Dtum
Login with Facebookk
1935 | December

A villogó lámpák titka, a glimmlámpák

Az itt közölt Karolus-féle távolbalátó képmezejét pontosan tízezer apró lámpa alkotja. Száz sorban vannak elhelyezve a lámpák és minden sorban száz lámpa. Az alakjuk nem nagyobb, mint egy zseblámpában használatos izzókörtécske.

A kis lámpáknak érdekes tulajdonságuk van. Pontosan követik az áramingadozásokat és aszerint, hogy több vagy kevesebb feszültséget kapnak, világosabban, vagy sötétebben villannak fel. Ilyenfajta lámpákat a gyakorlati életben már igen régen láthatunk. Ezek az úgynevezett glimmlámpák. A legcsekélyebb feszültség hatására is fényt bocsátanak ki, de nem izzanak. Csupán a lámpákban lévő gáz világít. Ez az úgynevezett hidegfény.

Az érdekes távolbalátó tehát, ha így elemeire boncoljuk, nem is olyan furfangos szerkezet. A működésének elve roppant egyszerű. A leadóállomáson a képet olyan felületre vetítik, amely fényérzékeny pontokból áll. Aszerint, hogy milyen fény éri, annak megfelelő áramot bocsát magán keresztül. Ezt az áramot a megfelelő kis glimmlámpába kell vezetni és akkor a lámpa annak megfelelő fénnyel világit, amilyen fényt kibocsátott a leadó állomás vetítője. Sok apró pontból így rakódik össze a kép.

Valamivel komplikálja a dolgot az, hogy a leadóállomásról nem huzalokon továbbítják az áramot a lámpácskák felé, hanem előbb elektromos hullámokká alakítják, majd kisugározzák, hogy aztán az antennán felfogva ismét visszaalakítsák áramingadozássá. A lényegen azonban ez a távolbaközvetítő rész nem sokat módosít. Elkészíthetjük a gépünket huzalokkal is, sőt így még sokkal tökéletesebb képet nyerünk.

Hát akkor, itt van, megoldották a távolbalátót! - kiált fel olvasó nagy örömmel. Az öröm azonban korai. Kitűnően megfelel a szerkezet akkor, ha a nézőnek nincsenek nagy igényei. Amint az érdekes képeken láthatjuk, a fejkép jól jön. Élvezhető és elég részletdús. Tessék azonban ugyanakkor elképzelni, hogy a fej helyett egész alak jelenik meg a mezőben, vajjon annak az arcvonásait felismerhetnők?

Kizárt dolog! Vagy, ami még kellemetlenebb, hogy jönne ezen a mezőn egy finom részletekből álló tájkép! Sehogy! A gép tehát ebben a formában nem alkalmas a részletdús képek közvetítésére. Ha a tízszeresére nagyítjuk a felületet és tízszer annyi apró lámpát helyezünk fel, akkor már közelebb járunk az élvezhető kénhez. Dehát hogyan tehetjük ezt magánháztartásban? Hiszen már a tízezer lámpából álló képmező is megfizethetetlenül drága a nagyközönség számára! Legalább négyezer pengőbe kerül!

Íme, tehát itt a kezünkben a csodálatos játékszer, megfelelő arányokban nagyítva, vagy finomítva rendelkezésünkre állana a világ legszórakoztatóbb gépe, de olyan drága, hogy megszerzése mégcsak gondolni sem lehet. Valójában ez az egyetlen hibája miden távolbalátó gépnek. Amelyek pedig mégis megközelítik a nagytömeg zsebének színvonalát, azok meg olyan kicsiny és fénytelen képeket nyújtanak, hogy alapos csalódást keltenek.

Horváth Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vetítőfelület Távolbalátó-gép  A távolbalátó már csak nekünk csoda. Amerikában a miniszterek nyilatkozataikat már úgy mondják a mikrofonba, hogy egyuttal láthatják is őket. Távolbalátó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Negyvenezer feljelentés árdrágitás miatt Negyvenezer feljelentés árdrágitás miatt
Most, hogy a nemzetgyülés megszavazta az indemnitási...
Az angol rendőrség gépfegyvertüzzel, tankokkal és repülőgépekkel megkezdte Palesztinában a rend helyreállitását Az angol rendőrség gépfegyvertüzzel, tankokkal és repülőgépekkel...
Jeruzsálmi jelentések szerint vasárnapra virradó éjjel egész...
Mindent visszanyerhetünk Mindent visszanyerhetünk
Rend. Nyugalom. Jogbiztosság. Munka. Egyetértés. Ha már elvesztettük...
Rövidek Rövidek
Attlee őrnagy, az angol munkáspárt vezetője a vasárnapra virradó...
A földgömb alakja A földgömb alakja
Ismeretes, hogy a régebbi csillagászok és mindenfajta...
Napi 100.000 pengőért bérbe vette a Népbíróság a Városi Színházat a Szálasi-bűnperekre Napi 100.000 pengőért bérbe vette a Népbíróság a Városi Színházat a...
Ma, a koradélelőtti órákban helyszíni szemle volt a Városi...
Tartós lesz-e a tőzsde szilárdsága? Tartós lesz-e a tőzsde szilárdsága?
A közel két hónapig tartó baisse után a mult hirtelen hausse mozgalom...
Hogyan történik a gyermekek képességvizsgálata? 2. A vizsgálat kellékei Hogyan történik a gyermekek képességvizsgálata? 2. A vizsgálat...
- Főorvos úr – kezdtük a beszélgetést, - ön bizonyára tudja,...
A „Maladetta” A „Maladetta”
A párisi Nagy Opera egyik karnagya, Paul Vidal, maga jött el hozzánk,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98