Dtum
Login with Facebookk
1935 | Február

Anglia és Franciaország miniszterei megegyeztek Londonban

London, február 3.
Az angol-francia miniszteri megbeszélések szombaton meglepetést hoztak. Az első kommüniké barátságos hangulatról számolt be és ez visszatükröződött a Downing Streetről távozó francia államférfiak mosolygós arcán is. Ez a mosoly szombaton eltűnt az arcokról.


Nézeteltérések merültek fel, amelyek szükségessé tették, hogy Flandin és Laval az angol miniszterek elé tárják Németország titkos felfegyverzését bizonyító híres dossziéjukat, amelyet a francia vezérkar állított össze. A dosszié adatai kidomborítják, hogy a német haderő most már túlhaladja a franciák haderejét s ezért a német katonai egyenjogusítás gyakorlati megvalósítását a franaiák nem hajlandók elfogadni. A tárgyaló angol miniszterek ilyen körülmények között szükségesnek tartották, hogy megkérdezzék a kabinet álláspontját, ezért az angol kormány a vikend iratlan törvényét megszegve, szombaton délelőtt minisztertanácsra ült össze, amely feltűnő hosszú ideig, délután három óráig tartott.


Flandin miniszterelnök éjfélkor gépkocsin Sir Gomer Berry vidéki birtokára utazott, ahol találkozik az angol pénzügyminiszterrel. A miniszterelnök vasárnap délután visszatért Londonba, hogy résztvegyen az angol államférfiakkal való tárgyalások befejezésén.


A vasárnap délutáni tárgyalások - hír szerint – megegyezéssel végződtek, azonban hivatalos közlést nem adtak a sajtónak. A közlemény szövege már készen van, de a két ország államférfiai helyesebbnek tartották, ha a közleményt, annak nyilvánosságrahozatala előtt közlik a megállapodásban érintett kormányokkal.


Ennek természetes következménye, hogy az angol-francia megegyezésről - különböző verziók kerültek forgalomba. Valószínű, hogy Németország elé olyan javaslatot terjesztenek, amely szerint a hatalmak törlik a versaillesi szerződésnek a lefegyverzésről szóló rendelkezéseit, kivéve azokat, amelyek a Rajna balpartjának katonaságtól való mentesítéséről szólnak. A törölt rendelkezések helyét a fegyverkezések korlátozásiról szóló általános egyezmény foglalná el s az egyezmény alapja a biztonság terén való egyenjoguságról szóló 1932 október 11-i nyilatkozat lenne. Azonkívül felszólítják Németországot, hogy írja alá a dunai és a keleti egyezményt és térjen vissza Genfbe.


Franciaország és Anglia elhatározták, hogy légivédelmi egyezményt kötnek és Németországot, Olaszországot és Belgiumot is felszólítják ez egyezményhez való csatlakozásra. Az egyezményben az aláíró hatalmak kötelezik magukat hogy ha a szignatárius hatalmak egyikét légitámadás éri, egész légi haderejüket mozgósítják, hogy a támadó országgal szemben represszáliákat alkalmazzanak.


A légi egyezményt abban az esetben is megkötik, ha Németország vonakodna abban résztvenni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Balról-jobbra Laval francia külügyminiszter, Flandin miniszterelnök, MacDonald angol miniszterelnök és Sir John Simon külügyminiszter Az angol politikusok, balról-jobbra Neville Chamberlain pénzügy-, Runclman keresledelmi miniszter, Eden főpecsétőr és Simon külügyminiszter a franciákkal való tárgyalások után távoznak a miniszterelnökségről
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
X-sugarak és az ember kora
A repülőgépek építésére fölhasználandó deszkákat előbb X-sugarak...
Rippl Rónai József újabb képei
Rövid másfél év alatt immár másodszor mutatja be újabb képeit Rippl...
Nemzetközi viadal Nemzetközi viadal
A Magyar Athletikai Club fennállásának negyeszázados jubileuma...
Hatalmas köd a jánoshegyi versenyen Hatalmas köd a jánoshegyi versenyen
Lámpafénynél győzte le Simpsont Urbach vasárnap, nagy ködben a...
A nemzetgyülés kedden semmisiti meg a képviselői kizárásokat A nemzetgyülés kedden semmisiti meg a képviselői kizárásokat
A nemzetgyülés ma délelőtt 11 órakor ülést tart, amelynek...
Új magasságmérő Új magasságmérő
Egy huszonhatesztendős osztrák feltaláló magasságmérő készüléke, mely...
BKE – Troppauer EV 2:2 BKE – Troppauer EV 2:2
A troppauiak szombat esti bemutatkozása után érthető volt Senecal, a...
Motoros csónak, mely szárazon gépkocsi Motoros csónak, mely szárazon gépkocsi
Az autó-technika néhány évtized óta rohamos fejlődést mutat. Ma már...
Megszólalnak a szirénák 1. Megszólalnak a szirénák 1.
Amikor szombatonként megszólaltak a szirénák és egy pillantással...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98