taszajtó Nagy Gergely esete a segédjegyzővel (Ludas Matyi)
- Minek örüsz má megen, te Gergely? - Hazagyütt nyugatru a...
Zuhogó esőben rendezték az idény első mezei futóversenyét Zuhogó esőben rendezték az idény első mezei futóversenyét
Vasárnap délelőtt rendezte az UTE szezónnyitó futóversenyét. A...
Rövid hírek Rövid hírek
Az uj kormány megalakult. Tagjai a következők: Miniszterelnök és...
Tűz az Uránia Szinházban! Tűz az Uránia Szinházban!
A budapesti Uránia Szinházban április 3-ikán este, mikor a közönség...
Jókai Mórral némi változás történt Jókai Mórral némi változás történt
Jókai Mórral némi változás történt. A leglényegesebb, a mi az átlag...
Irodalmi Btk
Arany János és a Btk. "Kund Abigél bűncselekménye ugyan nem tartozik...
Magyar kivándorlók pusztulása az USA-ban Magyar kivándorlók pusztulása az USA-ban
New-York egyik legtekintélyesebb lapja, a New-York-Herald...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98