Dtum
Login with Facebookk
1935 | Február

Anglia és Franciaország miniszterei megegyeztek Londonban

London, február 3.
Az angol-francia miniszteri megbeszélések szombaton meglepetést hoztak. Az első kommüniké barátságos hangulatról számolt be és ez visszatükröződött a Downing Streetről távozó francia államférfiak mosolygós arcán is. Ez a mosoly szombaton eltűnt az arcokról.


Nézeteltérések merültek fel, amelyek szükségessé tették, hogy Flandin és Laval az angol miniszterek elé tárják Németország titkos felfegyverzését bizonyító híres dossziéjukat, amelyet a francia vezérkar állított össze. A dosszié adatai kidomborítják, hogy a német haderő most már túlhaladja a franciák haderejét s ezért a német katonai egyenjogusítás gyakorlati megvalósítását a franaiák nem hajlandók elfogadni. A tárgyaló angol miniszterek ilyen körülmények között szükségesnek tartották, hogy megkérdezzék a kabinet álláspontját, ezért az angol kormány a vikend iratlan törvényét megszegve, szombaton délelőtt minisztertanácsra ült össze, amely feltűnő hosszú ideig, délután három óráig tartott.


Flandin miniszterelnök éjfélkor gépkocsin Sir Gomer Berry vidéki birtokára utazott, ahol találkozik az angol pénzügyminiszterrel. A miniszterelnök vasárnap délután visszatért Londonba, hogy résztvegyen az angol államférfiakkal való tárgyalások befejezésén.


A vasárnap délutáni tárgyalások - hír szerint – megegyezéssel végződtek, azonban hivatalos közlést nem adtak a sajtónak. A közlemény szövege már készen van, de a két ország államférfiai helyesebbnek tartották, ha a közleményt, annak nyilvánosságrahozatala előtt közlik a megállapodásban érintett kormányokkal.


Ennek természetes következménye, hogy az angol-francia megegyezésről - különböző verziók kerültek forgalomba. Valószínű, hogy Németország elé olyan javaslatot terjesztenek, amely szerint a hatalmak törlik a versaillesi szerződésnek a lefegyverzésről szóló rendelkezéseit, kivéve azokat, amelyek a Rajna balpartjának katonaságtól való mentesítéséről szólnak. A törölt rendelkezések helyét a fegyverkezések korlátozásiról szóló általános egyezmény foglalná el s az egyezmény alapja a biztonság terén való egyenjoguságról szóló 1932 október 11-i nyilatkozat lenne. Azonkívül felszólítják Németországot, hogy írja alá a dunai és a keleti egyezményt és térjen vissza Genfbe.


Franciaország és Anglia elhatározták, hogy légivédelmi egyezményt kötnek és Németországot, Olaszországot és Belgiumot is felszólítják ez egyezményhez való csatlakozásra. Az egyezményben az aláíró hatalmak kötelezik magukat hogy ha a szignatárius hatalmak egyikét légitámadás éri, egész légi haderejüket mozgósítják, hogy a támadó országgal szemben represszáliákat alkalmazzanak.


A légi egyezményt abban az esetben is megkötik, ha Németország vonakodna abban résztvenni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Balról-jobbra Laval francia külügyminiszter, Flandin miniszterelnök, MacDonald angol miniszterelnök és Sir John Simon külügyminiszter Az angol politikusok, balról-jobbra Neville Chamberlain pénzügy-, Runclman keresledelmi miniszter, Eden főpecsétőr és Simon külügyminiszter a franciákkal való tárgyalások után távoznak a miniszterelnökségről
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy házasságszédelgő fiatalember több milliós csalásai
A rendőrségen özvegy Schreiber Jenőné feljelentést tett egy Szabó...
Angol és franczia parlamenti ügyek
Nemcsak nálunk borongós a helyzet. E napokban megnyílt valamelyik...
Nyári kalapujdonságok Nyári kalapujdonságok
Szorosan véve, még a tavaszszal sem jöttünk rendbe, mikor már...
Az osztrák-magyar bank új kormányzója Az osztrák-magyar bank új kormányzója
Már régebben köztudomású, hogy az Osztrák-magyar bank kormányzói...
Két potya gól és kél tizenegyes a Gamma - Újpest találkozón Két potya gól és kél tizenegyes a Gamma - Újpest találkozón
Az Újpestnél Jakab és Jobbágy, a Gammánál Siklós, Komlódi, Papp és...
Rövidek Rövidek
A Domei Iroda hivatalos japán nyilatkozatot ismertet, amely...
Menyasszonyképző akadémia 1. Menyasszonyképző akadémia 1.
Hófehér, tiszta tanterem, a falon tábla, előtte tanárnő áll, krétával...
Kik a riomi hazaárulás per koronatanui Kik a riomi hazaárulás per koronatanui
Szombaton került nyilvánosságra azoknak a dokumentumoknak és...
Két millió veszteség Két millió veszteség
A Times czimü angol, tehát az oroszokkal szövetséges viszonyban levő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98