Dtum
Login with Facebookk
1935 | Augusztus

Robbanó- és gyujtóbombák, a bomba esési pályája

A szilánkhatású bombák főként nagyméretű repesz szóró hatásuk miatt veszedelmesek, a romboló- és aknahatású bombák pedig óriási pusztító erejükkel fejtik ki rombolásukat. Ha elcsúsznak vagy ferdén vágódnak le, hatásuk jelentékenyen csökken.

A repülőgépre erősítésük módja különböző a bomba nagysága, súlya, alakja, minősége, a repülőgép teherbíróképessége és építésének mikéntje szerint. A kisebbeket (300 kg-ig) a gép törzsében helyezik el, ahol csövekben egymás mellett függnek vagy egymás mellett, vízszintes helyzetben, két végükön felerősítve. Előlről a mellső bombatartók rögzítik őket, ezek kupak gyanánt fedik a bomba csúcsát vagy pedig öv módjára fogják körül a bomba elülső részét. Hátulról a vezérfelületeket támasztják alá a hátsó tartókkal (2. kép).

A bombákat önműködően vagy elektromos áram segítségével ejtik le rendszerint úgy, hogy elülső részüket szabadítják fel először. Esésük a repülőgép haladási sebessége és a föld vonzóereje következtében nem függőleges, hanem a parabolát megközelítő vonal. Az esés pontjai egy rotációs parabolán fekszenek, amelyek alakját a levegő ellenállása és a szél ereje változtatja.

Ezért a bomba valóságos esési pályája az ideális esési pályától, mely a repülőgép haladási irányában a függőlegestől előrehajló görbe vonal, számos tényező hatására csaknem állandóan, nemcsak előre, hanem kissé oldalt is eltér. A bombát nem a cél felett való áthaladás pillanatában, hanem a céltól bizonyos távolságra akkor kell levetni, amikor az görbe pályája folytán éppen a célba talál.

Ezt a távolságot az előretartás szöge határozza meg, vagyis az a szög, melyet a célzási irány, tudniillik a bomba kiindulási és érkezési pontját összekötő egyenes a kiindulási pontba képzelt függőlegessel zár be.

Az előretartás szöge a bombavetés magassága és a gép haladási sebessége szerint változik. Nagyobb magassággal kisebb, nagyobb sebességgel nagyobb lesz. Az előretartás mérteke a magassággal és a sebességgel adva van ugyan, mégis a bombavetés pillanatában tévesen megállapított magasság (például a légnyomás változása következtében) vagy a gép sebességének helytelen értékelése (például erős ellenszél folytán) kisebb-nagyobb eltérésnek lehet okozója a földön a bombavetés szándékolt helyétől.

Azonkívül a szél ereje és iránya, valamint a bomba alakja és minősége szintén befolyásolja a bomba esését, ezzel együtt a bombavetés eredményességét. A légköri viszonyok minőségét gyakorlatilag próbadobással szokták megállapítani. A találat ingadozása folytán különálló földi célok ellen a támadás eredményessége mindig sokkal kisebb, mint tömegcélok, háztömbök, sűrűn egymás mellett álló építmények ellenében, bár a legújabb bombavetőgépek pontos célzóműszerei sok hibaforrást kiküszöbölnek.

A bombákat vagy egyenként dobják le a haladási irányba eső kiszemelt céltárgyakra, vagy egyszerre tömegben bocsátanak le több bombát. Ez utóbbi esetben valószínű a különböző hatású bombák együttes és tömeges alkalmazása, hogy a fontos és szilárd célok ellen a támadás eredményessége még nagyobb mértékben biztosíttassék

A bombák alakja csepp, henger vagy torpedó forma, ez utóbbi leggyakoribb. Négy részből állanak: gyujtószerkezetből, bombafalból, robbanó töltetből és az átvágódást megakadályozó vezérfelületekből.

A gyujtószerkezet rendesen csapódó gyujtó. Részei: a robbantószert tartalmazó hüvely és a rugóval működő ütőszög. Az ütőszög esetleges időelőtti bevágódást biztosító vesszővel, biztosító csavarra, vagy biztosító gyűrűvel akadályozzák meg. A biztosító vessző a bomba falán és az ütközőszögön halad keresztül s a bomba kioldásakor távolítható el. A biztosító csavar kis légcsavarral kapcsolatos, ezt a bomba ledobásakor bizonyos idei esés után a rendkívül erős légáram csavarja le az ütőszögről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Francia bombázógép Caproni olasz bombavető gépe Többüléses bombázógép Repülőbombák
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyar galamblövők kitűnő esélyei az Olimpiászon Magyar galamblövők kitűnő esélyei az Olimpiászon
Céltudatos, szívós tréning után indulnak Párisba a magyar...
Képek Victoria királynő életéből Képek Victoria királynő életéből
Mai számunkban ismét több képet közlünk részint Viktória királynőre,...
Tőkeemelés állami támogatással Tőkeemelés állami támogatással
A Honi fonó- és kötélverőgyár rt. (Hódság) alakulása óta a legerősebb...
„A ruha teszi az embert?”  A sál és a nyakkendő „A ruha teszi az embert?” A sál és a nyakkendő
A cigaretta ugyancsak sokat árul el gazdájáról. Itt azt kell...
Szinházi kudarczok Szinházi kudarczok
A Vigszinház egymásután két eredeti darabot mutatott be. Pásztor...
A frazncziák elvonják Olaszországot a hármas szövetségtől.
A franczia államférfiak régi igyekezete oda irányul, hogy...
Koldusok nyelve Koldusok nyelve
Mennyi csavargó van Magyarországon? Erre természetesen a népszámlálás...
Nagyszabású egyszerűsítésre készteti a kormányt a személyi kiadások rohamos emelkedése Nagyszabású egyszerűsítésre készteti a kormányt a személyi kiadások...
A személyi járandóságok az 1937–38. költségvetés adatai szerint...
Molnár Antal: Schubert a színpadon Molnár Antal: Schubert a színpadon
Kevesen tudják, hogy Suppénak is volt egy "Franz Schubert" operettje....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98